Gaura de miliarde

Subtitlu

luni, 19 ianuarie 2009, 19:00
4 MIN
 Gaura de miliarde

Potrivit unei situatii intocmite de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, in 2008 ar fi trebut sa ajunga in judet exact 29.718.000 de lei, adica totalul cheltuielilor de capital. Acesti bani reprezentau valoarea tuturor investitiilor derulate in scoli anul trecut pe cheltuiala Guvernului Romaniei si Ministerului Educatiei. Sumele venite de la guvern luau calea primariilor, iar cele de la Ministerul Educatiei mergeau spre unitatile scolare cu personalitate juridica.

Multe dintre investitii aveau ca termen de finalizare stabilit inceperea noului an scolar, insa au stagnat deoarece constructorii au refuzat sa mai lucreze. Motivul a constat in lipsa banilor, care existau doar pe hartie. Concret, au ajuns la Vaslui doar 18.406.000 de lei, ramanand o "gaura" de 10.482.000 de lei. 4.848.000 de lei ar trebui sa ajunga in conturile primariilor, iar diferenta, la scolile cu personalitate juridica. Nimeni nu stie cand si daca vor fi recuperati banii, insa sefii ISJ Vaslui cred ca, pana la sfarsitul lunii, deficitul va fi acoperit.

Anul trecut, prin doua hotarari de guvern, au fost vizate pentru investitii 61 de unitati scolare noi, sase pentru consolidare, 31 pentru reabilitare, 34 pentru reparatii capitale, 93 pentru utilitati, doua campusuri si doua scoli de arte si meserii, in total, 229 de unitati finantate prin autoritatile locale, dintre care doua treimi aveau ca termen de finalizare anul 2008. Din buzunarul Ministerului Educatiei, au fost elaborate trei hotarari de guvern pentru unitatile scolare cu personalitate juridica: 57 de lucrari noi, sase de consolidare, doua de reabilitare, sapte pentru reparatii capitale si 20 pentru utilitati.

Nimeni nu poate spune cu exactitate cate scoli nu au fost finalizate la termen in 2008. Constructorii au abandonat lucrarile pe motiv ca primariile nu mai aveau bani sa-i plateasca. Desi fondurile existau prin hotarari de guvern, banii intrau doar pe jumatate. Primariile si constructorii au batut palma si au facut lucrarile in avans, emitand facturi si chitante pe sume care nu se regaseau in vistierie. Asta s-a intamplat pana in momentul in care costurile pe care le suportau constructorii si datoriile cu care s-au ales acestia au ajuns la sume exorbitante.

Contabilii scolilor si ai primariilor asigura ca nu vor fi probleme cu facturile emise, intrucat lucrarile s-au demarat conform hotararilor de guvern, adica banii erau pusi separat. Perdantii sistemului de investitii au fost insa elevii, apoi constructorii. Spunem elevii in primul rand pentru ca s-au vazut nevoiti sa invete sub daramaturi. Multe dintre conditiile de cosmar, gen pereti mucegaiti, frig, umiditate si toalete infecte, sunt "oferite" de scoli ridicate acum 100 de ani. Perdanti secundari sunt constructorii, care din toata afacerea s-au ales cu datorii de 100 de miliarde de lei vechi, adica toti banii pe care judetul trebuie sa-i primeasca de la bugetul de stat, pentru 2008. Multi s-au saturat si au promis ca, pana nu isi vor primi banii cheltuiti pe materiale si manopera, nu vor continua lucrarile. Alte primarii au decis sa-si ia povara de pe cap, iar lucrarile sa fie abandonate pe o perioada de cel putin un an. Au gasit o portita printr-un ordin ministerial potrivit caruia autoritatile locale aveau de ales pentru continuarea lucrarilor ori sistarea lor. Astfel si-au gasit sfarsitul peste 20 de lucrari de investitii, iar suma necesara pentru finalizarea lor in 2009 s-ar fi dus la circa 19 milioane de lei.

Poftiti in Era Medievala!

Cel mai reprezentativ caz este cel al Scolii Fastaci, comuna Cozmesti. Dupa spusele primarului Vasile Aporcaritei, lucrarile au inceput in 2006 si trebuiau finalizate in mai 2008. Termenul s-a prelungit pana in octombrie, insa constructia scolii are aceeasi infatisare. Procurorii au demarat cercetari, intrucat lucrarile nu justifica sumele de pe facturi.

"Eu am vorbit cu reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui si au promis ca, in cel mult doua saptamani, se vor ocupa de situatia Scolii Fastaci. Intre timp, procurorii au intocmit un dosar cu privire la lucrarile executate la scoala", a spus Aporcaritei.

In comuna Zapodeni, satul Delea, zace o scoala europeana, destinata prescolarilor si scolarilor, dar care nu poate fi folosita. Cauza este lipsa utilitatilor. Cei 11 prescolari din comuna invata intr-o ruina care sta sa cada. In timp ce constructorul a fost pagubit cu 2,7 miliarde lei vechi pentru lucrari in avans, primarul nu vrea sa stie de nicio datorie si spune ca scoala i-a fost facuta cadou de Ministerul Educatiei.

"Pana acum, au venit 3,1 miliarde lei vechi de la Ministerul Educatiei. Constructorul insa s-a grabit si a ridicat constructia in avans, pana la valoarea de 5,8 miliarde, apoi a abandonat lucrarile. Ne-au promis ca vor reveni si speram sa avem scoala la cheie prin luna iulie. Nu avem datorii la firma constructoare, lucrarea a fost facuta cadou!", ne-a spus Constantin Gavril, primarul comunei Zapodeni.

Sute de copii invata printre daramaturi, desi zilnic trec prin fata scolilor noi, dar impracticabile.

"Sunt multe scoli care nu au fost terminate la timp din cauza ca primariile nu mai au bani. In mediul rural, cele mai multe lucrari s-au facut pe datorie. S-au eliberat facturi si chitante in avans, fara plata reala, insa, conform hotararilor, banii existau", spunea la un moment dat Florin Ciurariu, seful ISJ Vaslui.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii