Pacienti… de furat

marți, 02 decembrie 2008, 21:00
4 MIN
 Pacienti… de furat

In cadrul medicinei de familie, fenomenul "migratiei" pacientilor de la un medic la altul este binecunoscut atit Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Neamt, cit si celorlalte institutii din sistem. "Migratia" pacientilor nu este privita ca un lucru anormal, avindu-se in vedere ca bugetul unui medic de familie este constituit din plati per capita, adica o suma aparte pentru fiecare pacient, si plati pentru serviciile oferite. Cum fiecare medic de familie trebuie sa aiba,in mod obligatoriu, un numar minim de 1 000 de persoane asigurate si cum finantarea primita de medicul respectiv creste proportional cu numarul persoanelor inscrise pe listele sale, este normal ca fiecare medic de familie sa-si doreasca un numar mare de pacienti. Astfel, el isi va permite sa plateasca unul sau mai multi asistenti, sa achite cheltuielile curente pentru cabinetul medical si sa si ramina cu bani. Insa, recent, la Colegiul Medicilor Neamt au fost inregistrate mai multe reclamatii ce contin formularea "furt de pacienti", argumentate prin cazuri concrete de medici din judet care si-au marit lista de pacienti prin fals.

"Daca problema persista, vom face valuri!"

Conform spuselor medicului Iosif Koszeghi, presedinte al Colegiului Medicilor Neamt, in ultima perioada au fost semnalate trei cazuri ale unor medici de familie din judet care si-au "imbogatit" listele de pacienti prin metode neortodoxe.

"Din cite am inteles, pentru a-si trece un pacient pe lista, este suficient ca medicul sa intre in posesia codului numeric personal al persoanei respective. Goana dupa pacienti a medicilor de familie este justificata de faptul ca un numar mai mare de pacienti pe liste aduce o finantare mai consistenta medicului de familie respectiv. Pina acum, ni s-au semnalat trei cazuri de «furt de pacienti», atit din partea unor medici de familie de pe listele carora au disparut pacienti, cit si din partea unor nemteni care au aflat ca figureaza pe lista altui medic de familie atunci cind au avut nevoie de un consult. Deocamdata, nu vom face publice numele medicilor reclamati, insa, daca problema persista, «vom face valuri», pentru ca astfel de proceduri nu sint deloc corecte. In plus, medicii de familie care recurg la astfel de practici vor fi sanctionati cu avertisment sau chiar cu mustrare scrisa. O mustrare scrisa este o mare pata pe blazonul unui medic, daca apare in dosarul sau", a afirmat presedintele Colegiului Medicilor Neamt, medicul Iosif Koszeghi.

"Exces de zel" al medicilor

Goana dupa pacienti a unor medici de familie, transformata in trecerea pe listele proprii a pacientilor altor medici, este considerata de presedinta Patronatului Medicilor de Familie din Neamt, medicul Mihaela Covrig, ca fiind un "exces de zel" al unora dintre colegi. Pentru astfel de practici, Patronatul Medicilor de Familie nu sanctioneaza medicul, ci il atentioneaza sa nu repete gestul.

"Nu e vorba de un furt de pacienti, ci de excesul de zel al unor colegi la care pacientul se prezinta in lipsa medicului sau de familie. In astfel de cazuri, unii medici de familie trec pacientul pe lista proprie, insa nu este vorba despre o procedura generala, ci despre situatii rare. Noi mergem pe principiul castei, atunci cind avem de a face cu o situatie de acest gen: rezolvam problema la nivel de asociatie patronala a medicilor de familie, atentionind medicul in cauza la prima abatere. Daca medicul de familie face acest lucru a doua oara, cazul sau devine public", a declarat medicul Mihaela Covrig.

Pacientii se pot adresa instantei

In opinia presedintei CAS Neamt, jurist Daniela Soroceanu, practica "furtului de pacienti" este una "cu vechime" in rindul medicilor de familie. "Isi fura pacientii unul altuia, apoi se pling. «Plimbatul» pacientilor pe listele medicilor de familie nu este deloc o practica noua, insa institutia noastra nu este abilitata sa verifice modul in care un pacient a ajuns pe lista unui medic de familie. Totusi, daca un pacient afla ca a fost transferat pe lista altui medic fara ca el sa fi cerut acest lucru, se poate adresa instantei de judecata si organelor de cercetare, acuzind medicul de familie respectiv de fals", a declarat presedinta CAS Neamt.

Ce prevede legea

Conform legislatiei in vigoare, un pacient se inscrie pe lista unui medic de familie prin prezentarea unei copii dupa actul de identitate, dovada calitatii de asigurat si declaratie semnata pe propria raspundere ca doreste sa se inscrie la medicul respectiv. Dupa indeplinirea acestor formalitati, pacientul trebuie sa ramina inscris minimum sase luni pe lista medicului de familie ales. Dupa aceasta perioada, in cazul in care doreste transferul pe lista unui alt medic de familie, pacientul trebuie sa obtina acceptul noului medic de familie, document cu care se prezinta la medicul de familie actual. Pe baza acestui acord, medicul actual va elibera o copie a fisei de consultatie a pacientului respectiv, copie pe care o va expedia prin posta noului medic de familie preferat de catre pacient. Dupa aceasta, pacientul trebuie sa repete formalitatile de inscriere prezentate mai sus.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii