LPS propune un curs optional despre dezastre naturale

joi, 29 septembrie 2011, 21:49
2 MIN
 LPS propune un curs optional despre dezastre naturale

Cum trebuie sa actioneze in situatii limita determinate de catastrofe naturale si ce ar trebui sa faca in domeniul protectiei mediului pentru prevenirea unor astfel de dezastre reprezinta tema unui proiect Comenius, "Hazardele secolului XXI", la care elevi si profesori de la Liceul cu Program Sportiv vor participa timp de doi ani. Proiectul a intrunit 100 de puncte din partea comisiei de evaluare, fiind clasat pe locul al doilea la nivel national.

Activitatea a inceput in luna august a acestui an, proiectul beneficiind de o finantare de 24.000 de euro din partea Comisiei Europene, prin Programul de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Romascanii vor avea parteneri in cadrul acestui proiect elevi si profesori de la Scoala generala Unye Ordu din Turcia, Liceul Special din Atena, Grecia, Scoala Secundara Francesco de Holanda, Portugalia, Liceul Condorcet din Meru, Franta si Liceul Tehnologic din Sosnowiec, Polonia.

"Prin derularea acestui proiect dorim sa determinam elevii si profesorii sa fie mai interesati si mai atenti la dezastrele secolului XXI. Printr-un parteneriat activ elevi-profesori-institutii specializate in domeniul protectiei mediului, ne propunem sa realizam continuturi pentru un curs optional transcurricular pe tema «Hazardele sec. XXI» si un ghid pentru aplicatii practice de studiere in teren a catastrofelor naturale si antropice. Tocmai pentru ca este o tema de foarte mare interes, grupul tinta este format din 28 de profesori de diverse discipline, biologie, geografie, chimie, fizica, limba romana si limbi straine si 69 de elevi, cu virste cuprinse intre 10 si 19 ani", a spus profesoara Irina Patrauceanu, coordonator al proiectului la nivel european.

Toti participantii vor realiza lunar studii geomorfologice, climatice, hidrologice, biologice si pedologice care vor fi comparate si analizate la nivelul parteneriatului si coroborate cu analizele institutelor de cercetare. Alta latura a activitatilor derulate va acoperi nevoia de formare a tinerilor in fata acestor catastrofe, realizind un ghid practic de prim ajutor in caz de catastrofe, work-shopuri, seminarii pe tematica propusa dar si un simpozion final unde se vor prezenta concluziile analizelor intreprinse.

"Fiecare scoala partenera va face cercetari in arealul propriu si va veni cu prezentarea situatiilor concrete cu care s-au confruntat de-a lungul vremii. Am pornit in realizarea acestui proiect dupa ce, din discutiile cu ceilalti parteneri, cu care am colaborat in trecut si la alte proiecte, ne-am dat seama ca in nici una dintre scoli nu exista un plan concret de actiune in acest sens si nu se studiaza in nici o scoala un curs optional pe aceasta tema", a spus profesoara Carmen Diaconu, membra in echipa de proiect.

Prima intilnire a partenerilor va avea loc in luna noiembrie, in Turcia. Liceul din Roman va fi gazda a lucrarilor in luna mai, cind va avea loc si un seminar international pe tema dezastrelor nationale.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii