Timpul pentru examinarea unui pacient la Urgente s-a dublat

luni, 12 ianuarie 2009, 20:30
2 MIN
 Timpul pentru examinarea unui pacient la Urgente s-a dublat

Sucevenii cu diferite afectiuni care ajung la Spitalul Judetean de Urgenta stau ciochine la usa camerei de garda din cadrul Unitatii de Primire a Urgentelor. De la primele ore ale diminetii sucevenii s-au adunat la Urgente pentru a-si rezolva problemele de sanatate. "Suntem depasiti numeric comparativ cu numarul de pacienti care se prezinta zilnic la Urgente. O garda are peste 120 de pacienti, iar in zilele cele mai aglomerate, cele de la inceputul saptamanii, depasim 200 de pacienti", precizeaza medicul specialist in medicina de urgenta.

In acest context, spun medicii, timpul unui consult care implica si analize si investigatii paraclinice este de doua ore, o ora analizele si alta ora investigatiile paraclinice. Un aparat poate efectuat simultan un anumit numar de analize, context in care timpul de redare a rezultatelor creste, acesta fiind un alt aspect pentru care sucevenii sunt nevoiti sa-si prelungeaza sederea pe holurile Urgentelor.

"Timpul de investigatie s-a dublat. Daca intr-o situatie ideala timpul alocat unui pacient cu entorsa, spre exemplu, reprezentand consultul medicului urgentist, radiografie si consultul medicului ortoped este de 30 de minute, la ora actuala, timpul s-a dublat, context in care si timpul petrecut de pacient in Urgente este mai mare", spune un alt medic urgentist.

Nu de putine ori sucevenii nevoiti sa petreaca ore intregi pe holurile de la Urgente isi revarsa nervii pe asistentele medicale si pe medicii. "Avem nevoie de intelegerea pacientilor. In momentul in care se creaza o stare generala de nervozitate nu se mai poate vorbi de eficientizarea activitatii. Pacientii sunt triati la camera de triaj in functie de gravitatea afectiunii, acesta fiind criteriul dupa care sunt investigati iar nu ordinea in care s-au prezentat la camera de garda. De cele mai multe ori pacientii tocmai acest aspect nu il inteleg", puncteaza medicul de garda.

Zeci de suceveni ajung zilnic la spital pentru o afectiune iar in urma investigatiilor se constata ca sufera de anumite boli care nu au fost diagnosticate la timp, context in care durata spitalizarii creste. "Sunt pacienti care vin la spital pentru agresiune, iar in urma analizelor descoperim ca sufera de o boala care nu a fost diagnosticata la timp, spre exemplu, o afectiune a plamanilor care necesita timp indelungat de tratament si investigatii repetate", spun medicii.

De cele mai multe ori sucevenii care ajung la Urgente au afectiuni care nu tin de sfera medicii de urgenta, spre exemplu agravarea bolilor cronice. Medicii de familie sunt cei care trebuie sa monitorizeze evolutia bolii unui pacient si in cazul agravarii bolii sa recomande consult de specialitate sau chiar internarea. "Majoritatea cazurilor nu tin de sfera medicii de urgente. Sucevenii se prezinta la camera de garda pentru orice afectiune si daca se poate dupa zile intregi cat au dus-o pe picioare", spun medicii urgentisti.

In acest context, nici nu poate fi vorba de eficientizarea activitatii la camera de garda, mai ales ca numarul medicilor specialisti este net depasit comparativ cu cel al pacientilor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii