Iarna a nins probleme si tragedii in Vrancea

miercuri, 01 decembrie 2010, 21:16
6 MIN
 Iarna a nins probleme si tragedii in Vrancea

Bucuria copiilor, prima zapada, a luat iarasi prin surprindere autoritatile! Peisajul total schimbat ieri in Vrancea, de Ziua Romaniei, a dat batai de cap in special soferilor, multi plecati neechipati la drum. Pentru o tinara din Bucuresti, Ziua Nationala si prima zapada din acest an a insemnat o tragedie, aceasta gasindu-si sfirsitul intr-un accident la Garoafa. Pe drumurile nationale si judetene s-a intervenit pentru deszapezire, insa pe mai multe portiuni s-a circulat infiorator. In Focsani a fost pericol de inghet, Directia de Dezvoltare raspindind pe b-dul Garii initial, ca experiment, solutia prietenoasa antiderapanta – clorura de calciu aditivata. La Vizantea Razaseasca, o ambulanta chemata la un caz a avut nevoie de tractare pentru a se pune in miscare, dupa ce ramasese blocata la o panta cu gheata. Codul galben de ninsori, intensificari ale vintului si polei se mentine pina in aceasta dimineata, ora 8.00.

Prima zapada cazuta in aceasta iarna in Vrancea a facut si victime. Accidente dupa accidente „au alunecat" ieri in special pe E 85. Inca de la primele ore ale diminetii, politistii au fost nevoiti sa se deplaseze la Golesti si Bizighesti, unde doua accidente rutiere s-au soldat cu raniti usor. In jurul prinzului a avut loc cel mai grav accident al zilei, in apropiere de Garoafa. O bucuresteanca de 27 de ani si-a pierdut viata intre fiarele unei masini. Soferul unui Fiat nu a tinut cont de conditiile meteo si a provocat un accident soldat cu un mort si doi raniti. Politistii au stabilit ca Florian Sinca, din Bucuresti, aflat la volanul Fiatului, a intrat pe sensul opus si s-a izbit de un microbuz condus de Ticu Posogeanu, din Piatra Neamt. „Soferul autoturismului Fiat a pierdut controlul volanului, a patruns pe contrasens unde s-a izbit de duba condusa regulamentar din sens opus", ne-a spus subcomisarul Catalin Candea, de la Rutiera. Dupa impactul violent, autoturismul Fiat a fost proiectat intr-un Matiz, care circula in spatele sau. Matizul a fost avariat usor, iar soferul acestuia a scapat cu lovituri minore. De asemenea, Fiatul a acrosat si un TIR, inainte de a se opri pe marginea drumului. In urma impactului a rezultat decesul pasagerei de pe locul din dreapta, Ana Laura Mogildea, 27 ani, din Bucuresti, si ranirea grava a soferului si a lui Gheorghe Roman, pasager tot in Fiat. La fata locului au ajuns doua ambulante, care au preluat victimele si le-au transportat la Spitalul Judetean. Politistii rutieri au luat in calcul ipoteza ca soferul Fiatului s-a angajat intr-o depasire, in conditiile in care pe mijlocul soselei E 85 exista un strat mai gros de zapada si gheata. De altfel, pe acest drum s-a circulat ieri cu greutate. Fiecare sens de mers avea doar cite o banda de circulatie deszapezita, in timp ce depasirile trebuiau facute cu foarte multa atentie, pe mijlocul drumului. Politistii au lucrat la foc continuu, pentru ca dupa-amiaza s-au produs alte doua accidente. La Urechesti, soferul unui Renault Megane a pierdut controlul volanului, din cauza carosabilului acoperit cu zapada si gheata si a intrat intr-un cap de pod. Soferul a fost dus la spital cu o ambulanta de grad zero. Acesta a scapat cu rani usoare. Si la Dumbraveni, doua masini s-au ciocnit, iar cei doi soferi au fost raniti usor. Din cauza iernii mereu surprinzatoare, si in Focsani s-a circulat foarte greu. In fata Prefecturii, un Jeep Cherokee a lovit doua autoturisme. Conducatorii auto s-au plins ca unele incidente au fost provocate de pietoni, care s-au angajat in traversarea strazii pe marcaj, in graba, fara sa tina cont de ghetusul de pe strazi si de faptul ca soferii nu pot frina prea repede pe o asemenea vreme.

Zapada si poleiul au acoperit Vrancea  

Cel mai mult a nins ieri in zona de munte, unde stratul de zapada a depasit 4 cm. La ora 13.00, se inregistrau: la Vintileasca, Nereju si Lepsa  cite 7 cm, Tulburea – 6 cm, Colacu – 5 cm si Reghiu, Herastrau, cite 4 cm. In tot judetul a nins, stratul de zapada fiind de 2-3 cm, dupa cum ne-au transmis reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea. Pe drumurile judetului s-a circulat in conditii de iarna, utilajele de intretinere si deszapezire ale Sectiei de Drumuri Nationale (SDN) iesind pe teren inca de marti noapte. Opt utilaje ale firmei care asigura deszapezirea drumurilor nationale, UMB Spedition Bacau, respectiv autobasculante, lame si raspinditoare de material antiderapant, au intervenit in zonele cu probleme, dupa cum ne-a declarat Lucica Chiper, directorul SDN Vrancea. "Am fost sesizati dimineata ca spre Odobesti, pe pasaj, nu se putea circula, am trimis rapid acolo o masina cu material antiderapant, in 15 minute s-a decongestionat traficul", ne-a declarat Chiper. Alte doua utilaje proprii SDN, cu lama si raspinditor antiderapant,  actioneaza pe DN 23A Focsani – Milcovul – Maicanesti – Ciorasti. Si CJ a scos pe drumurile din administrarea sa zece utilaje de imprastiat material antiderapant si trei incarcatoare frontale. "Nu sint drumuri inchise sau blocate, nici circulatie ingreunata, in sensul existentei de blocaje in trafic. Exista o parte carosabila umeda si acoperita cu zapada si polei pe DN 2L in localitatea Cimpuri si pe DN 2D la Gresu", ne-a declarat si Cristina Tanasa, purtatorul de cuvint al Prefecturii.

Activitatea ambulantelor, ingreunata de vreme

Primii fulgi de nea le-au creat probleme si cadrelor de la Ambulanta, care au intirziat la cazuri din cauza traficului greu. De altfel, soferul unei autosanitare din Vidra, care mergea la o agresiune in satul Vizantea Razaseasca, comuna Vizantea Livezi, a avut nevoie de un imbold pentru a avansa in drumul pe care il avea de parcurs. „Am trimis un tractor la fata locului deoarece ambulanta a prins o panta cu gheata si a fost ajutata sa plece de pe loc. Nu este zapada foarte multa, nu trebuie sa ne alarmam. In cazul in care vor fi probleme, vom chema masina cu antiderapant", ne-a spus edilul comunei, Fanica Ciobotaru. In afara de aceasta situatie, cadrele de la UPU au reusit sa faca fata cu brio vremii deloc favorabile pentru a salva vieti. Pina la orele prinzului, medicii au fost chemati sa intervina la nu mai putin de sase accidente soldate cu opt victime si la alte aproape 50 de urgente medicale.

Directia de Dezvoltare, deszapezire experimentala pe b-dul Garii

Prima zapada din iarna i-a scos la treaba si pe angajatii Directiei de Dezvoltare si Servicii Publice din subordinea Primariei Focsani. Pentru prima data, pentru indepartarea zapezii de pe b-dul Garii, Directia a utilizat ieri dupa-amiaza, experimental, solutia prietenoasa cu mediul. Astfel, amestecul de nisip cu sare a fost inlocuit de clorura de calciu aditivata pentru ca masinile sa nu derapeze pe carosabil. In intersectii si pe trotuare, Directia de Dezvoltare a avut doua echipe a cite 20 de oameni de la Salubritate, care s-au luptat cu apa amestecata cu zapada. Si nu au reusit sa acopere intreg tirgul, oamenii avind de infruntat balti imense. "Am primit informare de vreme rea pentru 1 si 2 decembrie, asa ca sintem pregatiti. Am intervenit de cind a inceput ninsoarea, de aseara (n.r. 1 decembrie), de la ora 2.00 si pina la 8.00, cu sararite si nisip cu sare, in tot orasul. Am revenit apoi pe strazi intre 11.00-14.00 si intram iar acum (n.r. seara) pentru ca a inceput sa inghete. Experimental, pe b-dul Garii vom folosi solutia speciala si, in functie de cum actioneaza, o vom raspindi si pe restul arterelor de circulatie. Este eficienta pina la -30 grade Celsius, dar la noi n-au fost decit vreo -2 grade", ne-a declarat Laurentiu Mocanu, directorul de la Dezvoltare. Pentru o iarna fara patinaj artistic si mai putin artistic pe strazile din Focsani, municipalitatea a cumparat 20 de tone de clorura de calciu aditivata de la o firma din Bacau.

S-a circulat greu in tot judetul

Pe majoritatea drumurilor nationale si judetene s-a circulat in conditii de iarna. Pentru a preveni alte incidente in trafic, politistii recomanda soferilor ca inainte de a pleca la drum sa se informeze asupra starii drumurilor. Politistii ii sfatuiesc pe soferi sa adapteze viteza la conditiile de drum, carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei, sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara lor. Pentru a evita accidentele, soferii trebuie sa pastreze in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in siguranta atunci cind conditiile de deplasare sint nefavorabile. Nu plecati la drum fara anvelope de iarna! Iar pentru novici in ale sofatului, trebuie evitat, pe cit posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii