Firmele private si agentiile imobiliare rezolva criza de locuri din caminele universitatii sucevene

marți, 27 septembrie 2011, 20:13
4 MIN
 Firmele private si agentiile imobiliare rezolva criza de locuri din caminele universitatii sucevene

Criza locurilor de cazare pentru studenti in caminele campusului universitar este combatuta cu oferte ale societatilor comerciale care propun universitarilor conditii bune la preturi studentesti. O mana de ajutor au intins-o doua societati comerciale sucevene care dispun de un numar considerabil de locuri in garsoniere sau apartamente, fiind vorba atat despre hoteluri, cat si constructii noi care nu si-au gasit inca cumparatori sau chiriasi.

SC Nicolmit SRL- Ramiro- pune la dispozitia studentilor Universitatii "Stefan cel Mare" 52 locuri de cazare formate din 15 garsoniere si un apartament. Garsonierele au suprafata utila de 25 mp si balcon de 5 mp, sunt formate din camera cu parchet, baie cu gresie si faianta si dus. Garsonierele sunt dotate cu doua sau trei paturi, birou cu veioza, dulap pentru haine si masa, iar ca facilitati studentii vor avea aer conditionat, televiziune prin cablu, internet, frigider in camera si telefonie prin centrala. Mai mult decat atat, super-oferta propune pentru locatari apa calda non-stop si, ca o facilitate speciala, acces la terenul de sport aflat in apropiere trei ore pe saptamana. Locatia propusa se afla pe strada Gheorghe Doja din cartierul Burdujeni, cu acces facil la mijloacele de transport in comun si centrele comerciale, informeaza administratorul Dumitru Prichici.

Toate facilitatile enumerate mai sus sunt puse la dispozitia studentilor interesati contra sumei de 350 pe luna /locatar cazat, cu 50 de ron mai mult decat oferta propusa de proprietar in toamna anului trecut.

O alta societate comerciala ofera spatii de cazare in caminele situate pe strada Calea Unirii, in sensul giratoriu de la mall, in camere cu doua sau trei locuri, la pretul de 200 de lei lunar, pretul incluzand si costul utilitatilor.

Studentii USV cauta alternative de cazare, apeland la agentiile imobiliare din oras

Chiar daca o serie de studenti apeleaza la locurile neocupate de liceeni in internate, profitand astfel de acordul pe care USV l-a incheiat de cativa ani cu unele colegii din municipiu, mai sunt inca multi studenti care recurg la alte solutii de cazare, cum ar fi chiria sau gazda. Insa chiriile sunt, in cel mai bun caz, intre 100 si150 euro pentru garsoniere, la care se adauga intretinerea si cheltuielile lunare.

Cu toate acestea, agentii imobiliari ne-au raportat o crestere semnificativa a numarului de cereri din partea tinerilor veniti la studiu in Suceava,  proveniti din afara municipiului.

"In mod cert aceasta este cea mai fierbinte perioada a anului in ceea ce priveste inchirierea de imobile. Incepand din august si pana la sfarsitul lunii octombrie studentii ne solicita ofertele agentiei. De regula, acestia ne cer imobile in zona George Enescu, Areni, in zonele limitrofe universitatii. Cu toate acestea oferta este foarte slaba, nu putem satisface toate cerintele doritorilor", a declarat Dan Constantin, agent imobiliar in cadrul agentiei Practic. "Am inchiriat apartamente de doua camere si la pretul de 250 de euro pentru studentii universitatii. Sunt imobile de lux, as putea zice, sunt si parinti care isi permit sa plateasca aceasta suma, insa nu multi, ce-i drept", a mai declarat acesta.

Conform reprezentantilor unor agentii sucevene, studentii solicita de obicei, apartamente de doua camere sau garsoniere care dispun de incalzire centralizata, sunt mobilate si utilate cu aragaz, frigider si masina de spalat, iar suma in care doresc sa se incadreze se situaza undeva la 150-160 de euro. "Pretentiile pe care le au unii studenti nu justifica suma pe care vor sa o plateasca. De obicei acest gen de apartamente se inchiriaza cu 180, 200 sau cu peste 200 de euro. Studentii refuza apartamentele din Burdujeni, desi raportul calitate pret este unul bun, iar cele din zona cartierului Obcine, de asemenea, reusim sa le inchiriem foarte greu, spre deosebire de cele din zona universitatii", ne-a explicat Luminita Hincu, agent imobiliar in cadrul agentiei Prima, situata pe strada Stefan cel Mare. "De asemenea, se intampla deseori ca studentii sa refuze apartamentele invechite, nerenovate sau mobilate foarte vechi", a mai precizat aceasta.

Agentii imobiliari s-au mai confruntat in ultima vreme cu o situatie si anume aceea in care anumiti proprietari refuza sa inchirieze apartamentul studentilor. Sunt proprietari care nu doresc sa lase apartamentul pe mana studentilor deoarece acestia se grupeaza cate 3, 4 sau chiar 6 pentru a locui pe perioada anului universitar, vara parasesc imobilul sau lasa datorii, delegand vina pe ceilalti colegi.

Cele cateva sute de studenti care nu vor ocupa un loc in unul din caminele campusului si sunt nevoiti sa gaseasca astfel de solutii pentru a fi aproape de institutie, vor primi din partea USV, in anumite conditii, subventii individuale de sprijin pentru cazare. Studentii din invatamantul universitar de stat, cursuri de zi, la buget, care locuiesc in alte spatii decat caminele studentesti apartinand universitatii, pot primi lunar o subventie individuala de sprijin pentru cazare in vederea acoperirii partiale a cheltuielilor de cazare.

Maine, USV da startul sesiunii de cazare

Dupa finalizarea sesiunilor de inscriere si inmatriculare la studii de licenta,  sau de masterat, universitatea suceveana se pregateste pentru cazarea studentilor. Studentii din anii III si IV sunt cei care vor da startul cazarilor in caminele USV. Pentru a-si lua in primire locurile in camine studentii trebuie sa prezinte o copie dupa cartea de identitate, iar cei cu parinti cadre didactice, cei proveniti de la casele de copii si orfanii de ambii parinti trebuie sa aduca si actele doveditoare semnate si stampilate de institutiile de pe raza judetului de provenienta, informeaza ing. Nicolai Bobric, seful Serviciului Social din cadrul USV. Studentii cu medii mari au prioritate la distribuirea locurilor de cazare in caminele USV, selectia studentilor facandu-se tinandu-se cont de situatia scolara de la final de an (media de admitere, in cazul studentilor de anul I) de situatia materiala si statutul social. Conform criteriilor care stau la baza aprobarii solicitarilor de cazare, au prioritate si studentii cu parinti cadre didactice, cei proveniti de la casele de copii si orfanii de ambii parinti.

Universitatea "Stefan cel Mare" poate acoperi in noul an universitar doar 25% dintre solicitarile de cazare ale studentilor proaspat inmatriculati sau care studiau deja in cadrul institutiei.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii