Smecherii de la Pensii

luni, 02 martie 2009, 21:23
3 MIN
 Smecherii de la Pensii

Conducerea CJP a respectat legea pe jumatate. Astfel, asa cum cereau prevederile legale, a atacat cu recurs sentinta in urma careia s-au aprobat sporurile, insa la Curtea de Apel Iasi, la al doilea termen de judecata, sefii CJP si-au retras recursul. In aceste conditii, toti cei 67 de angajatI raman cu banii in buzunar. Printre acestia, si directorii institutiei, care au incasat fiecare aproape 400 de milioane de lei vechi. Aceasta manevra e posibil sa-l coste scaunul si mai mult decat atat pe directorul de la Pensii, conducerea Casei Nationale de Pensii anuntand ca va trimite un control la Vaslui.

Aflati pe final de mandat, sefii Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui au dat un tun de aproape opt miliarde de lei vechi bugetului Casei Nationale de Pensii. Banii au fost virati in conturile CJP Vaslui la sfarsitul anului trecut, chiar in preajma sarbatorilor de iarna, pentru a fi platite anumite sporuri retroactive pentru 67 de angajati printre care si sefii institutiei.

Anul trecut, acestia au dat in judecata conducerea CJP, solicitand plata retroactiva a unor sporuri prevazute de Statul Functionarului Public, care pana la vremea respectiva nu s-au acordat din lipsa de fonduri. Este vorba despre "suplimentul postului" si "suplimentul treptei de salarizare", potrivit Legii 188/1999, modificata de Legea 251/2006, sporuri care se ridica la  50% din salariu. Potrivit acestei legi, salariul unui functionar public cuprinde salariul de baza, sporul de vechime, suplimentul postului si suplimentul treptei de salarizare, dar printr-o ordonanta privind bugetul, suplimentele au fost suspendate.

Judecatorii Tribunalului Vaslui au dat castig de cauza celor 67 de angajati, hotarand ca acestia, in functie de vechimea in munca si functia detinuta, sa primeasca sporuri retroactiv pe ultimii patru ani, adica sume cuprinse intre 100 si aproape 400 de milioane de lei vechi de persoana. Sentinta judecatorilor vasluieni nu era definitiva, insa conducerea CJP Vaslui a dispus achitarea sporurilor tuturor angajatilor. Printre beneficiari s-au numarat si cei trei directori, in frunte cu "generalul" Emil Banceanu, fiecare incasand aproape 400 de milioane de lei vechi.

Pentru ca legislatia ii obliga, sefii CJP au atacat cu recurs sentinta in urma careia s-au acordat sporurile. Din aceste considerente, toti cei 67 de angajati, in momentul in care au primit banii, au fost pusi sa semneze declaratii pe proprie raspundere ca, in cazul in care vor pierde procesul la Curtea de Apel Iasi, vor restitui banii. Motive de ingrijorare existau, cu atat mai mult cu cat alti functionari din alte institutii publice, cum sunt cei de la Directia Agricola sau Curtea de Conturi, au pierdut procesul privind acordarea sporurilor, la Curtea de Apel Iasi, dupa ce, in prealabil, castigasera la Tribunalul Vaslui. De teama ca nu vor avea de unde sa-i restituie, multi dintre angajati de la Pensii nu s-au atins de sporurile primite.

Recursul de la Curtea de Apel, o cacealma

Initial, conducerea CJP Vaslui dadea semne ca va respecta legea in acest caz si va lupta pentru interesele institutiei. Astfel, la primul termen stabilit pentru judecarea recursului, pe 19 ianuarie, conducerea CJP Vaslui a solicitat judecatorilor ieseni acordarea unui nou termen pentru a-si angaja un avocat. Si asta pentru ca juristul CJP, care in mod firesc asigura asistenta pentru procesele in care este implicata institutia, facea parte din acest dosar.

Judecatorii ieseni au admis cererea conducerii CJP Vaslui si au stabilit termen pentru 25 februarie pentru judecarea recursului. Numai ca, saptamana trecuta, cei de la Casa de Pensii, in loc sa-si trimita avocatul sa le apere interesele, au inaintat o cerere catre Curtea de Apel Iasi, prin care au anuntat ca si-au retras recursul. In aceste conditii, sentinta data de Tribunalul Vaslui ramane definitiva, iar angajatii de la Pensii raman cu sutele de milioane in buzunar.

Directorul CJP Vaslui, Emil Banceanu, considera ca, prin retragerea recursului, nu a incalcat cu nimic legea, pentru ca sporurile acordate angajatilor erau legale: "Am retras recursul pentru ca este vorba de drepturile salariale ale angajatilor. Am facut recurs, dar apoi ne-am gandit mai bine si l-am retras. Ceea ce am facut se incadreaza in lege".

Acest gest, insa, s-ar putea sa-l coste scump pe directorul CJP, cu atat mai mult cu el vine, in plina criza financiara, ca o sfidare la recomandarile privind reducerea cheltuielilor de personal. Conducerea Casei Nationale de Pensii a anuntat, ieri, ca va trimite un control la Vaslui, in urma caruia nu ar fi exclus sa asistam la schimbari de sefi la CJP Vaslui si sanctiuni.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii