Procurorii, corigenti la completarea declaratiilor de avere: Dezinteres sau minciuna?

duminică, 21 iunie 2009, 17:56
4 MIN
 Procurorii, corigenti la completarea declaratiilor de avere: Dezinteres sau minciuna?

Pana pe 15 iunie, angajatii statului au avut obligatia de a-si face publice declaratiile de avere pe anul 2008. Printre cei care s-au conformat se numara o mare parte dintre magistrati, cei care prin natura meseriei ar trebui sa dea un exemplu de respect fata de litera legii. Asa cum ne-a obisnuit insa, pana si aceasta categorie trateaza cu superficialitate completarea declaratiilor de avere, multe dintre acestea fiind incomplete la adrese, valoarea si suprafetele imobilelor, moneda in care au fost constituite anumite depozite bancare sau imprumuturi.

Pe langa aceste mici "scapari", studiind declaratiile de avere ale procurorilor, am descoperit mai multe inadvertente intre cele din 2009 si cele din 2008. Cele mai multe declaratii care se bat cap in cap le-am intalnit la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui. Aici, dintre cei sase procurori, doar unul nu are declaratii anterioare, e vorba de Mihaela Mantu, intrata in magistratura la sfarsitul anului trecut. Si in cazul ei insa apare o informatie cel putin ciudata. Potrivit declaratiei de avere completata luna trecuta, Mihaela Mantu a obtinut, anul trecut, cand era avocata la Baroul Iasi, venituri de 142 de lei (!).

In cazul celorlalti cinci procurori, cu state mai vechi la Parchet, unul singur are declaratia corecta: Camelia Ciubotaru. Ceilalti fie au omis sa treaca anumite bunuri, mentionate in declaratiile anterioare, fie au schimbat valorile si suprafetele imobilelor in mod flagrant.

Spre exemplu, in declaratia de avere a procurorului Daniela Roxana Pintileasa din 2009, se regaseste un autoturism Kia Sorento, din 2007, care insa nu figura in declaratia de anul trecut, iar o Dacie 1300 pe care a trecut-o in declaratia de avere din 2008 nu se mai regaseste in cea de anul acesta si nici nu se precizeaza ca ar fi fost vanduta.

Tot o Dacia 1300 a disparut si din declaratia procurorului Cristian Tataru. Anul trecut, acesta detinea doua autoturisme, un Seat si o Dacia. Anul acesta, a declarat ca detine un singur autoturism, o Honda, achizitionata in 2009. In cazul Seatului, sustine ca a cedat leasingul altei persoane, iar de Dacia probabil a uitat.

Un alt autoturism lipsa am constatat in cazul procurorului Beatrice Berinde. Ea detinea anul trecut un Cielo Executive, masina care nu se mai regaseste in declaratia din acest an si nici ca vanduta nu figureaza. Singurul autoturism al familiei Berinde este o Skoda Superb, achizitionata chiar anul acesta.

Corigent la declaratii, chiar seful

De departe cele mai multe si mai grave inadvertente intre declaratiile de avere le-am intalnit tocmai la prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui, Florin Scripca. Potrivit declaratiei completate pe 11 mai 2009, acesta si sotia sa, Daniela, detineau un apartament de 92 de metri patrati, cumparat in 1995, in valoare de 203.975 (probabil lei, nefiind consemnata moneda), si o casa de locuit cu o suprafata de 1.400 de metri patrati, in valoare de 3.103.982 (la fel de probabil, lei, moneda nefiind nici aici consemnata). Procurorul declara ca anul trecut nu a instrainat niciun bun a carui valoare sa fie mai mare de 1.000 de euro.

Aceasta declaratie ar fi in regula in cazul in care nu am compara-o cu cea din 2008. Punand insa cap la cap declaratiile de avere ale procurorului Scripca din ultimii doi ani, constatam ca ii dispare in mod subit o casa, iar valoarea si suprafata imobilelor pe care le are in proprietate este mai mare in 2009 decat in 2008. Potrivit declaratiei de avere din 2008, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui detinea un apartament de 90 de metri patrati, cumparat in 1995, in valoare de 80.000 (probabil, lei). Intr-un singur an, constatam ca valoarea apartamentului familiei Scripca a crescut cu 120.000 de lei. In conditiile in care domnia sa sustine ca anul trecut nu a vandut niciun imobil, ne intrebam unde i-a disparut una dintre cele doua case aflate pe declaratia de avere din 2008. Anul trecut, magistratul scria ca detine, pe langa apartamentul de 90 de metri patrati, doua case cumparate in 2007, una cu suprafata de 600 de metri patrati (in valoare de 200.000 de euro) si alta cu o suprafata de 150 de meti patrati, in valoare de 100.000 de euro. Pe langa disparitia subita a unei case din declaratia de avere, constatam ca in acest an procurorul Scripca declara ca in 2007 si-a cumparat o casa cu o suprafata de 1.400 de metri patrati. Or la niciuna dintre casele consemnate in declaratia de anul trecut nu are precizata o asemenea suprafata.

De mentionat ca, nici in 2008, nici in 2009, nu este scrisa adresa unde se afla imobilele consemnate, fiind trecut doar municipiul Vaslui.

Peste un miliard de lei numai din chirii

Tot in declaratia de avere din 2009, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui arata ca, in 2008, pe langa veniturile salariale, care s-au ridicat la peste 78.000 de lei, a mai castigat, impreuna cu sotia, peste un miliard de lei vechi din chirii. Mai exact, 59.000 de lei el si 59.000 de lei sotia. Desi avea obligatia sa precizeze modul in care a obtinut aceasta suma, sursa venitului, numele, adresa si obiectul generator de venit, procurorul Scripca nu a facut-o, lasand, astfel, sa se inteleagea ca, la Vaslui, avand in proprietate un apartament si o casa, poti obtine lejer un miliard de lei din chirii.

Este de notorietate faptul ca familia Scripca detine o pensiune si un restaurant la iesirea din municipiul Vaslui, spre Iasi. Avand statut de magistrat, Florin Scripca nu are voie sa deruleze afaceri. Aparent, pentru a nu intra in incompatibilitate, familia a inchiriat… afacerea.  

Bila alba

Fie pentru ca au un sef care stie sa-i coordoneze, fie pentru ca au mai mult simt al raspunderii, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui sunt printre cei mai constiinciosi magistrati, toti avand completate declaratiile de avere ca la carte, fara discrepante fata de cele din anii trecuti si cu toate rubricile completate. Averile lor nici nu au inregistrat modificari semnificative, cu totii avand aceleasi bunuri si imobile ca anii trecuti. Cel mai norocos este Laurentiu Zapodeanu, care anul trecut a primit de la bunica sa un "dar manual" de 8.000 de lei.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii