Cheltuielile primariilor din judet, trimise la Guvern

marți, 10 august 2010, 21:29
2 MIN
 Cheltuielile primariilor din judet, trimise la Guvern

Dupa ce premierul Emil Boc le-a transmis recent prefectilor ca asteapta explicatii privind cresterea, la nivel local, cu 9,7% a cheltuielilor pentru bunuri si servicii, remarcand "discrepanta uriasa" intre cele de la nivel national si cele din teritoriu, iata ca Prefectura Vaslui a reusit sa centralizeze toate datele trimise de catre Directia Generala a Finantelor Publice Vaslui. Procentele de cresteri sunt rezultate prin comparatia chletuielilor cu bucnurile si serviciile semestrului intai 2009 – semestrul intai 2010 ale tuturor primariilor din judet.

"Cresterile inregistrate de administratiile locale nu mi se par extraordinar de mari, desi, analizate procentual, acestea par majorate destul de mult. Urmeaza ca Guvernul sa analizeze situatia si sa dea un punct de vedere asupra lor", a spus subprefectul Ciprian Iftimoaei.

La nivel general s-au inregistrat cresteri cu pana la 149% ori 137%, cazul primariilor Laza si Poienesti, dar si de numai 2% ori 7%, cum este cazul primariilor Epureni si Pogonesti. In ce priveste situatia la orase, numai municipiul Vasluiul se afla pe lista administratiilor cu cresteri la cheltuieli materiale. Astfel, Primaria Vaslui a cheltuit cu 40% mai mult in semestrul intai al acestui an fata de semestrul intai al anului trecut, o crestere de 382.000 lei. In total, pe semestrul intai al acestui an, Primaria Vaslui a cheltuit cu bunurile si serviciile 1.331.000 lei, fata de 949.000 lei, in anul 2009. Motivatia oferita de municipalitatea vasluiana este ca s-au achitat restante la furnizorii de bunuri si servicii. La primariile din zona rurala topul cheltuielilor in functie de procentul cresterii este urmatorul:Laza( crestere 149% cu un total de 61.000 lei pe primul trimestru al anului 2010); Poienesti (crestere de 135% – un total de 54.000 lei pe semestrul I al anului 2010); Vulturesti( crestere de 87% – total de 84.000 lei) Zorleni (crestere de 76%, un total de 178.000 lei); Valeni (crestere de 62% cu un total; de 97.000 lei); Ivanesti ( crestere de 56% cu un total de 103.000 lei).

In cea mai mare parte explicatiile pe care le dau primarii in legatura cu cresterea cheltuielilor se refera la plata restantelor la furnizorii de utilitati ori plata unor facturi de reparatii cladiri, mijloace de transport, achizitionarea de carburanti ori lemne. Prim-ministrul Emil Boc preciza ca, pe bugetul general consolidat, la nivelul cheltuielilor cu bunurile si servicii, se inregistreaza o scadere de 1,7%, insa exista "o discrepanta uriasa" intre cele efectuate la nivel national si cele de la nivel local. Astfel, in timp ce la bugetul de stat reducerea e de 28%, pe bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale avem o crestere de 9,7%. "Situatia aceasta nu poate fi lasata si scoasa de sub control", spunea premierul la o recenta videoconferinta. De asemenea, premierul a precizat ca din totalul cheltuielilor de capital, jumatate din cele privind investitiile sunt realizate de autoritatile centrale si jumatate de autoritatile locale.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii