Prezenta politistilor in strada a dus la scaderea numarului de accidente: Vanatoare pe sosele

miercuri, 03 iunie 2009, 18:28
5 MIN
 Prezenta politistilor in strada a dus la scaderea numarului de accidente: Vanatoare pe sosele

Din analiza facuta de politistii de la Circulatie, in judetul Vaslui, contrar situatiei inregistrate la nivel national, pe primul loc la cauze producerii accidentelor se afla abaterile carutasilor, insa viteza a ucis cei mai multi oameni. Ziua in care se produc cele mai multe evenimente rutiere este joia. Pentru a reusi disciplinarea soferilor, politistii au dat amenzi si au suspendat permise cu mult mai mult fata de anul trecut. Insuficient insa pentru ca numarul celor care mor sau raman schiloditi pe viata sa fie mai mic. Fara o implicare din partea autoritatilor in refacerea drumurilor din ce in ce mai proaste, va continua sa mai curga sange pe sosele. In 2008, in judetul Vaslui s-au inregistrat cu 110 accidente mai mult fata de 2007.

Conducerea Politiei Romane a dat publicitatii o analiza privind evolutia accidentelor de circulatie produse in ultimele luni pe soselele din Romania. Dupa numarul record de accidente si victime inregistrat in 2008, an in care s-a aflat in plina desfasurare o campanie de prevenire intitulata "Stop accidentelor de circulatie. Viata are prioritate!", mai marii Politiei au schimbat strategia. Daca impartirea de pliante informative si simpozioanele, prezentate de obicei elevilor s-au dovedit a fi total ineficiente, de la inceputul anului in curs, Politia Romana a pus in aplicare actiunea "Strada 2009". Mai exact, au scos in strada efective marite de politisti care sa asigure siguranta traficului rutier. Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Vaslui au fost mobilizati, cu radare cu tot, in actiuni desfasurate pe soselele din intreg judetul. Prezenta uneori agansanta a politistilor in strada a lasat impresia unei vanatori de amenzi si permise de conducere. A fost sau nu, greu de spus! Cert este ca numarul soferilor lasati fara permis sau amendati a crescut in mod considerabil. Insa cel mai important rezultat ramane scaderea numarului de accidente. La nivel national, in primele patru luni ale anului s-au inregistrat cu 7% mai putine accidente, fata de aceeasi perioada a anului trecut. La Vaslui, in primele cinci luni ale anului s-au inregistrat cu 14% mai putine accidente fata de aceeasi perioada din 2008. Pana la sfarsitul lunii, pe soselele din judetul Vaslui s-au inregistrat 95 de accidente de circulatie, cu 15 mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Raportat la situatia centralizata la nivel national, in judetul Vaslui, principala cauza a producerii accidentelor raman abaterile carutasilor, insa cei mai multi morti s-au inregistrat in cazul accidentelor produse pe fondul vitezei.

Joia neagra

Potrivit datelor centralizate de cei de la Serviciul Politiei Rutiere Vaslui, din cele 95 de accidente de circulatie, sapte s-au produs din vina carutasilor, cate cinci din cauza traversarilor neregulamentare, respectiv a vitezei si cate patru din cauza consumului de alcool la volan si a conducerii imprudente. Daca din cauza carutasilor s-au produs cele mai multe evenimente rutiere, din cauza vitezei s-au inregistrat cei mai multi morti. Patru persoane si-au pierdut viata, iar alte trei au fost ranite grav in urma accidentelor produse pe fondul vitezei excesive. Cele mai multe dintre accidentele de circulatie (60 din cele 95) s-au produs in mediul rural. Intervalul de timp in care s-au inregistrat cele mai multe evenimente rutiere este dupa amiaza si noaptea. 33 din totalul accidentelor inregistrate in primele cinci luni ale anului s-au produs intre orele 12 – 18, iar alte 29, in intervalul 18 – 24. Raportat la zilele saptamanii, in judetul Vaslui, joia este ziua in care se inregistreaza cele mai multe accidente.  Din cele 95, 20 de accidente au fost consemnate in zilele de joi. La nivel national, vinerea este ziua in care sunt cele mai multe evenimente rutiere. In primele cinci luni, politistii au aplicat 25.554 de sanctiuni contraventionale conducatorilor auto si au ridicat in vederea suspendarii 1.352 de permise, cu 68 mai mult fata de acelasi interval al anului trecut. Peste 220 de permise au fost retinute soferilor prinsi bauti la volan. Conducere Politiei Rutiere Vaslui considera ca actiunile privind combaterea accidentelor de circulatie ar avea si mai mult succes cu o implicare din partea autoritatilor locale si judetene. Drumurile proaste, lipsa locurilor de parcare, lipsa unor trotuare pe soselele din mediul rural sunt tot atatea cauze cu efecte negative in trafic. La asta, fara indoiala, se adauga lipsa de educatie in randul carutasilor, a pietonilor dar, deopotriva, si a multor soferi.

"Fara ajutor de la cei care administreaza drumurile publice noi nu puteam face nimic. Probabil si ei sunt limitati de fonduri, insa daca s-ar creea mai multe locuri de parcare, daca, spre exemplu, la sate s-ar creea acele drumuri laterale, cu siguranta circulatia s-ar desfasura in conditii mult mai bune. Noi vom continua sa desfasuram actiuni saptamanale pe principalele cauze care produc accidente. Speram sa mentinem trendul descendent, dar pentru asta este nevoie si de sprijin din randul participantilor la trafic. Ori la noi, la capitolul educatie stam foarte prost. Daca pietonii ar traversa strada doar pe acolo pe unde le este permis, daca soferii ar da dovada de respect in trafic, nu s-ar antrena in depasiri periculoase, nu ar apasa prea tare pedala de acceleratie, nu s-ar lua la intrecere pe strazi, daca la tara carutasii nu s-ar mai urca bauti in vehicule, cu siguranta numarul de accidente ar fi si mai mic. Dar din pacate, la tara, calul nu pleaca de pe loc pana cand stapanul nu-i beat. De asta, in judetul nostru, abaterile carutasilor sunt pe primul loc in topul cauzelor care produc accidente", a explicat comisarul-sef Ioan Varlan, seful SPR Vaslui.

Top accidente

Am avut in judet accidente foarte grave. In ianuarie, doi tineri, Elena Nitica si Sorin Daniel Chelaru au murit dupa ce autoturismul in care se aflau s-a izbit frontal de un copac de pe marginea drumului. Cauzele producerii acelui accident raman inca invaluite in mister, cea mai vehiculata ipoteza fiind ca soferul, pe fondul relatiei tensionate cu iubita lui, s-ar fi indreptat intentionat cu masina spre copac. Cel de-al dolea eveniment rutier grav s-a produs in luna martie, in apropiere de Crasna. Doi tineri din Rosiesti, verisori, se indreptau, aproape de miezul noptii, spre un restaurant din zona. Soferul, care in urma necropsiei s-a stabilit ca avea o alcoolemie de peste doi la mie, a pierdut controlul volanului si a intrat in plin intr-un microbuz care venea de la Chisinau si se indrepta spre Bucuresti. In urma impactului, pe langa cei doi tineri din Rosiesti care au decedat pe loc, alte sapte persoane au fost ranite grav. Un alt accident cu mare impact in randul vasluienilor a fost cel produs in apropiere de Vaslui, spre Munteni de Jos, in urma caruia si-a pierdut viata fiul cel mic al fostului deputat Vasile Butnaru. Cel mai recent eveniment rutier cu consecinte grave s-a produs in urma cu doua saptamani in comuna Stefan cel Mare. Un baietel de opt ani a murit dupa ce a fost spulberat de un sofer care circula cu peste 100 de kilometri la ora in localitate.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii