SMURD-ul sucevean, in criza de medici

joi, 06 noiembrie 2008, 21:56
3 MIN
 SMURD-ul sucevean, in criza de medici

Modulul SMURD din Suceava lucreaza doar cu un echipaj de prim ajutor (EPA), respectiv pompieri aflati in subordinea Inspectoratului Situatiilor de Urgenta, care au urmat cursuri de acordare a primului ajutor. Din punct de vedere administrativ echipajul este in subordinea Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava. Mai exact, Urgentele aprovizioneaza echipajul cu materiale sanitare si consumabile.

Dat fiind faptul ca la Urgente nu a ajuns inca statiile necesare comunicarii intre paramedici si medicul urgentist de garda, solicitarea la caz se face prin intermediul Serviciului Judetean de Ambulanta. Echipajul solicita Ambulantei sa trimita medic la locul accidentului atunci cand este cazul. In acesta situatie un medic pleaca cu o Ambulanta pentru a "intalni" pacientul pe drum si a acorda servicii medicale de urgenta. In cazul in care se decide ca nu este necesara prezenta medicului, echipajul transporta pacientul la Urgente. Lucru de altfel de preferat, dat fiind numarul insuficient al medicilor urgentisti care activeaza in judetul Suceava.

Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica, la Spitalul de Urgenta functioneaza doar sapte medici urgentisti, fata de 19 cati ar trebui sa fie de fapt, iar la celelalte spitale din judet nu sunt medici specializati in medicina de urgenta. Spre exemplu, daca la Urgente ajung trei pacienti la diferenta mica de timp si sunt clasificati drept cazuri critice, cei doi medici urgentist,i care asigura garda, trebuie sa-l aleaga pe cel care se afla in starea ce mai grava pentru a-i acorda ingrijiri medicale. Totodata, unul dintre cei doi medici trebuie sa asigure si cazurile care se prezinta la camera de triaj, context in care cei doi pacienti desi sunt clasificati drept urgente majore, trebuie sa astepte.

Potrivit doctorului Tiberius Bradatan, purtatorul de cuvant al spitalului, acest lucru nu este corect fata de pacient dar practic doi medici si trei asistente medicale cat sunt intr-o garda atat pot sa faca, cand sunt pusi intr-o astfel de situatie. In acest context, este aproape imposibil si inuman ca cei sapte medici urgentisti din Spitalul Judetean sa faca fata si solicitarilor SMURD. Si de graba nici nu vor functiona medicii urgentisti in cadrul echipajul SMURD, deoarece nu sunt medici urgentisti doritori sa-si desfasoare activitatea la Spitalul de Urgenta si cu atat mai putin la spitalele din judet. Din medicii urgentisti care-si termina studiile, jumatate prefera sa plece in strainatate. Restul sunt acaparati de centrele universitare, unde de asemenea este mare nevoie de medici urgentisti, iar spitalele judetene raman in continuare sa-si desfasoare activitatea cu cativa medici.

Precizam ca la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) s-au efectuat lucrari pentru a se crea spatii la nivelul unui spital de talie europeana. Astfel, la ora actuala UPU functioneaza cu camera de stabilizare, camera de triaj si compartiment de pediatrie, fiecare cu circuit propriu. Din pacate de cele mai multe ori medicii functioneaza in aceeasi camera, deoarece e prea mult sa se plimbe intre doua incaperi si ar pierde prea mult timp (mai putin cazurile pediatrice care sunt investigate in spatiul propriu).

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii