Primul clopotel: Festivism la oras, modestie la sat

luni, 12 septembrie 2011, 19:56
5 MIN
 Primul clopotel: Festivism la oras, modestie la sat

Gata cu vacanta mare! Clopotelul a sunat ieri pentru 50.000 de elevi si circa 5.000 de cadre didactice din judet. Scolile au rasunat de glasurile copiilor inca de la primele ore, iar curtile au devenit neincapatoare. Parinti, elevi cu ghiozdanul la purtator si profesori cu bratele incarcate de flori ne-au aratat ca indiferent de vremuri, primul clopotel de inceput de scoala ramine la fel. De la ora 7 dimineata florariile din oras au fost asaltate, pentru ca in mai toate scolile mari din judet s-au organizat festivitati de deschidere. Daca in orase festivitatea a fost acompaniata de discursuri pompoase si prezenta edililor si a oamenilor politici, in scolile mici din mediul rural lucrurile stau cu totul altfel. Micutii se trezesc plini de emotie dis-de-dimineata si cutreiera pe drumuri de tara zeci de minute pentru a ajunge la scoala, unde nu-i asteapta nimic fastuos.  

La "Cuza", prefectul a citit elevilor mesajul lui Boc 

Asadar, prima oprire: Colegiul National "Al. I. Cuza", ora 9.00. In curtea scolii sint deja sute de elevi. La manifestari a participat si primarul orasului, Decebal Bacinschi, dar si prefectul Ion Oprea, care a avut rabdarea de a citi aproape doua pagini din ceea ce le doreste primul ministru Emil Boc tinerilor la inceput de an. In discursul sau, prefectul a tinut sa precizeze ca anul acesta vor avea loc schimbari majore in educatie, amintind de modificarea perioadelor de vacanta, de masurile ce se vor lua impotriva absenteismului, precum si de modificarea structurii gimnaziale. "Sper ca acest an sa aduca un plus de valoare invatamintului vrincean, fiindca sa nu uitam ca totusi rezultatele de la bacalaureatul din 2011 nu sint multumitoare. Daca la Colegiul Unirea, Cuza, Kogalniceanu putem vorbi de rezultate foarte bune nu putem sa uitam si rezultatele foarte slabe inregistrate la alte licee din judet", a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu. De pe scena vorbitorilor nu a lipsit nici deputatul liberal Nini Sapunaru care, ca in fiecare an, a spus ca "sint mindru ca am terminat la Liceul "Al. I. Cuza". Dupa aceste discursuri, elevii au fost invitati in clase pentru a se intilni cu profesorii. Prefectul Oprea a participat ieri si la ceremonia de la Scoala "Anghel Saligny", dar in calitate de parinte, impreuna cu fiul sau, Ionut, care a pasit in clasa I.

Elevii si profesorii au intonat imnul national

Ascultindu-se "ordinele" ministrului Funeriu, si in scolile vrincene s-a intonat ieri Imnul de Stat al Romaniei. La Colegiul Unirea au lipsit figurile politice, insa au fost prezenti primarul Bacinschi si viceprimarul Bogdan Matisan, care a "pozat" tinind mina la piept in timpul intonarii imnului. Primarul a spus ca spera ca la anul sa initieze mai multe proiecte in ceea ce priveste colegiul. In replica, directorul CNU, Cornel Noana, nu s-a putut abtine sa nu spuna ca sint proiecte nefinalizate. Nici sefii Inspectoratului Scolar nu au ratat deschiderile de scoli. Inspectorul scolar adjunct Maria Lupu a fost alaturi de elevii si profesorii de la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu", unde de altfel si preda, iar inspectorul general Stan Rogoz a vizitat Scoala Milcovul. "Am fost la Milcovul, scoala in care am copilarit in cele opt clase. A fost frumos si emotionant pentru mine. Au avut un radiocasetofon si sigur ca s-a cintat imnul. Ce m-a impresionat e ca toti stiau imnul. Eu cred ca elevii si nu numai ei trebuie invatati sa respecte imnul national. La sedintele cu directorii, care se vor organiza pe zone, le vom aminti despre asta", ne-a spus Stan Rogoz. 

Abecedare rupte si naveta prin munti

La circa 45 de km de municipiul Focsani, undeva mai sus de Vidra, este satul Viisoara. Scoala cu clasele I-IV Viisoara adaposteste aproape 30 de suflete care fac naveta in fiecare zi, unii cu microbuzul scolar, altii pe jos, de la 3 km distanta, printre munti. Dimineata, aerul rece ii poarta pe drumul pina la Scoala unde poarta maronie de fier ii intimpina umeda si rece, scirtiind a vaiet. O cladire micuta, modesta, intretinuta in mare parte cu ajutorul Obstii Viisoara, insa plina de viata. Cladirea gazduieste doua sali de clasa, unde elevi de clasele I – IV invata in regim simultan, n asa numitele "clase mozaic". Emotionati, asa au pasit ieri cei sase micuti in clasa I cu Abecedarul in mina. E prima zi de scoala, iar elevii abia se obisnuiesc cu noua lor invatatoare. La Viisoara, postul de aici nu e deloc atractiv, naveta zeci de kilometri, iar ultimii 6 km, de la sosea pina la sat, se parcurg pe un drum anevoios. De altfel, scolarii erau cit pe ce sa inceapa prima zi de scoala fara una dintre invatatoare, pentru ca nimeni nu era interesat de post. Pina la urma, un suplinitor necalificat a ocupat postul. "Am preluat clasele a II-a si a IV-a si sint pentru prima data in aceasta scoala, desi sint de aici, din sat. Am facut naveta in mai multe scoli din Vidra, iar anul acesta, prin pensionarea fostei invatatoare, am venit prin continuitate aici, facind schimb cu o alta colega, pentru a nu mai fi nevoie sa facem naveta", ne-a spus invatatoarea Monica Macovei.

Nu s-a schimbat nimic de 20 de ani

Invatatoarea locuieste in Viisoara din 1991 si isi aminteste ca inca de atunci se invata aici in regim simultan. Conditiile sint grele, dar copiii vor sa invete, iar parintii ii ajuta. Manualele noi lipsesc cu desavirsire, micutii invatind dupa unele vechi, transmise de la generatiile trecute. Fac naveta si 3 km pina la scoala generala si le-ar prinde tare bine un microbuz scolar 4×4. Paula si Cornel, acum in clasa a IV-a, fac naveta din clasa I impreuna, locuind foarte aproape unul de altul. "Erau si mai multi copii, dar doi au fost luati la casa de copii pentru ca au fost neintelegeri in familie. Vin de la distante de 3 km, iar pe timp de iarna este foarte greu. Manuale avem putine, majoritatea sint din anii trecuti. Nu sint in stare prea buna si nu prea putem invata dupa ele, dar parintii isi dau interesul si ne-au cerut editura si autorii sa le cumpere. E greu, dar ne descurcam si in regim simultan. Rezultatele lor sint chiar destul de bune", a completat invatatoarea Monica Macovei.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii