Medic romascan, acuzat de moartea unui pacient

Subtitlu

luni, 05 iulie 2010, 04:35
4 MIN
 Medic romascan, acuzat de moartea unui pacient

Dupa mai bine de doi ani de cercetari criminalistice, deshumari, expertize medico-legale si tergiversari de tot felul, Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti, prin intermediul Comisiei Superioare de Medicina Legala, formata din cei mai buni specialisti in domeniu din Romania, a tras o concluzie tragica pentru sistemul medical romascan si nu numai: un pacient internat in 2008 la Spitalul Roman a decedat din cauza indiferentei si lipsei de profesionalism a medicului de garda, Geta Moraru. Este vorba despre "celebrul" caz al romascanului Petrica Gotca, barbatul care, dupa ce a fost internat in spital in stare grava, a fost abandonat intr-un salon, el pierzindu-si viata din cauza faptului ca nu i s-a acordat tratamentul medical de care avea mevoie.

Barbatul avea sanse de supravietuire

Inainte ca acest caz sa ajunga la Ministerul Sanatatii si, implicit, la comisia de specialitate de la "Mina Minovici", cazul a fost analizat din punct de vedere medico-legal de reprezentantii Serviciului de Medicina Legala Neamt, apoi de specialistii de la Institutul de Medicina Legala din Iasi. De fiecare data, raspunsurile la intrebarile adresate de politisti au fost pe cit de evazive, pe atit de "echilibrate" in ceea ce priveste, in special, modul in care medicul romascan Geta Moraru si-a facut datoria. Asta dupa ce procurorii au aprobat deshumarea cadavrului si prelevarea de probe pentru analizele de laborator.

Din aceste motive, pentru a elucida pentru totdeauna modul in care a fost tratat Petrica Gotca de catre cadrele medicale de la Spitalul Roman si daca acestea se fac sau nu vinovate de decesul romascanului, politistii au cerut ajutorul institutiei supreme in materie de medicina legala – Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" Astfel, timp de mai multe luni, in urma analizelor de laborator, Comisia Superioara de Medicina Legala a analizat toate datele acestui caz si a intocmit raportul numarul E1/6613, raport la finele caruia s-a tras o concluzie socanta: "Prin urmare, avind in vedere cele expuse mai sus, consideram ca, in lipsa deficientelor semnalate, susnumitul (n.r. – Petrica Gotca) avea sanse de supravietuire".

Raportul in care se specifica acest lucru este parafat de nu mai putin de 12 medici specialisti, dintre care enumeram pe: profesor universitar doctor Viorel Panaitescu (Universitate de Medicina Bucuresti), doctor Bogdan Oprita (medic sef departamant UPU SMURD Bucuresti), profesor universitar doctor Roxana Zavoi (director IML Craiova), conferentiar doctor Valentin Gheorghiu (Universiatea de Medicina Bucuresti), conferentiar doctor Natalia Drugescu, profesor universitar doctor Dan Dermengiu (director general al Institutului National de Medicina Legala), profesor universitar doctor Alexandra Enache (director IML Timisoara), profesor doctor Hecser Ladislau (director IML Tirgu Mures), conferentiar universitar doctor Cristian Curca (Universtatea de Medicina Bucuresti). 

Raportul INML acuza medicul de ucidere din culpa

Modul in care unele cadre medicale ale Spitalului Roman au inteles, la acea vreme, sa-si faca meseria in cazul lui Petrica Gotca si raportul emis de Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" i-au determinat pe politistii romascani care s-au ocupat de cercetarea acestui caz sa propuna trimiterea in judecata a medicului de garda Geta Moraru (medic care, intre timp, s-a detasat cu serviciul in judetul Bacau), sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpa.

Cazul a ajuns acum la Parchetul Roman, procurorii urmind sa-si spuna si ei punctul de vedere in aceasta situatie. Cel mai probabil, in perioada urmatoare, medicul Geta Moraru va ajunge in boxa acuzatilor, urmind ca magistratii sa se pronunte daca Geta Moraru este sau nu vinovata de acuzatia care ii este adusa.

Romascanul Petrica Gotca a decedat, in conditii suspecte, in  Spitalului Municipal Roman, in noaptea de 15 spre 16 martie a anului 2008. La acea vreme, au existat acuzatii aduse medicului Geta Moraru, de unii pacienti ai Spitalului Roman, pacienti aflati in salonul in care a stat Petrica Gotca, cum ca acesta nu ar fi beneficiat de tratament medical din partea medicului de garda, care a preferat sa se culce in birou decit sa incerce sa-i salveze viata pacientului in cauza. La citeva saptamini de la decesul romascanului, la cererea Politiei Roman, Parchetul Roman a aprobat deshumarea cadavrului lui Petrica Gotca. Cadavrul a fost autopsiat, dupa care Serviciul de Medicina Legala Neamt a intocmit un raport medico-legal in care s-a mentionat ca pe cadavrul victimei nu au fost descoperite, printre altele, urme ale unui tratament medical ce i-ar fi fost aplicat victimei la internarea in spital, asa cum s-a specificat in documentele de internare. Cazul a ajuns si in atentia Colegiului Medicilor, insa institutia respectiva a aminat, pina acum, sa pronunte o decizie oficiala in acest caz.

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii