2 000 de copii din Neamt, aruncati de parinti in bratele statului

duminică, 08 martie 2009, 19:13
2 MIN
 2 000 de copii din Neamt, aruncati de parinti in bratele statului

Parinti doar cu numele. Asa pot fi considerati din ce in ce mai multi nemteni care, dupa ce au adus pe lume unul sau mai multi copii, i-au aruncat in bratele institutiilor statului, sustinind, deseori, ca nu au suficienti bani incit sa hraneasca o gura in plus sau chiar ca micutii sint rezultatul unor relatii extraconjugale. Peste doua mii de copii din Neamt, care nu au nici o vina ca s-au nascut, nu sint alaturi de parintii lor, ci cresc in centrele rezidentiale, in ingrijirea asistentilor maternali profesionisti ori in plasament familial.

"Numarul familiilor care, neavind bani sau fiind afectate de diverse neintelegeri, isi dau copiii in grija statului este din ce in ce mai mare. Fiecare solicitare de acest gen este verificata in detaliu, astfel incit sa putem stabili cea mai buna solutie pentru copiii respectivi. Nu am realizat o statistica privind numarul cererilor de acest gen si nici nu mi-as dori sa fie cazul sa o realizez, fiind vorba de un aspect trist si, deopotriva, grav. In general, motivele pentru care parintii renunta la ingrijirea unuia sau a mai multor copii sint saracia, despartirea parintilor, problemele familiale, disputele intre parinti pe tema paternitatii copilului, precum si consumul de alcool. Sint din ce in ce mai multi parinti care renunta la copiii adusi pe lume, in baza ideii «lasa ca ii ia statul». De exemplu, acum citeva zile, o femeie din Sabaoani a adus pe lume al zecelea copil. Sotul ei a spus ca nu mai vrea sa aduca si al zecelea copil acasa, sustinind ca nu e copilul lui. O alta femeie din judet a nascut un copil, la virsta de 40 de ani, apoi a considerat ca nu dispune de conditiile necesare pentru a-l creste si nu a mai vrut sa il ia acasa", a declarat directorul executiv al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Neamt, Mihai Hanganu.  

In prezent, 408 de copii sint ingrijiti in centrele rezidentiale din judet. Lor li se alatura alti aproximativ 600 de minori aflati in ingrijirea asistentilor maternali profesionisti, precum si alti peste 1 000 de copii aflati in plasament familial. Directorul executiv al DASPC Neamt considera ca o varianta de constientizare a parintilor, astfel incit acestia sa nu isi mai abandoneze copiii, ar putea fi posibila doar prin concursul institutiilor de protectie a copilului, scolilor si reprezentantilor Bisericii.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii