Scrisul si cititul, o necunoscuta

marți, 20 ianuarie 2009, 20:13
3 MIN
 Scrisul si cititul, o necunoscuta

Fata de anii precedenti, numarul copiilor analfabeti din judetul Vaslui este in crestere. Este efectul saraciei si al lipsei de informare a parintilor, care refuza sa isi scolarizeze odraslele, dar si al abandonului scolar de la varste fragede. La sfarsitul anului trecut, rata abandonului scolar vasluian a fost de 1,72%, in crestere fata de acceasi perioada a anului 2007, cand procentajul era de "doar" 1,14%. Numarul copiilor nescolarizati la sfarsitul anului 2008 era de 300, iar cu un an mai devreme, erau doar 249. De asemenea, dintr-un total de 44.993 de elevi inscrisi, pana la finele anului scolar trecut 778 au abandonat scoala.

"Abandonul scolar este cauzat de familiile dezorganizate cu conditii materiale precare si nivel de trai scazut, lipsa interesului pentru scoala atat din partea parintilor, cat si a copiilor, nesupravegherea lor de catre parinti, fie prin lipsa de autoritate a acestora, fie prin plecarea lor la munca in strainatate. O alta parte a copiilor abandoneaza scoala pentru ca provin din familii cu parinti alcoolici, divortati sau decedati, situatii in care acestia nu mai pot sa constituie un model educativ pozitiv. Exista si situatii in care familia considera ca este mai utila folosirea copiilor pentru a intregi veniturile. Aceasta situatie se gaseste in mediul rural, unde copiii trebuie sa munceasca pamanturile, sunt folositi pe post de ciobani sau trimisi la munca in alte judete. Alti parinti trimit copiii la cersit", a spus Maria Amariei, coordonatorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Vaslui.

Ponderea abandonului scolar se regaseste in ciclul gimnazial, unde, anul trecut, 233 de elevi din urban si 142 din rural au legat scoala de gard, desi nivelurile primar si gimnazial sunt obligatorii. Cu toate acestea, copiii nu pot fi dusi la scolala in camasa de forta. O rata ridicata a abandonului scolar se observa la scolile de arte si meserii, cu un procentaj de 6,76%. Astfel, un numar de 144 de tineri proveniti din mediul rural nu au mai dorit sau nu au mai putut sa-si continue studiile. In mediul urban, 95 de elevi au parasit sistemul de invatamant.

In cazul elevilor din ciclul liceal, rata abandonului este de 1,17%, adica 54 de elevi au renuntat la studii.

Dintre toti cei care au parasit scoala, 438 sunt baieti si 340 fete.

"Sunt numeroase cazurile fetelor care au abandonat scoala deoarece sunt insarcinate si s-au casatorit sau au avut tentative de casatorie. Alti copii au fost retrasi din motive de sanatate, pentru tulburari de comportament, vagabondaj, dezvoltare intelectuala redusa, repetentie, fonduri insuficiente pentru naveta", a mai spus Maria Amariei.

Sute de elevi nu au fost niciodata la scoala

Un top al unitatilor de invatamant din mediul urban privind abadonul scolar ar plasa Grupul Scolar Agricol Murgeni pe primul loc. Aici, 182 de elevi au legat scoala de gard anul trecut. Dintre acestia, 97 sunt fete, iar 85 sunt baieti. Locul urmator il ocupa Colegiul Economic "Anghel Rugina" Vaslui – 50 de elevi, dintre care 30 sunt baieti. Locul trei il ocupa Grupul Scolar Industrial "A.I. Cuza" Barlad, cu 21 de elevi care au parasit scoala. Cei mai multi sunt baieti.

Scoala de Arte si Meserii Barlad a inregistrat zece abandonuri de-a lungul anului scolar trecut, iar pe aproape se situeaza Scoala de Arte si Meserii Husi si Scoala nr. 1 Vaslui.

In ceea ce priveste nescolarizatii, Grupul Scolar Agricol Murgeni ocupa pozitia intai, cu 40 de cazuri. Copiii au fost inscrisi, insa nu s-au prezentat niciodata la scoala. Grupul Scolar Industrial "A.I. Cuza" Barlad urmeaza cu 29 de cazuri. Cu un numar mai mic sunt scolile Brodoc, nr. 6 Vaslui, nr. 10 si 11 Barlad. In mediul rural, Grupul Scolar Agricol Puiesti se afla pe prima pozitie in privinta abandonului scolar. De-a lungul anului, 35 de elevi au parasit sistemul de invatamant. Urmeaza indeaproape Scoala Vladia, unde 30 de elevi au abandonat cursurile. Grupul Scolar Agricol "Marcel Guguianu" Zorleni si Scoala Voinesti au inregistrat 20 de abandonuri scolare. La o distanta mica, se afla scolile de arte si meserii Vetrisoaia si Lunca Banului, scolile Puscasi si Tarzii-Oltenesti.

In privinta nescolarizarii, Grupul Scolar Agricol Puiesti este din nou pe primul loc, cu 34 de cazuri. 20 de cazuri are Scoala de Arte si Meserii Voinesti, urmata de Vladia si Tarzii-Oltenesti, cu cate 13 nescolarizati.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii