Asomarea porcilor, pasata de la veterinari la consiliile locale

luni, 08 decembrie 2008, 21:55
1 MIN
 Asomarea porcilor, pasata de la veterinari la consiliile locale

Dat fiind faptul ca ne apropiem cu rapiditate de perioada sarbatorilor de iarna, care in traditia romanului este strans legata de perioada sacrificarii porcilor, atentia autoritatilor locale s-a focalizat din nou pe asomarea porcilor. Daca anul trecut asomarea porcilor tinea de activitatea medicilor veterinari, anul acesta cine isi permite achizitionarea unui pistol cu glont captiv si obtine o autorizatie in acest sens de la Politie poate executa manevra care scuteste godacul de suferintele mortii . "Medicii veterinari nu asomeaza porcii, ci supravegheaza cum se face asomarea si sacrificarea porcilor", spune directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimantelor (DSVSA) Suceava, doctorul Petrea Dulgheru.

Potrivit directorului DSVSA Suceava, Prefectura este cea care transmite consiliilor locale localitatile unde vor functiona asomatori. Consilile locale trebuie sa aiba doi – trei asomatori la care omul sa apeleze atunci cand vrea sa-si sacrifice porcul, spune doctorul Dulgheru. Cei care vor sa-si sacrifice porcul trebuie sa se adreseze la Primarie pentru serviciile unui asomator, evident contra cost, actiunea desfasurandu-se sub supravegherea medicului veterinar.

La ora actuala, la nivelul judetului sunt 11 asomatoare, in cadrul celor 10 abatoare care functioneaza in judet. Din randul persoanelor fizice, anul trecut, nu a fost niciuna autorizata in acest sens, spune doctorul Dulgheru.

Potrvivit sursei citate, anul trecut, numerosi suceveni au apelat la metoda asomarii.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii