Ministerul Educatiei aduce in scoli „dirigintele electronic”

marți, 13 septembrie 2011, 21:13
2 MIN
 Ministerul Educatiei aduce in scoli „dirigintele electronic”

Sfirsitul primului semestru al anului scolar ar trebui sa gaseasca toate scolile din oras dotate cu un sistem electronic de pontaj. Cu alte cuvinte, fiecare elev, profesor si invatator va avea asupra lui o cartela, care va permite identificarea electronica a orei la care a intrat si a iesit in scoala.

Acest sistem de monitorizare a prezentei elevilor si profesorilor este primul pas pe care Ministerul Educatiei il face in lupta cu absenteismul scolar, care, in ultimii ani, conform statisticilor realizate la nivelul inspectoratelor scolare si al Ministerului Educatiei, a luat proportii de masa. In judetul Neamt, de exemplu, in anul scolar 2009 – 2010 s-au inregistrat 286.207 ore chiulite.

Responsabilitatea punerii in practica a acestei hotariri revine fiecarei unitati scolare in parte. "Nu este chiar atit de simplu. Trebuie sa organizam o licitatie astfel incit sa gasim cea mai buna varianta. Nu este vorba doar de cartelele propriu-zise, ci si de sistemul electronic care trebuie montat si care asigura conectarea la sistemul national. Pentru noi este ceva mai complicat si pentru ca avem foarte multi elevi, dar si pentru ca avem trei corpuri de cladire si vom fi nevoiti sa instalam sisteme de monitorizare in toate", a spus directorul Colegiului National "Roman-Voda", profesoara Mihaela Tanovici.

Principala calitate a sistemului electronic, spun profesorii, este aceea ca nu mai permite ascunderea absentelor. "Atit timp cit se consemneaza electronic momentul intrarii si iesirii din scoala, nu se mai pot ascunde absentele. Au fost numeroase situatii de elevi care au absentat fara ca acest lucru sa fie evident in catalog. Asa ceva nu se mai poate intimpla dupa introducerea cartelelor de pontaj. La scurt timp dupa intrarea in scoala, conducerea unitatii poate avea acces la o baza de date in care pot fi identificati nominal absentii. Pasul urmator este acela de a lua imediat legatura cu familia, pentru a afla de ce lipseste copilul", a spus Mihaela Tanovici.

Inspectorul scolar general adjunct Vasile Munteanu considera ca scolile ar fi putut fi degrevate de aceasta cheltuiala daca dirigintii si-ar face in mod constiincios datoria. "Ramin la parerea pe care mi-am mai exprimat-o ca, daca un diriginte ar trece in fiecare zi macar de doua ori prin clasa si si-ar nota atent prezenta, ar comunica-o exact, nu am avea nevoie de cartele. Sistemul electronic nu face decit sa numere elevii. Asta pot face si dirigintii. Pasul urmator, indiferent daca avem sau nu monitorizare electronica, tine tot de oameni", a spus inspectorul scolar general adjunct Vasile Munteanu.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii