Escrocheria anului, pe masa DNA

marți, 15 decembrie 2009, 23:17
2 MIN
 Escrocheria anului, pe masa DNA

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui si-au declinat competenta in dosarul celei mai mari inselaciuni descoperite in ultimii ani in judetul nostru. Avand in vedere ca valoarea prejudiciului este de peste 10 milioane de euro, dosarul a fost inaintat Serviciului Teritorial Iasi al Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii vasluieni au coordonat aceasta ancheta timp de mai bine de un an, perioada in care, in urma cercetarilor la care au participat comisari de la Garda Financiara si ofiteri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, aveau sa constate ca aceea ce parea a fi un banal caz de spalare de bani era de fapt o adevarata fabrica penala de facut bani.

Totul a inceput in august 2008, cand comisarii Garzii Financiare au descoperit o evaziune fiscala de 53 de miliarde de lei la doua societati comerciale din Vaslui, Floverchris SRL si Pixor SRL, inregistrate pe numele lui Florin Prisecaru, respectiv Veronica Costea. Fiind urmariti penal pentru evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, cei doi s-au sustras cercetarilor, fugind din tara. Timp de un an, politistii si procurorii vasluieni si-au extins cercetarile pentru a descalci increngaturile afacerilor celor doi.

In septembrie 2009, Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui a solicitat sprijinul Garzii Financiare si Serviciului de Investigare a Fraudelor. La sfarsitul lui octombrie, anchetatorii aveau sa constate ca activitatea celor doua societati era strans legata de alte trei firme din judetele Ilfov si Gorj. Cele cinci societati s-au folosit de documente nereale pentru a justifica aprovizionarea cu diverse marfuri, in special piei, deseuri de plumb si materiale de constructie, de la 21 de firme din Bucuresti, Ilfov, Iasi si Giurgiu, care lucrau in regim "fantoma", nu erau inregistrate la Oficiul Registrului Comertului, aveau sedii fictive, nu detineau evidente contabile, nu depuneau declaratiile privind taxele si impozitele si nu plateau niciun leu la bugetul consolidat al statului. Valoarea tranzactiilor fictive derulate din 2005 pana in ianuarie 2009 a fost evaluata la peste 500 miliarde de lei vechi. Din probele administrate pana in prezent de anchetatori, rezulta ca in spatele acestor afaceri penale se afla vasluianul Sorin Ghibanu.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii