Criza trage pe dreapta masinile Politiei

luni, 29 iunie 2009, 18:55
2 MIN
 Criza trage pe dreapta masinile Politiei

Dupa ce au inceput sa primeasca benzina cu pipeta, politistii romascani au fost nevoiti sa traga masinile pe dreapta si sa faca mai multa miscare fizica, atunci cind trebuie sa faca obisnuitele patrulari prin oras. Criza financiara cu care se confrunta si Politia Nationala a facut ca normele de carburanti pentru masini sa scada drastic, lucru ce a dus la parcarea multora dintre masinile de serviciu ale politistilor.

Astfel, daca la inceputul anului in oras existau, la orice ora din zi si din noapte, mai multe patrule auto ale Politiei, acum aceste patrule sint vazute din ce in ce mai rar, lucru care ii poate nelinisti pe unii dintre romascanii mai slabi de inger. Cu toate ca, intre timp, a crescut numarul patrulelor pedestre, acest lucru nu poate avea efectul scontat atunci cind politistii se confrunta cu infractori care au la dispozitie un autovehicul cu care sa paraseasca in tromba locul comiterii unei infractiuni.

"Am redus numarul masinilor care actioneaza in teren, intrucit a fost diminuata cota de carburanti alocata lunar inspectoratului, fapt ce a generat reducerea numarului de patrule auto si inmultirea celor pedestre. In schimb, mobilitatea efectivelor se reduce, pentru ca politistii nu au cum sa alerge dupa infractori. In acest moment, multe dintre masini sint trase pe dreapta, iar cele care le avem pe cota de carburanti repartizata sint utilizate la minimum. Conducerea inspectoratului a dispus ca agentii de politie de pe masinile de serviciu sa faca un anumit numar de kilometri si sa stationeze in puncte fixe, unde pot fi sesizati de cetateni sau de unde se pot deplasa cu operativitate pentru apelurile 112", au precizat politistii nemteni.

Pentru posturile de politie din zona Roman, cit si pentru celelalte posturi comunale de politie din intregul judet, situatia este la fel de grava, acestea primind carburant doar la inceput de luna, ceea ce nu le permite politistilor sa intervina operativ pentru aplanarea unor conflicte sau prinderea unor infractori periculosi.

In ceea ce priveste situatia masinilor de serviciu din cadrul Biroului de Politie Rutiera, nici aici lucrurile nu stau prea bine. Patrularile auto ale politistilor de la rutiera au fost diminuate la aproape jumatate. "Cind vine vorba despre Politia Rutiera, la fel ca si in celelalte sectoare de activitate, incercam sa stabilim intii prioritatile si, in functie de aceste prioritati, sa efectuam si celelalte activitati profesionale ce presupun folosirea autovehiculelor de serviciu. Nu avem alte solutii", a afirmat comisarul Dragos Balau, comandantul Politiei Roman.

Situatia critica cu care se confruna, in acest moment, bugetul Politiei Romane, ar putea sa se remedieze in luna august, cind masinile de politie ar putea fi alimentate, la nivel national, cu peste 31.000 de tone de carburanti.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii