Avalansa de sesizari penale pentru cecuri fara acoperire la Serviciul de Investigare a Fraudelor

joi, 11 iunie 2009, 19:47
3 MIN
 Avalansa de sesizari penale pentru cecuri fara acoperire la Serviciul de Investigare a Fraudelor

La Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava au fost inregistrate, de la inceputul anului 2009 un numar de 185 de sesizari din partea unitatilor bancare din judet, privind incidente cu instrumente de plata – cecuri fara acoperire, bilete la ordin neacoperite, etc.

Seful Serviciului de investigare a fraudelor, comisar sef Neculai Stefan, a aratat ca din cele  185 astfel de sesizari, in 97 de cazuri s-au inregistrat dosare penale. Dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale in 35 de cazuri. Au fost patru declinari de competenta, sase cazuri solutionate cu neinceperea urmaririi penale, 21cu  alte solutii, iar 31 se afla in lucru, in faza actelor premergatoare. Prejudiciile in aceste cauze variaza, conform datelor puse la dispozitie de seful SIF Suceava intre 2.000 si 1.000.000 lei.

Spre comparatie, in cursul anului 2008 la SIF Suceava s-au doar 59 sesizari din partea unitatilor bancare privind incidente cu instrumente de plata, dintre acestea 30 facand obiectul cercetarilor in dosare penale. Dintre acestea doar in 13 cazuri s-a dispus inceperea urmaririi penale.

Cele mai relevante cazuri in care s-a dispus urmarirea penala in cursul acestui an sunt, conform politistilor economici, cele in care la data de 9 iunie a.c., la propunerea SIF, Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava a confirmat rezolutia de incepere a urmaririi penale fata de Ilie T., Raluca T. si Felicia H.  Cele doua femei, in calitate de asociati si administratori la o societate comerciala, au declarat fictiv sediul acesteia.

Totodata, acestea l-au imputernicit printr-o procura speciala sa reprezinte si sa administreze societatea pe Ilie T., care a eliberat o fila CEC necompletata in favoarea altei societati comerciale din Holboca, judetul Iasi, de la care a achizitionat ingrasaminte chimice, fila CEC ce a fost refuzata la plata, valoarea acesteia fiind de 213.300 de lei.

Mai inainte, la sfarsitul lunii martie a.c., la propunerea Serviciului de Investigare a Fraudelor Suceava Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava, a confirmat rezolutia prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata Marius B. de 26 ani din municipiul Campulung Moldovenesc, sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune.

In sarcina celui in cauza s-a retinut faptul ca, in calitate de administrator la o societate comerciala din Gura Humorului si la o societate comerciala din Campulung Moldovenesc, a emis doua file CEC in valoare de 446.889 lei, in favoarea lui Rada Z. si o societate comerciala din Suceava, doua file de CEC in valoare de 240.000 lei in favoarea unei societati comerciale din Hantesti si 11 bilete la ordin ce au fost refuzate la plata din lipsa totala de disponibil. Prejudiciul total este in suma de  686.889,34 lei care nu a fost recuperat.

Numarul incidentelor bancare a inceput sa creasca de la sfarsitul anului trecut

Inca de la sfarsitul anului trecut, numarul incidentelor de plata semnalate la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava de catre unitatile bancare ce isi desfasoara activitatea in judetul nostru a inregistrat o crestere continua. Daca in 2007 pe tot parcursul anului  se inregistrau abia 11 asemenea sesizari, numai in luna decembrie a anului trecut au fost sesizate 47 incidente de plata de catre sucursalale sucevene ale bancilor comerciale la IPJ Suceava.

Anul trecut mai exista o scuza, in sensul ca in a doua parte a anului, Banca Nationala a Romaniei a impus bancilor comerciale introducerea unui sistem electronic de plata pentru cecuri sau bilete la ordin, prin care se viza onorarea acestora in timp de doua zile. Conform vechii proceduri, plata acestora se facea in zece zile ori chiar mai mult, timp suficient pentru platitor sa identifice solutii de acoperire a cecurilor sau a biletelor la ordin emise. Unitatile bancare erau obligate sa notifice Politia de fiecare data cand constatau ca in timpul celor doua zile in care trebuia sa se faca decontarea documentelor bancare daca nu exista disponibil in contul firmelor emitente politistii erau obligati sa demareze cercetarea penala impotriva administratorilor firmelor prinse in impas.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii