Un nou an scolar, aceleasi probleme

Subtitlu

joi, 27 august 2009, 21:35
4 MIN
 Un nou an scolar, aceleasi probleme

De la an la an, scolile din judetul Vaslui, in special cele din mediul rural, se prezinta… la fel. Progresele facute anul acesta nu marcheaza, per ansamblu, vreo imbunatatire importanta a modului in care invatamantul vasluian isi deschide portile pentru tinerele vlastare.

Daca in municipiul Vaslui Primaria putea anunta ca, datorita investitiilor facute de-a lungul timpului, pentru igienizare va fi cheltuita cea mai mica suma din ultimii ani, in scolile de la tara situatia este pe dos. Din cauza lucrarilor aflate in desfasurare sau chiar in imposibilitatea de a fi continuate pentru ca nu sunt bani in visteriile primariilor, in multe scoli din satele vasluiene nici macar nu se poate vorbi despre igienizare.

Asigurarea cu personal didactic calificat, investitiile nefinalizate, reparatiile capitale, reabilitarile si consolidarile sunt tot atatea probleme ale invatamantului care vor ajunge la guvern o data cu solicitatea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) adresata Prefecturii Vaslui de a i se prezenta o situatie generala a scolilor din judet. Pe langa acestea, raportarea care priveste starea celor 863 de unitati de invatamant din judet la inceput de an scolar vizeaza si utilitatile, operatiunile de igienizare, aprovizionarea cu combustibil, asigurarea transportului elevilor si realizarea masurilor de asigurare a securitati in scoli.

Doar 368 de unitati din totalul de 863 sunt in posesia documentului care atesta ca sunt, intr-adevar, pregatite asa cum se cuvine pentru un an scolar care sa se desfasoare in conditii decente. Acestea au primit autorizatii de functionare, in vreme ce 363 vor functiona fara aceste documente, din cauza starii in care se afla, directorii neavand nici macar pretentia de a incerca sa le obtina. In 132 de unitati, pregatirile se afla pe ultima suta de metri.

Fara bani, fara combustibil, fara microbuze si fara paza

Situatia realizarii lucrarilor de investitii pe unitati de invatamant prezinta intarzieri atat la gradinite, cat si la invatamantul primar. Dintre cele cinci gradinite, lucrarile vor fi finalizate la patru, iar dintre cele sapte scoli primare, in doua investitiile se vor finaliza pe 31 decembrie. 15 scoli au intrat in reparatii capitale. Dintre acestea lucrarile vor fi finalizate in 14 pana la 15 septembrie. Asigurarea utilitatilor va fi posibila in 22 de noi scoli vasluiene, in 11 pana la 15 septembrie, in timp ce in alte 11 pana la sfarsitul anului. Niciuna dintre cele patru lucrarile de consolidare nu va fi finalizata pana la inceputul anului scolar, acestea primind un nou termen limita: 31 decembrie 2009.

Cauza acestor intarzieri, dar si ale altor probleme cu care se confrunta scolile vasluiene este prezentata in mod clar si fara echivoc in doua note de subsol ale raportarii pe care Prefectura Vaslui o va prezenta MAI: daca vor fi bani, se vor  finaliza si lucrarile in scoli, iar banii vin exclusiv de la guvern.

"Lucrarile la obiectivele de investitii se vor termina numai daca se vor aloca fondurile prin hotarare de guvern, conform adresei de prioritate a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii", se spune in prima nota, in timp ce a doua pune prunctul pe i: "La 45 de obiective (reparatii capitale – 14, reabilitare – 10, utilitati – 11, consolidare – 10), lucrarile se vor termina in anii urmatori daca se vor aloca fonduri prin hotarari de guvern".

Asadar, pentru 45 de unitati de invatamant, timpul in care vor fi pregatite pentru o activitate scolara normala se masoara in ani.

Lucrarile de igienizare s-au finalizat in 365 de scoli, in timp ce pentru 495 de unitati s-au primit doar promisiuni ca acestea vor fi finalizate pana la 15 septembrie. Din trei scoli s-au primit alte "promisiuni". Acestea sunt neigienizate si asa vor si ramane. Din cauza aceleiasi lipsei de fonduri, in 75 de scoli iarna va putea deveni de netrecut pentru elevi fara o raceala serioasa. Acestea se afla in imposibilitatea de a-si procura combustibil. In 279, aprovizionarea cu combustibil s-a incheiat, in timp ce in 203 este in curs. 

Pentru inceputul de an scolar, 28 de unitati de invatamant au trimis solicitari pentru microbuze. De venit nu a venit niciunul si nici nu se anunta nimic dinspre Bucuresti. Ba, mai mult, dintre cele 63 de microbuze scolare care parcurgeau drumurile judetului anul trecut, doar 51 sunt acum functionale, restul necesitand reparatii.

Asigurarea securitatii se face in scolile din judet cu 78 de paznici, cu camere video si sisteme de alarma (274 de scoli), cu sprijinul politiei si jandarmilor (212) sau cu personal propriu (sase). In cele mai multe insa, 352, nu s-a luat nici o masura pentru asigurarea securitatii elevilor si a cadrelor didactice. Lipsa personalului didactic calificat vine sa intregeasca imaginea saraciei materiale pe care o afiseaza invatamantul din mediul rural. Din cele 6.123 de posturi didactice doar 3.802 vor fi ocupate in anul scolar 2009 – 2010 de titulari. Aproape ca nu a existat scola din mediul rural care sa nu bifeze macar una dintre rubricile negative ale raportarii pe care Prefectura Vaslui o va inainta la Bucuresti. Scolile noi nu au utilitati sau grupuri sanitare, in timp ce altele vor intampina elevii inconjurate de schele si moloz. Pentru a ajunge la scoala, copiii din multe sate vasluiene vor trebui sa parcurga asa cum pot zeci de kilometri. Si daca, dupa toate acestea, vor mai avea chef de invatatura, la catedra va sta un domn profesor cu liceu, ajuns in fata elevilor doar din lipsa de alte oportunitati pentru a-si gasi o slujba.

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii