Poveste de succes la BAC-ul restantierilor

luni, 05 septembrie 2011, 20:14
4 MIN
 Poveste de succes la BAC-ul restantierilor

Alexandra Catalina Verde, absolventa a Colegiului Tehnic "Petru Poni", este unul dintre performerii sesiunii recent incheiate a examenului de bacalaureat. Cu media generala 8,51, ea este prima pe lista promovatilor din judetul Neamt, dupa ce in prima sesiune de examen a picat cu brio matematica. A luat atunci nota 4,2, dupa contestatii, teza sa primind initial nota 3,5. La a doua sesiune a

trecut matematica cu 7,25, dupa ce a stat toata vara cu burta pe carte. "Am invatat toata vara la matematica. Nu am facut pregatire suplimentara in particular, dar am fost la toate orele de pregatire organizate in scoala si am invatat mult si acasa", spune Alexandra. Nu isi explica esecul de la prima sesiune, mai ales ca a fost una dintre elevele foarte bune ale clasei. Alexandra a terminat liceul cu media 9,72, iar la prima sesiune de examen a luat 9,4 la limba romana si 8,9 la geografie. "Pur si simplu m-am blocat cind am vazut subiectele. Varianta mi s-a parut foarte grea, de la prima vedere, si mi-a fost foarte greu sa ma concentrez si sa rezolv cerintele. Pe de alta parte, acum, dupa ce am mai invatat inca doua luni, realizez ca nu stapineam materia asa cum ar fi trebuit. Aveam niste goluri la matematica, mai ales ca am avut ghinionul de a avea, in timpul liceului, in fiecare an alt profesor", spune proaspata bacalaureata.

Ea spera ca promovarea tirzie nu-i va rapi sansele de a deveni studenta. "Imi pregatesc dosarul de admitere pentru Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, specializarea Finante – Banci. Acelasi lucru l-as fi facut si daca luam bacalaureatul din vara. Ma bucur ca, pina la urma, imi indeplinesc dorinta. Am invatat cu aceasta ocazie o lectie, pe care le-o recomand si colegilor mei mai mici: sa puna mina pe carte", a spus Alexandra.

Topul liceelor romascane

Rezultatele obtinute la bacalaureatul de toamna au confirmat pozitia obtinuta de liceele din Roman dupa sesiunea de vara a examenului. Primul loc revine si la bacalaureatul restantierilor Colegiului National "Roman-Voda", care a obtinut un procent de promovabilitate de 100%. Toti cei 4 candidati inscrisi la concurs au promovat examenul, cu medii cuprinse intre 6 si 8. La distanta mare urmeaza Grupul Scolar "Vasile Sav", cu un procent de promovabilitate de 46,15%. Din cei 104 absolventi ai liceului, inscrisi la examen, au promovat 48. Urmeaza Seminarul Teologic Ortodox "Sfintul Gheorghe", unde din 11 candidati au promovat 7, ceea ce inseamna un procent de reusita de 37,93%, si Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" din Sabaoani, unde din 58 de candidati inscrisi au promovat examenul 22. In procente, aceasta reprezinta 37%. De la Liceul cu Program Sportiv au promovat 11 din cei 51 de candidati inscrisi, obtinind o promovabilitate de 21,56%. Colegiul Tehnic "Danubiana", care a avut un numar mare de candidati inscrisi la examen, 214, a obtinut un procent de promovabilitate de 20,09%, cu 43 de elevi promovati. Colegiul Tehnic "Miron Costin" a inscris la examen 129 de candidati, dintre acestia promovind insa doar 22, ceea ce inseamna o promovabilitate de 17,05%. Un numar mare de candidati s-au inscris si de la Colegiul Tehnic "Petru Poni", 214. Din pacate, putini au promovat examenul, doar 33, ceea ce inseamna un procent de promovabilitate de 15,42%. Lista este incheiata, ca si dupa bacalaureatul din vara, de Grupul Scolar Agricol "Ion Ionescu de la Brad". Pentru examen s-au inscris 37 de candidati din care doar unul a reusit sa treaca probele, in procente 2,70%. Alti patru candidati de la Horia au ratat de foarte putin examenul, obtinind note de trecere la fiecare disciplina, dar fara sa atinga media salvatoare 6. Doi dintre candidati au fost chiar extrem de aproape de promovare, fiind picati cu mediile 5,93 si 5,75.

Elevii nu s-au inghesuit la pregatire

Doar 20,14% dintre candidatii nemteni la bacalaureat au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat in cea de-a doua sesiune a examenului. Rezultatele obtinute de candidati nu au mai mirat pe nimeni, mai ales ca prezenta elevilor la orele de pregatire organizate atit in fiecare scoala, cit si la Casa de Cultura, a lasat de dorit, subliniind interesul de care au dat dovada elevii pentru pregatirea pentru examen. Daca la nivel de judet au fost 2.415 candidati inscrisi la examenul de bacalaureat, din care aproape 1.000 au fost romascani, centrul de pregatire organizat la Casa de Cultura, la care avea acces oricare elev din oras, indiferent de liceul absolvit, a fost frecventat de 335 de elevi. Dintre acestia, 297 de candidati au fost la matematica, 43 au fost la pregatire la limba romana, 3 au fost la pregatire la istorie, 3 la geografie si 19 la biologie. Profesorii de fizica si de chimie nu au fost solicitati de nici un elev. Pentru realizarea statisticii au fost luati in calcul elevii care au fost la centru la pregatire macar o data.

Contestatiile, ultima salvare

507 candidati nemultumiti de notele obtinute la bacalaureat au facut contestatie, incercindu-si, astfel, ultima sansa pentru promovarea examenului de maturitate. Dintre acestea, cele mai multe, peste 200, vizeaza matematica, disciplina la care s-au obtinut si cele mai multe note mici si foarte mici. Peste 100 de contestatii au fost depuse si la limba romana si aproape 100 de contestatii au fost depuse la biologie. La celelalte discipline de examen, numarul contestatiilor poate fi numarat pe degete. "Ca si la prima sesiune de examen, contestatiile vor fi corectate intr-un centru regional de evaluare, in alt judet. La rindul nostru, sintem centru regional de evaluare pentru tezele sosite din alte judete", a spus inspectorul scolar general adjunct Liliana Georgescu.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii