290.000 de euro pentru Casa Celibidache

marți, 22 februarie 2011, 20:53
3 MIN
 290.000 de euro pentru Casa Celibidache

La cinci ani dupa ce au solicitat retrocedarea fostei Scoli de Arta, mostenitorii directi ai lui Sergiu Celibidache au decis sa vinda imobilul, fiindu-le imposibil sa consolideze si sa reabiliteze cladirea din fonduri proprii. Pretul cerut de acestia este considerat exagerat de reprezentantii autoritatii locale, care au sperat ca imobilul sa fie donat municipalitatii si reabilitat, apoi, cu sprijinul fondurilor europene.

In anul 2006, mostenitorii dirijorului si compozitorului Sergiu Celibidache au cerut autoritatilor locale retrocedarea imobilului in care a functionat, pina in anul 1999, Scoala de Arta. Cladirea, cu o suprafata de 961 de metri patrati si cu un teren a carui suprafata este de 1.050 metri patrati, se afla deja intr-o avansata stare de degradare. In acelasi an, mostenitorii lui Sergiu Celibidache au anuntat ca vor dona acest imobil comunitatii locale, dar, dupa ce au primit cladirea in proprietate, au renuntat la aceasta intentie.

Din anul 2007, Casa Celibidache – unul din cele peste 500 de monumente istorice din judetul Neamt – a inceput sa se darime, incet dar sigur. Administratia locala a decis sa asigure perimetrul imobilului cu un gard imprejmuitor, astfel incit cetatenii care trec prin aceasta zona sa nu fie pusi in pericol, in cazul in care cladirea s-ar darima. In anul 2008, nepotul marelui artist Sergiu Celibidache a sustinut, in cadrul unei vizite la Ministerul Culturii, ca va dona cladirea catre municipalitatea romascana, fapt care a motivat administratia locala sa planuiasca reabilitarea imobilului si infiintarea, in acest spatiu, a unui muzeu dedicat dirijorului si compozitorului Celibidache. Nici de aceasta data, insa, proprietarii Casei Celibidache nu s-au tinut de promisiunea de a dona imobilul catre municipalitate.

Din primavara anului 2009, din peretii Casei Celibidache au inceput sa dispara caramizile, sub privirile neputincioase ale autoritatilor locale, carora legea nu le permite sa intervina in vreun fel asupra imobilului, acesta fiind o proprietate privata. "Negocierile" cu proprietarii imobilului s-au incheiat "oficial" la jumatatea anului 2009, moment din care reprezentantii acestora nu au mai raspuns nici macar la telefon. "Dupa ce am vorbit de doua ori cu avocatii mostenitorilor Casei Celibidache, acum ii sunam de doua-trei ori pe zi, dar ei nu ne mai raspund la telefon", preciza, la acea vreme, primarul Laurentiu Dan Leoreanu.

Ulterior, unul dintre cei patru mostenitori ai compozitorului Sergiu Celibidache a anuntat ca este de acord sa reabiliteze imobilul de pe strada Veronica Micle si chiar sa organizeze, alaturi de administratia locala, festivalul anual "Sergiu Celibidache", dedicat tinerilor dirijori. Intentia – laudabila, de altfel – nu s-a mai materializat, iar caramizile din peretii Casei Celibidache au continuat sa dispara, chiar daca imobilul a fost protejat de un gard din sirma.

La inceputul acestui an, proprietarii Casei Celibidache au un nou plan: acela de a vinde imobilul. Un anunt de vinzare a Casei Celibidache a fost publicat deja pe un site de tranzactii imobiliare si a atras peste 300 de vizite. Pretul cerut de mostenitorii lui Sergiu Celibidache pentru aceasta casa este de 290.000 de euro, negociabil. "Mostenitorii lui Sergiu Celibidache nu dispun de banii necesari pentru a reabilita si consolida aceasta cladire. Am aflat la inceputul acestei saptamini ca intentia mostenitorilor este de a vinde Casa Celibidache, insa la un pret astronomic. In aceste conditii, nu intentionam sa cumparam imobilul. Am plati prea multi bani pentru aceasta cladire si inca pe atit pentru a o consolida si reabilita", a declarat primarul Laurentiu Dan Leoreanu.
In cazul in care mostenitorii compozitorului Sergiu Celibidache nu vor gasi nici un cumparator pentru Casa Celibidache, imobilul – monument arhitectonic – risca sa aiba exact "soarta" cinematografului Flacara: aceea de a deveni doar o gramada de pietre.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii