Infidelitatea duce la faliment

miercuri, 13 iulie 2011, 20:04
4 MIN
 Infidelitatea duce la faliment

Infidelitatea in casnicie sau in cuplu nu va duce doar la despartire, ci va putea cauza si falimentul persoanei care si-a inselat persoana iubita. Modificarile aduse Codului Civil, ce vor intra in vigoare incepind de la data de 1 octombrie, ii razbuna pe cei "incornorati", oferindu-le posibilitatea de a cere in instanta despagubiri si daune morale celor care le-au inselat sentimentele. Aceeasi lege protejeaza si cuplurile care si-au promis, prin logodna, sa isi uneasca destinele. Astfel, daca unul dintre parteneri rupe in mod subit logodna, celalalt poate cere despagubiri in instanta, dovedind logodna cu martori. In plus, in cazul divorturilor, Codul Civil va permite plata daunelor morale si pentru cazuri de violenta fizica sau morala, consum in exces de bauturi alcoolice sau parasirea domiciliului. Noile conditii impuse de Codul Civil pot avea efect, din punct de vedere statistic, in cazul uneia din trei casatorii incheiate la Roman.

Una din trei casatorii se termina cu divortul sotilor

Datele Oficiului de Stare Civila din Roman nu sint deloc imbucuratoare pentru sotii infideli, violenti sau care au cazut in patima alcoolului. Una din trei casatorii se termina cu divortul sotilor, iar cele mai frecvente motive de divort sint parasirea de domiciliu, infidelitatea, plecarea in strainatate a unuia dintre soti, precum si lipsa compatibilitatii sotilor.

Numai in luna iunie a acestui an, 40 de cupluri si-au unit destinele la Roman. Lor li s-au adaugat deja alte 30 de cupluri, in prima jumatate a lunii iulie. "Cele mai multe casatorii au loc in a doua parte a lunii iulie, in luna august si in prima parte a lunii septembrie, aceasta fiind perioada in care cei care lucreaza in strainatate vin acasa in concedii. Anul trecut, in perioada verii, s-au inregistrat la Roman peste 300 de casatorii. Pe de alta parte, conform sentintelor de divort care ne sint transmise de la Judecatoria Roman, din trei casatorii, una se termina cu divortul sotilor. Multe dintre divorturi au loc dupa ce unul dintre soti pleaca la munca in strainatate, iar cuplurile care ramin acasa impreuna au sanse mult mai mari de a ramine casatorite", a precizat ofiterul de stare civila Georgeta Dudau. De la data de 1 februarie si pina in prezent, la Oficiul de Stare Civila au fost inregistrate si 44 de divorturi pe cale administrativa. In cinci astfel de cazuri, sotii s-au razgindit si au ramas impreuna.

"Astfel de norme sint niste aberatii"

Noile prevederi ale Codului Civil sint privite si interpretate in mod diferit de reprezentantii Bisericii Ortodoxe si ai Bisericii Catolice. In timp ce preotii ortodocsi admit ca actul desfriului conduce automat la divortul sotilor, preotii catolici sustin ca fidelitatea este unul dintre principiile de baza ale casatoriei si ca acestea nu trebuie reglementata de legi, fiind deja reguli vechi de 2.000 de ani.

"Biserica nu schimba reguli vechi de 2.000 de ani in urma constatarilor sau dispozitiilor statului, iar ceea ce a unit Dumnezeu, omul nu poate sa desparta. De aceea, nici o institutie nu are drept asupra desfacerii unei casatorii sau asupra incheierii celei de-a doua casatorii. Este adevarat ca in situatii grave, precum cazurile de tortura sau unele vicii de neacceptat, Biserica permite despartirea sotilor, insa fara ca acestia sa se mai recasatoreasca. Noi luptam pentru pastrarea si cultivarea valorilor casatoriei, printre care se numara si fidelitatea. Noile norme prevazute de Codul Civil sint niste aberatii. Conform acestora, un partener sau sot ar putea profita de celalalt sau l-ar putea monitoriza permanent. Astfel, ar fi incurajata gelozia si ar fi suprimate principiile autentice care stau la baza unei casnicii. Practic, aceste norme dau friu liber unor situatii ce conduc la disparitia iubirii si a increderii, transformind relatia de cuplu intr-un contract. Modificarea Codului Civil in aceasta maniera poate stimula incercarile de urmarire a sotului sau a logodnicului, in locul manifestarii increderii si iubirii fata de acesta. In plus, ce poate face legea in cazul a doi soti care, de comun acord, se inseala unul pe celalalt?", a spus preotul Alois Moraru, parohul Bisericii "Fericitul Ieremia".

"Atunci cind unul dintre soti sau parteneri nu respecta fidelitatea conjugala, Biserica recunoaste faptul ca divortul dintre cei doi s-a realizat deja, prin acel act al desfriului. De altfel, in textul Scripturii se mentioneaza ca, daca unul dintre soti s-a uitat numai la altcineva, cu gind de desfrinare, acesta a comis un pacat. Modul in care Codul Civil sanctioneaza astfel de fapte de infidelitate nu poate fi apreciat de noi, reprezentantii Bisericii. Pe de alta parte, divortul religios nu este acceptat de Biserica", a spus preotul Ioan Gherasimescu.

Si forma actuala a Codului Civil permite viitorilor soti sa se indrepte, pe calea instantei, impotriva persoanelor ce se fac vinovate de neimplinirea mariajului, cerindu-le acestora despagubiri. In opinia senatorului Ioan Chelaru, membru in Comisia Juridica a Senatului, noul Cod Civil exprima in mod direct cauzele si modurile in care se poate actiona in astfel de situatii de infidelitate. "Nu sint neaparat de acord cu solicitarea despagubirilor morale, ale caror motive sint greu de probat in instanta. Pe de alta parte, insa, cheltuielile facute de un viitor sot pentru o nunta trebuie sa poata fi recuperate de acesta, deci el este indreptatit sa ceara despagubiri", a afirmat Ioan Chelaru.

Ramine de vazut daca, dupa data de 1 octombrie, instantele de judecata vor fi "sufocate" de cereri de acordare a despagubirilor si a daunelor morale, venite din partea celor "incornorati".

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii