Pensionarii, maziliti din fotoliile publice

joi, 09 aprilie 2009, 19:00
4 MIN
 Pensionarii, maziliti din fotoliile publice

Se strange latul! Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri proiectul de lege care interzice cumularea pensiei cu salariul de bugetar. Regula este valabila pentru cei care au o pensie mai mare de 1.700 de lei, adica media salariului  mediu brut pe economie. Desi guvernantii au fost de acord cu acest lucru, este posibil sa nu treaca de Parlament. Daca nu vor exista oprelisti, cei care au pensie mai mare decat cea amintita vor trebui sa opteze pentru una din variante.

Astfel, numarul barladenilor care vor fi pusi in situatie aminitita se reduce simtitor fata de varianta initiala a Ordonantiei Boc, nr. 230/2008. In primul rand, profesorii, medicii, actorii si asistentii persoanelor cu dizabilitati nu vor fi afectati de decizia executivului. Asta inseamna ca, spre exemplu, Mihai Busuioc – medic primar ATI la Spitalul "Elena Beldiman", Eudoxia Volbea – actrita la Teatrul "V. I. Popa", Nicoleta Arnautu – muzeograf, actualmente salariata a Bibliotecii Municipale "Stroe Belloescu", alaturi de zeci de profesori pensionari vor putea sa-si pastreze ambele venituri. De altfel, parte dintre ei au sustinut inca din ianuarie (atunci cand intrau in categoria pensionarilor "maziliti" n.r.) ca muncesc de dragul meseriei, nu al veniturilor cumulate. In cazul doctorului Busuioc, cel putin, nici nu s-a pus problema iesirii la pensie definitiv. Asta si pentru ca a fost constient ca spitalul barladean are nevoie ca de aer de serviciile sale. Din acest motiv conducerea unitatii a insistat sa ramana pe "baricade". La fel s-a intamplat si in alte cazuri. Multi dintre profesori au sustinut ca isi practica in continuare meseria din pasiune, nu neaparat pentru bani.

In toate situatiile, Ordonanta Boc starneste controverse. Si atunci cand se punea problema ca toti pensionarii-bugetari sa iasa la pensie si acum, cand e vorba numai de pensionarii care au venituri mai mari decat salariul mediu brut pe economie, sunt comentarii. Cum e si firesc, cei mai multi "impricinati" evita sa spuna lucrurilor pe nume.

"Nu e corect ca pensionarul care primeste 1.690 lei sa poata sa ramana si in calitate de salariat intr-o unitate bugetara, iar cel care primeste 1.710 lei sa fie fortat sa aleaga. Competenta e cea care ar trebui sa primeze. Valoarea individului si rolul pe care il are in fotoliul pe care il ocupa. Aici e problema", ne-a spus unul din cei avizati.

Solomon ii sustine pe colonei!

Situatia ar putea deveni cu adevarat delicata in cazul "armatei" de colonei care activeaza actualmente in cadrul administratiie publice locale barladene. Lista rezervistilor din primarie ii cuprinde pe urmatorii: Jan Mihu, colonel in rezerva, este la ora actuala sef al Pietei 9 Mai, Costica Mocanu (fost comandant al Garnizoanei Barlad) ocupa un fotoliu in cadrul serviciului Cadastru, iar Demes Nogy (fost colonel) este seful Administratiei Cimitirelor. In cadrul Politiei Comunitare Barlad sunt angajati trei militari in rezerva – colonelul Stanislau Arhir, director adjunct al Politiei Comunitare, maiorul Constantin Munteanu, agent comunitar superior III si capitanul Gheorghe Ciubotariu, referent de specialitate.

In cazul acestora, daca proiectul de lege va fi aprobat de Parlament in actuala forma agreata de Guvernul Boc, vor fi nevoiti sa aleaga intre pensie si slujbele pe care le detin acum. De ce? Pentru ca toti au pensii mai mari de 1.700 de lei lunar.

"Deocamdata, este vorba doar despre un proiect de lege. Urmeaza sa vedem daca va fi aprobat in actuala forma sau nu, ori va suferi modificari. Oricum, in functie de cum va arata finalmente legea, se va proceda in consecinta", ne-a declarat Traian Petcu, viceprimarul Barladului.

Cel putin din semnalele pe care le avem, este foarte posibil ca nici aceasta forma de proiect sa nu primeasca girul Parlamentului. Unul dintre contestatarii cei mai vehementi s-a aratat a fi chiar deputatul Adrian Solomon: "Una este cand ne referim la, spre exemplu, generali din fosta Securitate, care au pensii de peste 100 de milioane de lei vechi si care mai incaseaza alte cateva zeci de milioane din bugetul de stat pentru nu stiu ce functii. Insa, eu nu vad nimic rau in faptul ca un fost ofiter de armata care ia o pensie lunara de 18 milioane de lei sau peste 20 de milioanede lei, sa mai primeasca si un salariu de 10 milioane de lei vechi. Asta in conditiile in care a fost pensionat la 40 si ceva de ani sau 50 de ani si mai are cel putin 15 ani de viata in care ar putea da un randament foarte bun. Si, mai ales, sunt oameni care fac o treaba de nota 10 in posturile pe care sunt pusi. Asa incat, in forma actuala, nu pot fi de acord cu proiectul de lege si in mod sigur va naste dispute serioase in Parlament".

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii