Greva profesorilor continua in ciuda eforturilor de a zadarnici protestele pentru neplata salariilor

joi, 24 martie 2011, 22:07
9 MIN
 Greva profesorilor continua in ciuda eforturilor de a zadarnici protestele pentru neplata salariilor

Peste 200 de cadre didactice sucevene si-au cerut drepturile si si-au scandat nemultumirile la mittingul ce a avut loc in fata Prefecturii Suceava desi pentru protestul de ieri se anuntasera prezenta a peste 400 de profesori. In ciuda faptului ca dascalilor li s-a cerut anularea actiunii de protest de catre liderii de sindicat acestia au venit inarmati cu benere, fluiere si portavoce, exprimandu-si indignarea fata de neachitarea salariilor aferente lunii februarie.

Pe toata durata manifestarilor, profesorii au fost sustinuti de catre secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant – FSLI, Liviu Pop care a invinuit exclusiv Ministerul Educatiei condus de Daniel Funeriu pentru intreaga situatie creata in judet, ministrul refuzand comunicarea pe marginea acestui subiect. "Ministerul a observat abia duminica seara ca la Suceava intr-adevar exista o problema legata de salariile profesorilor si de atunci se cauta orice solutie de strangulare a legii 221, cea care a prevazut marirea salariilor profesorilor cu 33%" a declarat Liviu Pop. Secretarul general al FSLI le-a mai spus protestatarilor ca Ministerul Educatiei nu a transmis Ministerului de Finante comunicari privind situatia cadrelor didactice sucevene.

Profesori dusi in eroare de unii lideri sindicali si de directori care au convocat sedinte chiar in timpul pichetarii Prefecturii

Initial, liderii sindicali suceveni au fost convocati la o discutie cu reprezentanti ai administratiei judetene sucevene care au incercat sa le explice si sa ii convinga pe reprezentantii cadrelor didactice ca se cauta solutii pentru a li se rezolva doleantele legate de neplata integrala a drepturilor salariale cuvenite. Potrivit unor surse din randul protestatarilor, liderii sindicali au acceptat si apoi au anuntat profesorii sa nu mearga la pichetarea Prefecturii. Ba chiar la un moment dat s-au vehiculat si amenintari de genul ca vor fi amendati de catre jandarmi. De altfel, chiar FSLI a anuntat, oficial, chiar pe adresele de mail ale publicatiilor locale sucevene, ca se supenda pichetarea si ca profesorii nu vor mai fi chemati sa protesteze.

Zadarnic demers pentru ca sute de cadre didactice nu au mai tinut cont de ce s-a spus si au venit chiar daca nu mai aveau de partea lor acest sindicat mare ca numar de membri. Din cate se pare, la discutii nu au fost chemate toate sindicatele sucevene din invatamant, unul dintre acestea fiind omis de la discutii poate si pentru ca nu are foarte multi membri.

Ei bine, tocmai acest sindicat a fost cel mai hotarat sa continue atat greva, cat si sa mearga la Prefectura ca sa protesteze. "Le-am spus ca si numai cu zece oameni merg la protest. Chiar daca mi s-ar fi pus piedici de la jandarmi, desi nu s-a intamplat acest lucru, puteam sa cer voie sa pichetez singur cladirea Prefecturii", ne-a spus liderul sindical Petru Gorea. Pe de alta parte, el a spus ca au fost cadre didactice din alte sindicate care nu au tinut cont de niciun fel de recomandari venite din pareta liderilor sindicali si au mers la Prefectura ca sa picheteze, protest care s-a transformat, ulterior, intr-o forma mai apropiata de cea a unui miting.

O alta sicana facuta unora dintre cei care urmau sa participe la protest a fost cea de convocare a unor consilii profesorale exact atunci cand pichetarea ar fi trebuit sa fie in toi. Astfel, la Colegiul National "Mihai Eminescu", o sedinta de consiliu profesoral a fost stabilita la ora 13.00 iar la Colegiul National de Informatica "Spiru Haret" era programata o astfel de sedinta pentru ora 14.00, adica exact cand cadrele didactice trebuiau sa participe la protest. Totusi, unii profesori de la cea de-a doua institutie de invatamant au fost in fata Prefecturii, conform celor spuse de Petru Gorea fiind vorba de 14 cadre didactice. La final, profesorii au hotarat sa continue pe termen nelimitat greva iar luni patru autocare vor fi puse la dispozitia dascalilor din Suceava si din Botosani pentru a se deplasa la Bucuresti unde vor continua protestele si negocierile.

Sute de profesori au ajuns sa scandeze "Jos Cernica!" mai des decat "Jos Funeriu!"

Totusi, nemultumirea protestatarilor a fost mai mult decat evidenta si printre ei s-a strecurat tot mai mult indoiala cu privire la onestitatea unora dintre cei ce se afla in fruntea sindicatelor din invatamant. Practic, nici liderii sindicatelor de invatamant nu au scapat de virulenta si furia profesorilor, acestia, nemultumiti de atitudinea liderilor si pe motiv ca nu le apara corespunzator drepturile au cerut demisia lor, scandand lozinci negative la adresa lui Constantin Cernica. "Jos Cernica! Flutur e cu noi!", a fost una din scandarile cele mai des strigate de catre profesori. Liderul sindical Petru Gorea si Lucian Lungu – fost director la Colegiul National de Informatica "Spiru Haret" si actualmente profesor de fizica la Colegiul National "Stefan cel Mare", au sustinut ca profsorii care au iesit si au pichetat Prefectura nu mai putea fi controlati si nemultumirile lor s-au rasfrant si asupra liderului sindical Constantin Cernica.

Nimeni nu a putut da o explicatie coerenta cu privire la scandarea numelui presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, dupa ce el avusese o incercare de a amana protestul profesorilor spunandu-le liderilor sindicali ca a discutat in mai multe randuri cu ministerul Educatiei si cu cel de Finante. O posibila explicatie sta in afirmatiile lui Liviu Pop care a spus ca, in prezent, singura portita pentru discutiile cu Guvernul este presedintele CJ Suceava. Liviu Pop a subliniat ca administratia locala nu are nicio vina pentru situatia in care se afla cadrele didactice sucevene, mentionand ca in cele cinci scoli speciale, administrate de CJ Suceava, angajatii si-au primit salariile.

Indemnuri la solidaritate si sprijin pentru profesori din partea parintilor elevilor

Profesorii s-au indemnat reciproc la solidaritate si unitate pana in momentul in care deciziile care se vor lua vor fi clare si concrete. Acestia au amenintat cu neincheierea situatiei scolare, respectiv cu inghetarea anului scolar in cazul in care nu se va solutiona situatia actuala. "Trebuie sa devenim o forta solida si puternica, de aceea trebuie sa fim solidari cu totii si sa nu ne bazam pe promisiunile nimanui. Nu trebuie sa fim lasi pentru a ni se respecta drepturile noaptre castigate in timp" a declarat liderul sindicatului Gradinitei-Camin Nr. 16, domna Doina Carciu.

O delegatie formata din 5 profesori a discutat in particular cu prefectul Sucevei, Sorin Popescu acesta prezentandu-le dascalilor toate demersurile ce au fost intreprinse pana in prezent de dumnealui in vederea remedierii acestei neplacute situatii. Prefectura Suceava a inaintat o serie de documente atat Ministerului de Finante cat si Ministerului Educatiei prin care se cerea identificarea unei solutii pentru a se acoperi deficitul financiar al fondurilor salariale din invatamant.

Profesorii prezenti au fost sustinuti si de parintii elevilor, acestia urmand sa se intalneasca, sambata, in jurul orei 10, la Scoala Generala Nr. 3 pentru a depune un memoriu prin care sa se stabileasca cine isi asuma responsabilitatea pentru orele pierdute de elevi.

Reamintim faptul ca profesorii din zeci de unitati scolare din judetul Suceava sunt in greva generala de saptamana trecuta din cauza ca profesorii nu si-au primit salariile aferente lunii februarie.

Prefectul de Suceava a solicitat de la 1 martie sa fie transferate fonduri pentru plata profesorilor

Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, sustine ca a transmis inca din 1 martie, atat Ministerului Finantelor, cat si Ministerului Educatiei si celui de Interne, o propunere privind acoperirea deficitului astfel incat sa se poata asigura plata cadrelor didactice din judet.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, atat in 21 februarie, cat si in 28 februarie, a fost convocata sedinta Comisiei de Dialog Social, la cererea liderilor de sindicat din invatamant, in cadrul careia a fost analizata situatia privind lipsa fondurilor necesare cheltuielilor de personal din institutiile de invatamant preuniversitar de stat din judetul Suceava.

"In urma acestor sedinte, in 1 martie am transmis situatia existenta la nivelul judetului Suceava, atat Ministerului Finantelor Publice, cat si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, iar in 10 martie Ministerului Administratiei si Internelor, cu rugamintea de a analiza posibilitatea modificarii repartizarii pe trimestre a sumelor defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, prin majorarea in trimestrul I 2011 cu suma de 5.603 mii lei si diminuarea cu aceeasi suma in trimestrul IV, precum si posibilitatea rectificarii pozitive a fondurilor cheltuielilor salariale din invatamant, pentru acoperirea deficitului", se arata in comunicatul prefectului de Suceava.

Sute de cadre didactice au protestat, joi, in fata Palatului Administrativ Suceava, nemultumite ca problema platii salariilor pentru februarie nu a fost solutionata, protestul desfasurandu-se desi liderii de sindicat anuntasera anularea mitingului si cerusera profesorilor sa nu mai vina la actiune.

Conducerile sindicatelor sucevene din invatamant au anuntat, joi, ca mitingul programat sa fie organizat in fata Palatului Administrativ a fost anulat si fiecare grupa sindicala a fost informata sa nu mai trimita participanti, dar cateva sute de cadre didactice, nemultumite de atitudinea liderilor sindicali, au participat la protestul prin care cer sa li se achite salariile aferente lunii februarie.

Participantii la miting au hotarat sa continue protestul, iar luni doua autocare cu dascali sa mearga sa protesteze la Bucuresti.

Mitingul s-a incheiat fara incidente, cadrele didactice asteptand sa fie emis un ordin comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Educatiei prin care sa fie suplimentat fondul de salarii pentru primul trimestru al acestui an pentru ca acestea sa fie achitate.

Cadrele didactice din zeci de unitati scolare din judetul Suceava sunt in greva generala de saptamana trecuta din cauza ca profesorii nu si-au primit salariile aferente lunii februarie.

FSLI: Situatia cadrelor didactice din Botosani si Suceava, tensionata si se poate extinde

FSLI sustine ca situatia in care se afla cadrele didactice din Suceava si Botosani, care nu si-au primit salariile aferente lunii februarie, devine tensionata din cauza lipsei de dialog si se poate extinde si la nivelul altor judete, deoarece fondurile pentru salarii ar ajunge pana in octombrie.

"Desi colegii nostri din judetele Suceava si Botosani sunt in greva generala de doua saptamani si organizeaza mitinguri si marsuri la nivelul prefecturilor din cele doua judete, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului precum si Guvernul Romaniei refuza dialogul social, stabilit prin acte normative. Angajatii din invatamant din cele doua judete protesteaza din cauza faptului ca nu si-au primit salariile aferente lunii februarie si nu li se recunoaste reincadrarea conform Legii 221/2008, obtinuta prin sentinte irevocabile", sustine Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), intr-un comunicat de presa transmis joi.

FSLI arata ca a facut numeroase adrese oficiale prin care a solicitat intalniri la care sa participe reprezentantii autoritatilor statului care pot gasi o solutie pentru rezolvarea problemelor salariale cu care se confrunta cadreele didactice din cele doua judete.

"Atragem atentia, pe aceasta cale, autoritatilor statului ca astfel de probleme vor aparea si in restul judetelor, intrucat fondurile acordate pentru plata salariilor nu ajung decat pana in luna octombrie a acestui an, ceea ce inseamna ca in lunile noiembrie-decembrie 2011 angajatii din invatamant nu vor primi salariile", sustin sindicalistii.

FSLI avertizeaza ca neplata salariilor presupune ca guvernantii isi dau acordul la declansarea grevei generale.

PSD va depune motiune simpla impotriva lui Funeriu pentru situatia din Suceava si Botosani

PSD va depune saptamana viitoare, la Senat, o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, fata de situatia in care se afla cadrele didactice din judetele Suceava si Botosani, care nu si-au primit salariile, a anuntat presedintele PSD Suceava, deputatul Catalin Nechifor.

Nechifor a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, "orbit de pixelul albastru", nu poate vedea situatia din teren.

El a spus ca acesta este vinovat de situatia in care se afla angajatii din invatamantul preuniversitar din judetele Suceava si Botosani, care nu si-au primit salariile aferente lunii februarie si care protesteaza, zeci de scoli fiind in greva.

Nechifor a aratat ca situatia in care s-a ajuns este atat de critica incat nimeni nu poate intrezari solutii de rezolvare.

"Saptamana viitoare vom depune la Senat motiune simpla fata de ministrul Educatiei, pentru demiterea sa, pentru ca s-a dovedit ca acesta nu are nici o legatura cu sistemul de educatie", a spus Nechifor.

El a mentionat ca motiunea simpla va fi depusa in Senat pentru ca exista sase ca aceasta sa fie adoptata.

La randul sau, senatorul PSD de Suceava, Gavril Mirza, a spus ca apreciaza forta si taria oamenilor din invatamantul sucevean care se sacrifica pentru ca in tara sa troneze legea.

El a spus ca in cazul profesorilor din Suceava si Botosani puterea amana rezolvarea si a precizat ca grupul PSD din Senat a depus o interpelare la adresa premierului Emil Boc in acest sens si ca asteapta ca acesta sa prezinte solutii pentru plata salariilor profesorilor.

Cadrele didactice din zeci de scoli din judetele Suceava si Botosani sunt in greva de saptamana trecuta, protestand pentru ca nu si-au primit salariile aferente lunii februarie.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii