Mii de suceveni nu vor avea caldura si apa calda decat in 25 octombrie

joi, 15 octombrie 2009, 20:03
6 MIN
 Mii de suceveni nu vor avea caldura si apa calda decat in 25 octombrie

Aproape 10% din sucevenii ale caror locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor beneficia de apa calda si de caldura decat in data de 25 octombrie. In prezent, numarul sucevenilor care nu dispun de aceste facilitati este de aproape 25% intrucat firma INSTCOMP nu a reusit sa finalizeze pana la 15 octombrie lucrarile de inlocuire a magistralei II de termoficare pe portiunea dintre magazinul de mobila de pe bulevardul George Enescu si bulevardul Maraton. Asta inseamna ca locuitorii cartierului Obcine si a unei mari parti din cartierul George Enescu nu au asigurata nici la aceasta data apa calda menajera si incalzirea. In alta ordine de idei, chiar daca retelele secundare prin care se asigura distributia agentului termic sunt in stare de functionare, este imposibil ca agentul termic sa poata fi furnizat din punctele termice deoarece conducta care il transporta din CET nu a fost complet modernizata.

Primarul Ion Lungu continua sa sustina ca pana sambata, locuitorii din George Enescu si Obcine vor avea caldura pentru ca vineri seara ar trebui, cel tarziu, sa fie finalizate lucrarile la magistrala de termoficare iar pana sambata sa fie facute probele la cald dupa care sa fie asigurata energia termica. Cu toate acestea, vor fi cazuri in Suceava unde desi magistralele de transport sunt finalizate, sa nu se poata asigura energia termica. Asta pentru ca la punctele termice unde s-a intervenit in acest an pentru modernizari si inlocuire de circuite secundare de distributie nu s-au finalizat lucrarile iar sansele ca acestea sa se termine sunt intre 20 si 25 octombrie. Firmele nu si-au facut treaba la timp iar acum au concentrat in zonele cu probleme mai multa forta de munca, insa este prea tarziu pentru a mai putea recupera inainte de 20 – 25 octombrie intarzierile.

Sunt cinci puncte termice in Suceava unde vor fi probleme privind furnizarea apei calde si a caldurii, asta desi lucrarile la magistralele de transport a enegiei termice vor fi finalizate pana sambata. Doua din aceste puncte termice sunt in cartierele Obcine si, respectiv, George Enescu. Ieri, in zona aferenta punctului termic Obcini 1 zeci de muncitori lucrau cu o viteza ceva mai mare decat cea din zilele trecute, insa si volumul de munca pe care il mai aveau era destul de mare, judecand numai dupa stivele de conducte care trebuiau bagate in pamant si dupa sutele de metri de santuri care trebuiau astupate.

Firmele Hidroterm, Aquaterm si Florconstruct sunt cele care au prins lucrari in zona punctului termic respectiv si care au restante mai mari sau mai mcii la toate capitolele si toate cele trei ramuri de distributie a anergie termice. Restul de sapaturi care a mai ramas de executat se situa in jurul a zece procente, insa la capitolul montari de conducte se trecea de acest procent de 10%, la prima ramura ajungand la circa 20%. Cele mai slabe rezultate erau la izolarile locale ale conductelor de termoficare si, mai mult decat atat, astuprarea santurilor sapate, pe ramura 1 si 3 nefiind astupate aproape deloc santurile.

In George Enescu, probleme sunt la punctul termic 4/3/1. Acolo, lucrarile la ramura 1 le executa firma Conimet, la ramura 2 Agacon iar la ramura 3 Roviuna si SAEM. Sapaturile de santuri au fost executate, ca de altfel si montarile de conducte. Probleme raman in continuare la capitolele de izolari locale unde restantele trec in toate cazurile de 70% si la astuparea santurilor unde restul de executat este, in functie de ramura de distrubutie, intre 50 si 80%.

O trecere in revista a stadiului lucrarilor la punctele termice

Celelalte puncte termice unde sunt restante la lucrari sunt Tipografiei (A4), Zamca 5 si Cuza Voda 6. La punctul termic Tipogafie lucrarile sunt facute de firma Test Prima. La doua din cele trei ramuri de distributie sunt lucrari de sapatura complete iar la una din ele inca mai sunt de sapat santuri. De asemenea, la una din ramuri sunt montate conductele in timp ce la celelalte ramuri mai sunt resturi de executie de 20 si, respectiv, 40%.

Destul de slab se sta insa la capitolul de izolari locale ale conductelor, procentul de executie netrecand de 25% la niciuna din cele trei ramuri iar in ce priveste astuparea santurilor, sunt locuri unde nici macar nu s-a inceput asa ceva. La punctul termic Zamca 5 se continua lucrarile facute anii trecuti. In prezent, acolo sunt derulate lucrari la doar doua ramuri de distributie a termoficarii, firmele care executa lucrarile fiind Florconstruct, Hidoterm si Aquaterm. In ce priveste sapaturile de santuri nu sunt probleme, dar la capitolul montari de conducte situatia este destul de problematica avand in vedere ca sunt aproape jumatate din tevi care inca nu sunt puse in pamant. Si mai slab se sta la capitolul izolari locale ale condcutelor unde procentele de executie nu trec de 10 – 20%.

In ce priveste astuparea santurilor, aproape ca nici nu poate fi vorba la Zamca 5. In fine, la Cuza Voda 6 sapaturile de santuri sunt intr-un stadiu avansat pe toate cele patru ramuri, mai slab se sta la capitolul montarid e condcute unde doar la una din ramuri restul de executat este sub 10% in timp ce la altele trece de 30%. Lucrarile in zona punctului termic respectiv sunt facute de firmele Aquaterm, Florconstrcut, Instal Expert, Marelvi, Simcos, Civica si Loial. Cat priveste izolarile locale, restul de executie difera in functie de ramura intre 15 si 100%, procentul de astupare al santurilor fiind, cu o singura exceptie, foarte mic.

De mentionat ca intarzierile lucrarilor nu sunt doar la circuitele secundare, ci si la instalatiile interioare ale punctelor termice mai sus amintite, unde lucrarile sunt executate de firma Elsaco. In timp ce lucrarile pentru astuparea santurilor nu sunt neaparat necesare a fi furnizata caldura, lucrarile de montare a conductelor, de izolare locala a acestora sau cele din punctele termice sunt absolut necesare pentru ca toata populatia Sucevei sa beneficieze de apa calda si caldura.

Anul acesta au fost mai putine probleme la furnizarea energiei termice decat in anii trecuti

"Pot sa spun ca sunt multumit partial pentru ca, totusi, spre deosebire de alte orase din tara, la Suceava am reusit sa asiguram deja apa calda si caldura la trei sferturi din populatie. Dupa finalizarea lucrarilor vom face un bilant si vom aplica penalitati acolo unde vor fi cauze subiective pentru care nu s-au finalziat lucrarile", ne-a declarat, ieri, primarul Ion Lungu.

In ce priveste furnizarea energiei termice la cartierele Burdujeni, Zamca, Arini si in centrul Sucevei, problemele aparute anul acesta au fost considerabil mai mcii decat in anii trecuti. De regula au fost opriri scurte fie din cauza unor probleme la caloriferele din apartamentele oamenilor, fie penru ca au fost inundatii la subsolul blocurilor de locuinte. "Nu au fost situatii grave ca in anii trecuti unde era nevoie sa intervenim de urgenta si sa oprim un punct termic sau chiar o magistrala de transport a energiei termice", a declarat directorul de termoficare al societatii Termica SA Suceava, Niculai Frunzaru. Potrivit acestuia, au fost ceva probleme la bransamentele unor scari de bloc cum ar fi la un imobil din zona Garii Burdujeni sau a altuia din cartierul Burdujeni.

O alta problema, ceva mai dificila a fost tot in cartierul Burdujeni la punctul termic Cuza Voda I, situat pe strada Amurgului, in apropiere de Scoala "Miron Costin". De asemenea, spre deosebire de anii trecuti cand plesneau multe tevi si trebuia sistata incalzirea la scoli, pana ieri seara nu s-au inregistrat astfel de probleme.

Potrivit lui Neculai Frunzaru sunt unele locuri unde trebuie intervenit la retele secundare, insa din considerente de ordin tehnic nu s-a procedat pana acum la asa ceva. Un caz ar fi la punctul termic Petru Rares situat pe strada Prunului din centrul Sucevei unde este o problema de rezolvat la un bransament. De asemenea, mai sunt necesare ceva interventii in zona punctului termic din zona Colegiului National "Petru Rares".

Potrivit lui Neculai Frunzaru, o problema la instalatia interioara este si la punctul termic situat la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara, insa deocamdata nu s-a intervenit iar directorul de termoficare al societatii Termica SA Suceava spune ca nici nu s-a dorit, deocamdata, din partea conducerii acestui liceu sa se furnizeze caldura.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii