Vrincenii, „rapusi” pe capete de raceala

Subtitlu

marți, 18 octombrie 2011, 20:21
2 MIN
 Vrincenii, „rapusi” pe capete de raceala

Vremea rece favorizeaza aparitia virusilor si duce la cresterea numarului de vrinceni bolnavi. Peste 1.600 de persoane au avut nevoie saptamina trecuta de ingrijiri medicale dupa ce s-au imbolnavit din cauza temperaturilor scazute. Statisticile realizate de specialistii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea arata ca 1.360 de persoane au fost diagnosticate cu infectii respiratorii acute insa majoritatea bolnavilor nu au necesitat tratament de specialitate in spital, fiind internati doar 79 de bolnavi. De asemenea, alte 293 de persoane au aflat ca sufera de pneumonie, iar 80 au trebuit sa se interneze in spital. Cei mai afectati sint copiii de gradinita si elevii din clasele primare.

Nu a fost inregistrat nici un caz de gripa. „Grupa de virsta 5 – 14 ani cuprinde copiii de gradinita si scolarii mici. Atentionam parintii sa nu isi mai trimita copiii bolnavi in colectivitate. Copiii raciti vor fi izolati la domiciliu si vor primi tratament de la medicul de familie cel putin trei zile. Copilul bolnav care merge in colectivitate raspindeste boala si altor copii si isi risca propria sanatate prin complicatii care necesita mult mai multe zile de tratament", a precizat Carmen Gheorghiu, purtatorul de cuvint al DSP. Raceala este poate cea mai cunoscuta boala, ce se manifesta prin dureri de git sau inrosirea acestuia, dureri de cap si febra, infundarea nasului, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra. Aceste simptome apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile.

Medicii recomanda ca in aceasta perioada sa fie respectate regulile de igiena deoarece spalarea cu apa si sapun a miinilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sint esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa. De asemenea, este recomandat sa se evite zonele aglomerate si expunerea prelungita la frig. In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este necesar sa se foloseasca mijloacele de protectie adecvate. Persoanele virstnice, in special cele cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii, este bine sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate, care creaza premisele imbolnavirii sau aparitiei complicatiilor afectiunilor existente. (Sursa: Ziarul de Vrancea)

Comentarii