Jafurile din bancile comerciale se vor inmulti

Subtitlu

marți, 17 februarie 2009, 20:21
4 MIN
 Jafurile din bancile comerciale se vor inmulti

Pentru prima oara in ultimii 50 de ani, hotii au atacat si au jefuit o unitate bancara din Romania. In urma cu citeva zile, o filiala din Cluj a Bancii Transilvania a fost jefuita in timp record, hotii reusind sa fure, in doar 66 de secunde, aproximativ 60 000 de euro. Ecoul jafului a fost cu atit mai mare cu cit "peisajul" social al acestei luni a fost dominat de furturi sau de acte de violenta si vandalism. In aceste zile, politistii au controlat toate unitatile bancare din Roman, pentru a stabili daca bancile indeplinesc normele prevazute de lege la capitolul securitate.

Politia verifica securitatea bancilor

Asa cum era de asteptat, toate filialele si sucursalele bancare din Roman au trecut fara probleme acest "test". "Politia Roman a efectuat controale la toate unitatile bancare din oras. S-a verificat, in special, dotarea bancilor la capitolul securitate. Acolo unde s-au descoperit inadvertente s-a pus in vedere unitatilor in cauza sa remedieze aceste aspecte in cel mai scurt timp, lucru care s-a si intimplat deja. Putem spune ca, in momentul de fata, toate unitatile bancare din municipiul Roman indeplinesc normele prevazute de legislatia in vigoare, la capitolul securitate", a afirmat comisarul Cristian Malei, adjunctul comandantului Politiei Roman.

Bancile au fost obligate sa-si asigure ferestrele cu geamuri antiglont, sa se doteze cu camere video inclusiv la bancomatele montate in oras si sa-si monteze sisteme de alarma performante, care sa fie activate non-stop. In plus, fiecare unitate bancara a fost obligata sa incheie contracte cu societati specializate de paza si protectie, firme care dispun atit de dispecerate de monitorizare permanenta a sistemelor de alarma montate in incinta bancilor, cit si de echipaje mobile de interventie in caz de nevoie.

Desi bancile din Roman au trecut "testul de securitate" impus de lege, trebuie mentionat ca si filiala clujeana a Bancii Transilvania respecta planul de securitate standard. Jaful de la Cluj s-a petrecut – conform spuselor directorului executiv al Bancii Transilvania, Leontin Toderici – intr-o unitate bancara cu sase camere de supraveghere video montate atit in interior, cit si in exterior, active 24 de ore din 24. Paza bancii din Cluj era asigurata de o firma de securitate, geamul casieriei era blindat si antiglont, iar usa casieriei era permanent inchisa si avea montat un senzor de alarma.

Jafurile, efecte ale crizei economice

Din punctul de vedere al directorilor bancilor comerciale din Roman, jaful de la Cluj constituie… abia inceputul. Acestia estimeaza ca numarul furturilor si jafurilor va creste in perioada urmatoare, la fel ca si nivelul general al infractionalitatii, ca efect direct al crizei economice. Mai mult, acestia apreciaza ca declaratiile ministrului Administratiei si Internelor, Dan Nica, nu fac decit sa aduca atingere, in mod nejustificat, Bancii Transilvania.

"Banca Transilvania a respectat prevederile legale privind normele de securitate, deci nu vad care este problema in acest caz. Atit timp cit camerele de supraveghere functionau, existau butoane de panica in perimetrul bancii, exista paznic, masurile de siguranta fusesera luate. O banca este un spatiu public, deci aici nu poti implementa un sistem pe baza unor cartele de acces si nu poti perchezitiona clientii. Paznicul bancii nu trebuie sa aiba pistol, pentru ca rolul lui este exclusiv sa mentina ordinea, nu sa stea cu arma in fata bancii. Pe de alta parte, in cazul unui jaf, este prioritara viata angajatilor bancii si a clientilor, nu banii. Banii sint, oricum, asigurati. In plus, ce inseamna 60 000 de euro pentru o banca? E o suma infima. Politia sa isi faca treaba si sa prinda infractorii, iar reprezentantii Guvernului sa se ocupe de ceea ce este, real, important: bugetul si acordul cu FMI! Bancile chiar respecta legea!", a spus Gheorghe Solomon, directorul BRD Roman.

Acesta a mai apreciat ca nivelul infractionalitatii creste in perioade de criza si ca astfel de fapte vor mai fi semnalate si in perioada urmatoare. "In conditii de criza, cind oamenii nu mai au bani, unii dintre ei recurg la astfel de fapte. Numarul jafurilor si furturilor va creste in aceasta perioada, iar efectele crizei economice nu vor trece decit in citiva ani. In plus, vor reveni in Romania oameni care, aflati in strainatate, si-au dat «doctoratul» in jafuri si furturi, deci ne putem astepta, in perioada urmatoare, la multe evenimente de acest gen ", a mai declarat directorul BRD Roman.

Si Zenovia Mocanu, directorul Raiffeisen Bank Roman, considera ca astfel de intimplari vor mai exista. In opinia sa, hotii vor actiona atit in banci comerciale si case de schimb valutar, cit si prin furturi de la romascanii care retrag numerar de la bancomate.

"Vor fi jafuri si din banci, si din casele de schimb, si de la bancomate, si din miinile sau buzunarele celor care retrag numerar. Au fost si pina acum indivizi care stateau in zona bancomatului de la banca noastra, pregatiti sa fure de la clienti care retrageau bani sau sa le «schimbe» banii la un «curs avantajos». Aici trebuie sa intervina politistii. Noi respectam toate normele de securitate, deci nu bancile sint problema", a apreciat directorul Raiffeisen Bank.

Politia Comunitara, pusa la treaba

In urma spargerilor si jafurilor care s-au petrecut in tara, in ultimele saptamini, Politia Comunitara a inceput o actiune ampla de verificare a firmelor romascane.

"Am demarat o actiune cu tot ce tine de siguranta si ordine publica. Lucram mai ales in baza Legii nr. 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice si a Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor", a declarat Daniel Cazacu, director executiv al Politiei Comunitare Roman.

Intr-o prima faza, toate firmele din municipiu vor fi verificate in ceea ce priveste sistemele de siguranta si ordine.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii