Miliarde „incendiate” in scoli

miercuri, 10 februarie 2010, 20:08
3 MIN
 Miliarde „incendiate” in scoli

Zeci de miliarde de lei din fonduri europene si guvernamentale se vor duce pe apa sambetei in cazul in care actualele propuneri de comasare a unitatilor scolare cu clase primare se pun in aplicare. Inspectoratul scolar a inaintat lista propunerilor catre Ministerul Educatiei si exista o mare probabilitate sa fie aprobata, fara modificari. Asa cum anuntam intr-un material anterior, o mare parte dintre ele sunt constructii noi, ridicate pe bani grei in urma unor studii de fezabilitate rudimentare, in sate pe cale de disparitie. Pana sa ajungem la exemple, aducem aminte ca inspectorii scolari au propus comasarea a 37 de unitati scolare, din comunele: Arsura, Banca, Balteni, Berezeni, Bogdana, Bogdanesti, Cretesti, Deleni, Delesti, Duda, Dumesti, Garceni, Lunca Banului, Malusteni, Muntenii de Jos, Oltenesti, Padureni, Perieni, Poienesti, Puiesti, Puscasi, Rosiesti, Solesti, Stanilesti, Todiresti, Voinesti, Vutcani, Sarateni si Scoala cu clasele I-IV nr. 2 din Negresti.

Pe langa faptul ca in majoritatea cazurilor vorbim de constructii noi, am aflat din discutiile cu o parte din directorii scolilor ca elevii invata in magazii si camine culturale, in conditii improprii. Conducerea inspectoratului scolar a refuzat sa ofere, deocamdata, exemple concrete de scoli noi care urmeaza sa fie inchise asa ca am luat contact cu fiecare unitate de invatamant sau primarie.

"Deocamdata nu putem furniza informatii cu privire la acest aspect, intrucat sunt doar propuneri pana cand Ministerul Educatiei va aproba lista trimisa de noi", a spus Mihaela Cososchi, inspector scolar general.

O parte dintre autoritatile care ne-au raspuns solicitarilor au spus ca in unele unitati vor ramane grupe de gradinita. Subiectul nostru, insa, il face numarul scolilor noi inchise, si mai presus de toate, costurile acestora. Daca, spre exemplu, in comuna Berezeni exsta un proiect consistent de reabilitare pentru Scoala Musata, unde, de la anu’, vor ramane doar grupele de gradinita, de cealalta parte, Scoala Chetresti din comuna Balteni, constructie relativ noua in valoare de 350 de milioane lei va ramane inchisa. Reprezentantii scolii centru din Balteni spun ca niciodata nu au fost mai mult de cinci elevi la Scoala Chetresti si cu toate astea s-a facut o constructie noua. Chipurile s-ar fi luat in calcul, la vremea aceea, si grupele pregatitoare. Dupa ce scoala va fi inchisa, cei patru elevi care inca mai invata acolo vor veni la centru de comuna cu mijloacele de transport in comun, intrucat primaria nu dispune de microbuz scolar. Insa, suma cu care s-a ridicat Scoala Chetresti este minuscula pe langa costurile noilor constuctii din satele Suceveni si Verdes, din comuna Bogdana, propuse la randul lor, spre comasare. Intrucat nu ne-a raspuns nimeni la scoala centru, am sunat la primarie. De aici am aflat ca valoarea celor doua investitii, in prezent inutile, se ridica la 18 miliarde lei vechi!

"Lucrarile la noile scoli din Suceveni si Verdes sunt realizate in procent de 80%. Intrucat au fost incepute aceste lucrari, am daramat scolile vechi, iar acum elevii sunt dusi la Scoala Bogdana. Aici insa nu avem destul spatiu, asa ca o parte dintre ei invata in caminul cultural. Valoarea totala a celor doua scoli se duce la 18 miliarde lei vechi, din fonduri guvernamentale. Nu vrem insa sa le lasam asa, ci intentionam sa le finalizam, in perspectiva ca vom avea poate grupe de gradinita sau se vor mai intoarce elevi din strainatate. Cu toate astea, comasarile nu pot duce decat la incurajarea abandonului scolar", ne-a spus Vasilica Barbu, primarul comunei Bogdana.

In conditii inumane invata si elevii din satul Albesti, comuna Delesti. Potrivit directorului scolii centru, in 2008 au inceput lucrarile la Scoala Albesti, iar pana in prezent a fost turnata doar fundatia, costand nu mai putin de 2,1 miliarde lei vechi. Pentru ca nu au scoala, putinii elevi din satul Albesti invata intr-un fost magazin. Salvarea lor poate veni insa pe urma comasarii cu Scoala Radiuesti, din comuna.

"Elevii din satul Albesti invata in spatii improvizate. Avem o clasa de invatamant simultan primar, pe care o vom duce la Raduiesti. Chiar daca Scoala Albesti se afla in primele faze de constructie, noi speram ca lucrarea sa fie dusa pana la capat", ne-a spus Maria Diaconu, directorul scolii centru din Delesti.

Iar lista exemplelor poate continua. Comune precum Solesti, Cretesti, Malusteni, Todiresti, Deleni sau Berezeni au cate doua unitati propuse pentru comasare, in conditiile in care numarul elevilor este ridicol de mic, iar investitiile se ridica la miliarde de lei.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii