Cartiere intregi au ramas iar fara apa

marți, 06 ianuarie 2009, 20:40
3 MIN
 Cartiere intregi au ramas iar fara apa

Si dorohoienii au probleme cu apa, aproape zilnic aparand noi avarii. "Ca si in cazul avariei de la Leorda, eu cred ca reparatiile dureaza prea mult", a spus Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean.

In opinia oficialului, conducerea Apa Grup ar fi trebuit sa gaseasca solutii pentru a asigura eficientizarea interventiilor. "Eu tot i-am cerut directorului sa gaseasca o strategie cu privire la interventia la avarie, dar degeaba i-am cerut asta. La prima avarie de la Leorda de exemplu, au sapat doar o portiune acolo unde conducta s-a crapat, dar puteau sa-si imagineze ca va ceda din nou la imbinarea tevilor, cinci metri mai incolo. Daca sapau mai mult, botosanenii aveau apa de Revelion", a mai spus Mihai Tabuleac.

Nereguli grave in alimentarea cu apa

Ancheta in cazul crizei de apa de Revelion, care se va finaliza la jumatatea lunii, a scos la iveala grave erori. Astfel, reprezentantii societatii sunt acuzati ca nu au facut stocuri de apa, desi normele prevad ca trebuie sa aiba rezerve pentru 48 de ore. Maricel Georgescu, directorul Apa Grup, a declarat ca in momentul avariei de la Leorda, in rezervoare erau 40.000 de metri cubi de apa, insa, din cauza consumului mare din perioada sarbatorilor, au fost epuizati in cateva ore.

Oficialii spun ca nici apa de pe aductiune, considerata rezerva, nu a putut fi folosita din neglijenta oficialilor Apa Grup care nu au asigurat functionarea vanelor de pe magistrala. "Proiectantul a prevazut sase vane pe conducta, pentru a fi nu necesita golirea in intregime in caz de avarie. Domnul Georgescu mi-a spus ca vanele nu au functionat niciodata si ca inlocuirea lor costa in jur de 50.000 de lei si nu are bani. I-am cerut sa gaseasca bani pentru montarea a macar trei vane", a mai spus Mihai Tabuleac.

O alta neregula ar fi faptul ca la statia de tratare de la Catamarasti, aflata in modernizare, constructorul a demontat o statie de filtrare a apei brute, care ar fi putut folosita ca rezerva de apa. "Am trimis o adresa firmei contractoare Louis Berger, cat si constructorului german, Passavant, sa remonteze filtrele", a mai spus Mihai Tabuleac.

Maricel Georgescu a tinut sa infirme zvonurile conform carora apa va fi oprita pentru doua zile in tot orasul, joi si vineri.

Primarul cere sanctiuni pentru Apa Grup

Ca presedinte al Comitetului pentru Situatii de Urgenta, Catalin Flutur solicita ca vinovatii pentru criza de apa de zilele trecute sa fie trasi la raspundere. Primarul municipiului a explicat ca intreg disconfortul creat botosanenilor chiar in preajma Revelionului putea fi evitat daca specialistii Apa Grup amanau cu doua zile remedierea avariei. "Pierderea de apa nu era foarte mare, in comparatie cu disconfortul creat in acele zile", a declarat edilul botosanenilor.

Primarul, care nu a avut apa de pe 30 decembrie pana pe 1 ianuarie, la amiaza, a reprosat conducerii Apa Grup ca nu a facut lucrari de intretinere si a neglijat total investitiile pe municipiu, dar si comunicarea deficitara din perioada crizei.

"Nu puteam sa amanam pentru ca din cauza lucrarilor ISPA municipiul este alimentat doar prin conducta in cauza. Daca n-o reparam municipiul ramanea fara o picatura de apa pana pe 4 ianuarie", a fost raspunsul lui Maricel Georgescu, directorul Apa Grup. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii