Primariile din tot judetul, somate sa stirpeasca sobolanii

miercuri, 03 martie 2010, 22:23
2 MIN
 Primariile din tot judetul, somate sa stirpeasca sobolanii

Autoritatile locale ar trebui sa se implice in organizarea deratizarii de primavara menita sa ne scape de sobolani, care au invadat pur si simplu judetul. In luna ianuarie toate primariile au fost informate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea despre faptul ca in martie trebuie sa organizeze dezinsectia, iar in aprilie deratizarea, astfel incit judetul sa fie ferit de o posibila invazie de rozatoare.

Pina acum doar primariile din Poiana Cristei, Valea Sarii, Cimpineanca, Biliesti dar si Focsani au transmis autoritatilor din sanatate ca au aprobat in sedinta de Consiliu Local efectuarea unor astfel de lucrari in 2010.

Stirpirea sobolanilor trebuie realizata intrucit acestia transmit mai multe afectiuni grave precum pesta, trichineloza, leptospiroza sau, mai nou, virusul Hantaan, care poate provoca si decesul in cazul in care pacientul nu este tratat la timp. Si in judet au existat asemenea imbolnaviri grave.

"In majoritatea localitatilor din judet exista o puternica infestare cu rozatoare, tintari si muste, care, pe linga disconfortul pe care il genereaza, au si un rol important in transmiterea unor boli extrem de grave. Faptul ca in Romania a fost cea mai mare epidemie – din toate locurile si din toate timpurile – de meningoencefalita cu West Nile, iar in 2009 s-au inregistrat inca trei cazuri de infectie cu Hantavirus, ne obliga sa luam toate masurile pentru a preveni pronducerea imbolnavirilor, dintre acestea cele mai urgente ar fi dezinsectia si deratizarea localitatilor", spune dr. Floarea Constantin, consilier de specialitate la DSP Vrancea.

In comunele Ruginesti, Poiana Cristei si Movilita au fost confirmate trei cazuri de febra hemoragica cu sindrom renal determinata de hantavirusuri. Contaminarea se face pe cale aeriana prin inhalarea particulelor care provin din dejectiile sobolanilor.

Autoritatile sanitare atrag atentia ca odata cu dezinsectia si deratizarea localitatii, cetatenii, agentii economici, dar si institutiile trebuie sa combata rozatoarele si insectele in spatiile pe care le detin. "Cauza principala a persistentei infestarilor este aceea ca lucrarile de combatere sint sporadice (combatere nu inseamna eradicare), partiale si in consecinta nu numai ineficiente ci chiar daunatoare pentru ca induc rezistenta la biocidele utilizate", mai spune dr. Floarea Constantin. Aceste lucrari ar trebui sa se realizeze doar cu firme autorizate, care stiu ce substante sa foloseasca pentru o mai buna eficacitate.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii