Surprizele mini-recensamantului: morti „vii” in listele electorale

vineri, 10 august 2012, 19:49
3 MIN
 Surprizele mini-recensamantului: morti „vii” in listele electorale

Guvernul Ponta a dat ordin sa se curate listele electorale de persoane decedate, persoane plecate in strainatate si stabilite acolo definitiv sau persoane cu acte de identitate expirate. Primarii trebuie sa caute cu lupa in evidente si sa mearga chiar pe la domiciliile locuitorilor pentru a vedea cu ochii lor daca votantii exista in realitate. Operatiunea trebuie terminata pana pe 24 august, insa Guvernul a decis sa se raporteze zilnic stadiul verificarilor, pentru a fi sigur ca autoritatile locale s-au pus la treaba. Astfel, desi premierul Victor Ponta a spus ca renunta la mini-recensamant, in realitate o astfel de actiune a inceput din plin ieri. Din primele verificari, in liste au inceput sa apara nereguli. "Nu am vazut inca situatia care trebuie raportata, insa stiu ca sunt cazuri pentru ca s-a mai facut o cercetare preliminara. Noi nu avem datoria decat de a face aceasta verificare, de a semnala si inainta situatia la centru", a declarat prefectul Octavian Vieru. Functionarii din subordinea sa trebuiau sa trimita la ora 17.00 situatia pentru ziua de ieri la Ministerul Administratiei, insa reprezentantul Guvernului nu a mai putut fi contactat pentru a spune ce se intampla la nivelul judetului.

Un mort a disparut la alegeri si a aparut la referendum

Primarii au fost mereu suspectati ca au avut persoane decedate pe listele electorale, pentru a avea o baza de "votanti" care sa le asigure succesul in alegeri. Nu stim daca aceasta este explicatia, insa inca din prima zi de verificari au inceput sa apara morti "vii". "Noi am gasit patru decedati pana acum. Trei dintre acestia au murit chiar inainte de referendum. In schimb, o alta persoana a decedat pe 5 iulie 2010. Curios este ca aceasta nu aparea pe listele electorale de la alegerile locale, ci a aparut in cele de la referendum", a declarat Costel Necula primarul comunei Maicanesti. Si primarii PDL cerceteaza listele electorale, chiar daca ei, cel putin teoretic, ar trebui sa aiba interesul ca numarul persoanelor cu drept de vot de la referendum sa nu se schimbe. "Am gasit pana acum vreo patru – cinci morti in liste, care au decedat cu un an, doi in urma. Nu am discutat pana acum cu angajatii primariei de ce nu au fost raportati la Evidenta Populatiei. Noi ne-am mobilizat cu toate fortele, unul urmareste lista electorala, ceilalti ii identifica pe alegatori. Chiar azi au venit doi oameni plecati in strainatate dupa 15 – 16 ani, care trebuiau sa-si schimbe buletinele. Si fiul meu cel mare e plecat in Italia de 14 ani, dar vine in fiecare an acasa", a declarat primarul PDL Gheorghe Tataru, de la Bordesti.

Femeie de 103 ani "descoperita" la Carligele

Comuna Carligele s-a mai ales cu un centenar, dupa prima zi de verificari a listelor electorale. Social – democratul Stefan Moscu spune ca acestea nu au fost periate "la sange" pana acum pentru ca "nu stateam doar dupa liste". Acum insa au inceput sa apara surprize. Printre acestea, sapte persoane cu interdictia de a vota intrucat au fost condamnate, in toamna anului trecut si primavara acestui an, care au fost prinse in listele de la referendum. Alte cateva persoane apar si in evidentele din satul Blidari, Carligele, dar si la Blidari – Dumitresti. Inca patru alegatori sunt in liste desi este vorba despre persoane care s-au nascut la inceputul anilor ’90 si care au fost infiate de cetateni americani, care acum traiesc in SUA. Cea mai mare surpriza pentru autoritati a fost "descoperirea" unei femei care a depasit un secol de existenta. "Avem o femeie in varsta de 103 ani, care aparea in liste la Bontesti. Ea este la o fiica din orasul Moreni, judetul Dambovita, de ani de zile, iar noi credeam ca este moara. Am dat telefon acolo si am vorbit chiar cu ea. Daca stiam ca traieste, am fi sarbatorit-o", a declarat primarul Stefan Moscu. O alta situatie ciudata a aparut la Vartescoiu, unde in evidente a fost descoperita o persoana decedata in anul 1973, adica cu aproape patru deceni in urma. Verificarile continua, pentru ca pana pe 24 august toate prefecturile trebuie sa raporteze ce se intampla prin judete. (M. BOICU)

Comentarii