Prefectul Sucevei cere Politiei sa ancheteze emiterea unor titluri de proprietate pentru terenuri din parcul Sipote

luni, 09 martie 2009, 20:11
3 MIN
 Prefectul Sucevei cere Politiei sa ancheteze emiterea unor titluri de proprietate pentru terenuri din parcul Sipote

Prefectul de Suceava a solicitat Inspectoratului General al Politiei Romane sa demareze anchete in ce priveste emiterea unor tiluri de proprietate pe o suprafata din zona parcului Sipote situat in centrul municipiului Suceava. Parcul este pe domeniul public al statului si, momentan, se afla in administratia Romsilva. Potrivit prefectului Sorin Popescu, exista suspiciuni foarte mari potrivit carora emiterea titlurilor de proprietate s-a facut avandu-se la baza unele "acte neconforme cu realitatea", fiind vorba indeosebi de expertize in baza carora au fost emise titlurile de proprietate respective. Este vorba de 10 cetateni care au primit in total 1,3 hectare de „teren arabil" in parcul Sipote in conditiile in care suprafetele respective nu puteau fi puse in posesie fiind terenuri proprietate publica. "Institutia Prefectului va actiona in instanta pentru anularea titlurilor respective de proprietate", a mai anuntat prefectul Sorin Popescu.

Prin decretul 659 din 1973 un numar de 101 persoane fizice care aveau pamant in acea zona au fost expropriate suprafetele trecand in proprietatea statului. Cetatenii respectivi, a precizat prefectul, au fost remunerati. In 1988 terenul respectiv a trecut in administrarea Regiei Nationale a Padurilor scopul fiind acela de a impaduri aceste suprafete cu specii care sa regleze nivelul apei freatice. Pe suprafata cunsocuta de suceveni ca fiind "parcul Sipote" s-au facut lucrari de drenare si de impadurire, zece hectare fiind astazi parc dendrologic iar restul este padure din specii de arbori care asigura un anumit grad de protectie impotriva alunecarilor de teren. De asemenea, s-au executat mai multe chesoane in zona respectiva pentru a se capta panza freatica din zona centrala a Sucevei. "Aceste lucrari incep undeva de langa Casa de Cultura si se continua in zona parcului sipote", a explicat prefectul.

Dupa 1990 s-au facut mai multe demersuri de catre unii din fostii proprietari pentru a li se restitui terenurile. Initial, Prefectura si instantele nu au fost de acord, motivand ca proprietatea publica este inalienabila. Totusi, dupa mai multi ani au fost admise o serie de contestatii pentru unele suprafete de teren iar anii trecuti au fost emise, succesiv, si titluri de proprietate pentru suprafete de 1,3 hectare de teren.

"Potrivit articolului 5 din Legea 18/1991 pe terenuri proprietate publica nu li se poate reconstitui dreptul de proprietate persoanelor fizice. Terenul proprietate publica este inalienabil, insesizabil si imprescriptibil. Verificand toate documentatiile am constatat ca la baza emiterii ordinului de prefect, a hotararilor comisiei judetene de fond funciar sau chiar a hotararilor judecatoresti au stat acte care sunt neconforme cu realitatea", a explicat prefectul Sorin Popescu. El a mai spus ca pe aceste terenuri nu se va putea construi nimic niciodata pentru ca pe ele sunt executate lucrari de drenaj a apei freatice constand in chesoane, drenuri si conducte.

Prefectul a mentionat ca a verificat documentatiile care au stat la baza emiterii titlurior de proprietate respective si a gasit acte neconforme cu realitatea, subliniind ca terenurile respective nu puteau fi retrocedate intrucat fac parte din domeniul public al statului. "Daca se intrerup aceste drenuri nu trebuie sa ne mai intrebam de ce un bloc turn se inclina", a spus Sorin Popescu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii