Termica va creste pretul gigacaloriei cu 10-15%

miercuri, 01 septembrie 2010, 19:43
3 MIN
 Termica va creste pretul gigacaloriei cu 10-15%

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, ca in aceasta iarna pretul gigacaloriei furnizat in sistemul centralizat de termoficare va fi majorat cu 10, maxim 15 la suta. Pe langa aceasta, a mai anuntat si ca este ultimul an cand locuintele din municipiu vor fi incalzite de actuala centrala electro-termica.

In decursul zilei de azi primarul municipiului Suceava impreuna cu directorul societatii Termica vor merge la Ministerul Administratiei si Internelor pentru a afla ce concluzii au fost trase de catre Comisia formata din reprezentanti ai Ministerelor Administratiei si Internelor, ai Economiei si ai Muncii care au evaluat "Strategia de furnizare a agentului termic in iarna 2010-2011", pentru ca autoritatile locale sa stie daca se pot baza pe vreun sprijin din partea Guvernului.

"Este foarte important sa dam apa calda si caldura in aceasta iarna si o vom face, iar pretul gigacaloriei nu va suferi mariri foarte mari. Sigur ca cei de la Termica, in urma discutiilor care vor fi purtate, vor veni cu o majorare modica de 10, maxim 15 la suta", a declarat edilul sef.

"Am avut si o discutie cu Gheorghe Flutur in legatura cu podul de la Dornesti, deoarece stiu ca si dumnealui a avut cateva interventii la prim-ministru, pentru fondurile care s-au acordat pentru repararea acestui pod", a mai spus Lungu.

Accentul pus pentru repararea acestui pod este foarte mare, deoarece pe podul de la Dornesti va fi facut transportul de carbune care va fi adus din Ucraina pentru aprovizionarea centralei termice. In caz contrar, autoritatile locale vor fi nevoite sa gaseasca alte solutii pentru aprovizionarea cu carbune, acestea  implicand costuri suplimentare.

In prezent, pretul gigacaloriei platit de populatie in municipiul Suceava este de 178 de lei, iar datoriile populatiei la societatea de termoficare sunt de aproximativ 11 milioane de lei, din care opt milioane de lei datorii nete, restul de bani fiind perceput ca penalizari pentru intarziere.

Incepand cu anul urmator, municipiul Suceava va fi aprovizionat cu apa calda si caldura de la o centrala noua

Totodata, Lungu a mai subliniat ca este ultima iarna cand locuintele din municipiu vor fi incalzite de actuala structura si ca urmeaza sa fie infiintata o noua societate de termoficare, care sa administreze o centrala termica noua, dimensionata la cerintele actuale ale pietei.

Societatea de termoficare Termica Suceava a inceput procedurile privind atragerea de investitii private in vederea realizarii unei centrale termice de cogenerare, precum si pentru retehnologizarea CET carbune. Centrala de cogenerare are ca scop asigurarea necesarului de energie termica in municipiul Suceava.

"Sper ca la mijlocul lunii septembrie sa avem o sedinta extraordinara in care sa discutam despre strategia de realizare a unei societati de termoficare care sa fie dimensionata la nivel de consum de energie termica in Suceava, deoarece nu vad sa functionam mai mult de aceasta iarna pe structura actuala de termoficare", a precizat Ion Lungu.

Acesta a aratat ca, impreuna cu conducerea companiei Termica si Consiliul Local, cauta o solutie pentru asigurarea incalzirii in municipiu la costuri acceptabile, in conditiile in care intentia de a privatiza societatea de termoficare, Termica SA, a fost un esec dupa ce la cele doua licitatii organizate nu s-a inscris nicio firma, una din cauze fiind si efectul crizei economice.

Primarul a precizat ca, desi detine o centrala electro-termica moderna, societatea de termoficare nu are piata pentru productia realizata.

El arata ca pentru o asemenea investitie municipalitatea intentioneaza sa realizeze un parteneriat cu o firma privata care sa preia in concesiune distributia agentului termic.

In prezent, in municipiu mai sunt doar 24.372 de apartamente bransate la sistemul centralizat de termoficare, in timp ce 10.156 apartamente au sistem propriu de incalzire.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii