Restantele la credite ale sucevenilor au crescut in primul semestru al acestui an cu 48,5%

marți, 27 iulie 2010, 20:41
4 MIN
 Restantele la credite ale sucevenilor au crescut in primul semestru al acestui an cu 48,5%

De la o luna la alta, situatia in ceea ce priveste cuantumul imprumuturilor restante angajate de suceveni in anii trecuti, prezentata lunar de Banca Nationala, este tot mai grava. Sucevenii care au facut imprumuturi in anii anteriori tot mai greu reusesc sa le achite. Pe de alta parte, sunt si suceveni prevazatori, care nu numai ca nu s-au imprumutat de la banci, ci si-au constituit depozite de care tin cu dintii, astfel incat, in primele sase luni ale acestui an, s-a constatat o crestere a sumelor totale depuse de suceveni in banci, fie acestea in lei sau in valuta.

Astfel, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii iunie a.c., volumul depozitelor pe termen si al depozitelor rambursabile dupa notificare ale sucevenilor au crescut cu 9%. In acelasi interval insa, a fost inregistrata o crestere a volumului creditelor restante cu 48,5%.

Ponderea restantelor, in crestere continua, pe fondul diminuarii volumului creditelor bancare

La sfarsitul lunii iunie a acestui an, evidentele publicate de Banca Nationala a Romaniei releva o noua crestere a volumului restantelor la imprumuturile bancare ale sucevenilor. Volumul total al creditelor restante a ajuns, pe parcursul lunii iunie a.c., la 318,7 milioane de lei, cumulat la imprumuturile in lei si valuta. O crestere de aproape 42 de milioane de lei de la o luna la alta, in conditiile in care la sfarsitul lunii mai valoarea restantelor la credite era de 276,9 de milioane de lei.

Astfel, in ceea ce priveste creditele in lei, la un volum total de 1.761 miliarde de lei suma acordata, restantele s-au cifrat la nivelul de 239,6  milioane de lei, pe 30 iunie a.c., fata de 218 milioane de lei la 31 mai 2010. La creditele in valuta, care la sfarsitul lunii iunie a acestui an erau de 1. 579 miliarde de lei, restantele au ajuns la 79,1 milioane de lei, fata de 68,86 milioane de lei in luna precedenta. Creditele totale ale sucevenilor, in lei si valuta, s-au cifrat, la 30 iunie a.c., la 3,34 miliarde de lei.

La creditele in lei, ponderea restantelor in total credite a crescut din nou, ajungandu-se la 13,6%, o cifra fara precedent pana acum. La creditele in valuta ponderea restantelor in total credite era, la finele lunii trecute, de 5%, iar ponderea restantelor in totalul creditelor angajate, fie acestea in lei sau in valuta, de 9,5%, situeaza judetul Suceava si la sfarsitul primului semestru printre judetele de pe primele locuri la acest indicator.

Daca ne raportam la situatia de la inceputul anului, constatarea este ca aceasta pondere a restantelor in total imprumuturi a crescut semnificativ. Astfel, daca la 1 ianuarie a.c. sucevenii aveau angajate credite in valoare totala de 3,297 miliarde de lei, restantele la imprumuturile in lei erau de 166 de milioane (la un volum al creditelor de 1,843 miliarde) si de 48 de milioane (la un volum al creditelor de 1,454 miliarde). Restantele totale se cifrau la 214 milioane de lei, suma care reprezenta 6,4% din totalul creditelor angajate. Astfel, ponderea creditelor restante fata de total credite angajate a crescut in primele sase luni ale anului cu 48,4 %. Semnele sunt, si pentru perioada care vine, defavorabile atat sucevenilor care au angajat imprumuturi, cat si bancilor carora le va fi tot mai greu sa obtina inapoi banii imprumutati.

Pe de alta parte, fata de inceputul anului 2010, valoarea totala a creditelor restante ale sucevenilor a crescut cu peste 104 de milioane de lei pe fondul unor scaderi ale volumului total, in lei si valuta, a imprumuturilor acordate.

Semnalul devine, in acest context, tot mai clar – credite noi nu se mai acorda decat foarte greu iar dintre cei care au angajat imprumuturi bancare anterior, au intrat in vizor debitorii care nu mai reusesc sa isi plateasca datoriile angajate intr-o vreme in care bancile erau mult mai deschise la acordarea de inprumuturi.

In ceea ce priveste volumul restantele la creditele angajate de suceveni la sfarsitul lunii iunie a acestui an, situatia rezulta din tabelele alaturate, care releva ca ne aflam pe locul trei intre judetele tarii (cu exceptia municipiului Bucuresti), in ceea ce priveste volumul restantelor la creditele in lei, si pe locul 19, fara Bucuresti, la restantele la creditele in valuta.

Suntem sub media nationala  la cresterea restantelor, dar mult deasupra ei la ponderea restantelor in totalul imprumuturilor

Potrivit datelor centralizate la nivel national, judetul Suceava se plaseaza sub media nationala a cresterii creditelor restante cu 48,5 la suta in judet, fata de 67% pe ansamblul tarii. In ceea ce priveste ponderea restantelor in total imprumuturi, judetul nostru se afla insa printre fruntasi, cu 9,5%, fata de o medie nationala de 6,4%, oricum in crestere cu peste 2% de la inceputul anului, cand aceasta pondere era de 4,05%.

Au crescut un pic depozitele in banci ale sucevenilor

Pe de alta parte, de la inceputul anului se remarca o crestere a volumului depozitelor pe termene si al celor rambursabile, dupa notificate, atat in lei, cat si in valuta, ale sucevenilor. Este posibil ca aceste depozite in crestere sa reprezinte un semnal incurajator, in sensul ca mai exista suceveni care detin valuta sau lei pesin, sume pe care le depun in banca, in volum mai mare decat in perioada anterioara. Astfel, potrivit aceleeasi statistici publicate de Banca Nationala, in 30 iunie a.c., depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare in lei erau, in Suceava, de 1.090,8  miliarde de lei. Fata de inceputul lunii ianuarie a acestui an, cand aceeasi categorie de depozite era de 1,008 miliarde lei, se poate considera ca exista o crestere. Aceeasi constatare este valabila si pentru depozitele in valuta, unde cuantumul acestora a crescut de la 436,9 milioane lei, la 500,6 milioane de lei. De mentionat ca, in proportie covarsitoare – peste 80%, aceste depozite apartin populatiei, iar nu agentilor economici.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii