Vai de saracii directori din agricultura!

marți, 08 iunie 2010, 21:55
6 MIN
 Vai de saracii directori din agricultura!

Cel mai bine ar fi daca banii pe care Guvernul vrea sa-i economiseasca s-ar intoarce tot in agricultura. Culmea este ca aproape toti directorii, cu o singura exceptie, sunt membri ai partidului de guvernamant. Dar economia nu se realizeaza pe buzunarele sefilor, ci pe cele ale sutelor de angajati, chiar daca baza de calcul este mai mica.

De departe, cel mai mare salariu il are directorul adjunct de la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Vaslui, Virgil Cadar. Cu toate ca acesta inca nu are depusa declaratia de venituri, fiind nou pe functie, un director dintr-un judet comparabil cu Vasluiul are un salar brut de 6000 lei/lunar (4200 lei net), care, daca se aproba reducerile de salarii, va ramane in mana cu doar 3000 de lei… zicem noi, destul, pentru o agentie care nu face decat sa primesca si sa verifice cele cateva zeci de cereri de finantare de la buget sau de la UE… Oricum, salariile de la OJDRP sunt cam cele mai mari din cadrul agentiilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, fiind intre 4348 si 4696 lei – brut, respectiv de 3049 pana la 3294 lei net. Urmatorul pe lista celor mai bine platit directori este Petru Botez, directorul coordonator de la Agentia de Plati si Interventtii in Agricultura (APIA) Vaslui, alt organism care se ocupa cu impartirea banilor. Botez are o leafa de 5934 lei brut/lunar (4162 lei net), dar macar are responsabilitate: cateva luni pe an raspunde de subventiile acordate unui mare numar de agricultori vasluieni, peste 80000, la numar… Salariile bugetarilor de la APIA nu sunt nici ele de lepadat: cei 125 de oameni platiti din cadrul agentiei primesc intre 2200 si 4369 lei, ajungand la un brut de 5460 lei lunar in cazul Sefului Serviciului Ajutoare de Stat, sau al celui de la Serviciul Economic. E adevarat ca sunt si referenti care ridica doar 941 de lei lunar, dar acestia sunt putini… Clasa de jos…

Si la Administratia Domeniilor Statului (ADS) salariile sunt frumusele. In luna aprilie au fost disponibilizate cateva persoane, un expert si un jurist, care au primit plati compensatorii (oare stiau ei dinainte ceva?). Pentru expertul disponibilizat, sumele compensatorii depasesc 54.000 de lei, iar in cazul juristei platile, se ridica la 30.000 de lei. Sume mici, in comparatie cu salariile pe care le-au avut… Directorul acestei institutii, Danut Mazilu, a trecut in declaratia de venituri pentru anul 2009 suma de 59.707 lei (aproape 50 de milioane lei net lunar), ca si salariu, iar Mihai Hudum, fost director si actual expert la ADS Vaslui, are „doar" 300 de milioane salariu incasat in 2009.

Alte salarii… mai mici, e drept

La Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) Vaslui, directorul Atilla Miclos ridica doar 3261 de lei salar de baza, salar care este completat de un spor de 522 de lei pentru conditii vatamatoare, ajungand la 3783 de lei salar lunar brut (2654 lei salar net). Ce nu intelegem este cum se acorda acest spor (cel mai mare din unitate). Ne indoim de faptul ca mediul de lucru la care este supus seful institutiei in cauza este mai vatamator decat in cazul inspectorilor sau referentilor care mai fac si teren din cand in cand, dar ultimii primesc doar intre un sfert si jumatate cat spotul primit de seful lor… Poate acest spor este proportional cu salariul de baza, caci salariile simplilor slujbasi se regasesc intre 896 de lei – cel mai mic, si 2400 lei brut lunar, in cazul consilierilor superiori de gradul I.

La Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui nu am reusit sa gasim pe site-ul institutiei sau al ministerului grila de salarizare, asa cum au directiile din alte judete, de exemplu cei din Bacau. Dar facand o analogie cu vecinii, rezulta ca salariile celor care se ocupa in mod direct de sanatatea animalelor din judet, si, implicit, de sanatatea noastra, a consumatorilor de produse agricole, nu sunt chiar asa de mari ca ai celor care ne acorda unele subventii. Astfel, directorul are cea mai mare leafa, de aproape 3400 lei lunar net, restul angajatilor primind intre 2300 si 970 lei lunar. Mult – putin, e chestie de interpretare, totusi in cazul specialistilor care se ocupa in mod direct de siguranta alimentatiei cetatenilor nu facem comentarii. Salarii destul de frumusele au si agentii DSVSA care vegheaza la frontiera importurile din tara vecina si prietena. Astfel, consilierii de la punctul de frontiera Albita ridica de la casierie intre 3034 lei – cel mai experimentat, probabil – si 1643 lei lunar, pentru novice. Bani frumusei, in comparatie chiar cu colegii de la Barlad ai DSVSA.

Directia Silvica Vaslui nu se poate lauda cu salarii impresionante, cum poate ne-am si asteptat, dar are si mult mai multe guri de hranit: ingineri, padurari, sefi, muncitori, contabile. Pe site-ul Directiei, nici o grila de salarizare, in schimb, din declaratia de avere a directorului Dumitru Popoiu rezulta o suma de 23799 lei (in jur de 2000 de lei lunar) primita in cursul anului trecut, primind chiar mai putini bani decat sotia sa care este profesor la un liceu vasluian. E adevarat ca el nu a fost tot anul director, dar oricum, chiar daca a fost numit in luna mai, el a activat totusi in cadrul Directiei Silvice ca inginer la inceputul anului. Oricum salariul de director a fost sigur ceva mai mare decat cei 2100 lei lunar primiti de directorul economic. Sa deducem de aici ca totusi salariile padurarilor nu sunt prea mari? Lasa ca au fost destule cazuri cu furturi de lemne…

Nici cele 14 persoane din cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor Vaslui nu ar aduce mari economii la buget prin taierea a 25% din salariu. Dupa ce ca sunt putini, mai au si salarii (mai) mici. In cadrul acestui inspectorat cel mai mare salar este cel al directorului, ing Stan Constantin, de 2744 lei net/lunar, iar cel mai mic al unui consilier asistent (1048 lei) si al soferului, de 1015 lei/lunar.

La Unitatea de Administrare Vaslui a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), Sucursala Teritoriala Moldova Sud, organism care se ocupa in principal de irigatii si lucrari de constructie si ameliorari funciare, inspectorul sef, Sorin Costel Dumitriu, care coordoneaza activitatea institutiei, are un salar de net de aproximativ 3000 de lei, in conditiile in care institutia sa va primi anul acesta de 3 ori mai putini bani de la buget, dar reducerile se refera doar la investitii, nu si pentru salarii. Oricum, personalul era destul de restrans, iar reducerile salariale nu reprezinta o mare economie in contextul marii crize economice actuale.

Salariile personalului DADR – si MARI, si mici.

Angajatii celui mai important organism agricol din judet, reprezentantul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu se pot lauda cu castiguri salariale exagerate. Lefurile difera destul de mult in functie de pozitia ocupata pe scara ierarhica. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Mihai Ardeleanu, care teoretic are in subordinea sa cea mai mare parte dintre serviciile enumerate mai sus, are o leafa bruta de doar 5934 lei/lunar (4162 lei net), fiind egal la acest capitol, sau avand chiar mai putin decat alti directori din subordine. Este adevarat ca a fost numit politic, dar totusi… Directorii coordonatori adjuncti, Merisor Jalba si Viorel Lupu, nu au nici ei chiar salarii mici, cei 3859 de lei luati in mana nefiind chiar de ici – colea. Este adevarat ca mai sunt angajati care ridica 25 – 32 de milioane lunar de la casieria unitatii (sau de pe card) In acelasi timp sunt si altii care castiga 890 – 1400 de lei, si nu vorbim aici de portar, femeia de serviciu sau sofer, acestia din urma sunt considerati personal auxiliar si nu figureaza pe site-ul ministerului.

Intrebare pentru cititor:

Si acum urmeaza marea intrebare: cine credeti dumneavoastra, cititorii, ca vor fi cei mai loviti de anuntatele reduceri salariale? Cei care vor ramane cu o salarizare neta de 650 – 850 lei, si care au familii de intretinut si rate la banca sau directorii, carora li se vor taia in medie in jur de 1000 – 1200 de lei pe luna, taieri mai mari decat salariile din josul ierarhiei ? E adevarat ca, pentru sefi, si ratele la banci sunt mai mari (proportionale cu sumele imprumutate), si familia e mai costisitoare, si cheltuielile curente sunt mai altfel decat la simplii slujbasi.

Mentionam ca toate datele privind salariile au fost preluate de pe site-urile oficiale ale institutiilor respective sau ale minisdterului agriculturii. Aceste date nu includ alte sporuri sau prime care, posibil, s-au acordat in decursul anului trecut sau chiar in acest an.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii