Ajutati-va singuri!

miercuri, 28 aprilie 1999, 23:00
3 MIN
 Ajutati-va singuri!

La pomul laudat sa nu te duci cu sacul plin, spune un proverb al carui veridicitate am simtit-o ieri pe pielea noastra. Asteptata cu mare interes, conferinta de presa sustinuta de Crin Antonescu, Ion Tiriac si Cristian Gatu s-a transformat intr-o gargara plictisitoare, discutiile atingind mai mult sfera politica si probleme care tin de competenta Ministerul Educatiei Nationale, decit chestiuni concrete cu care se confrunta sportul local. Vicepresedintele COR, Cristian Gatu, a fost simplu spectator, pentru ca nici macar o intrebare nu l-a vizat pe fostul campion mondial la handbal. Ministrul Crin Antonescu a fost invitat sa raspunda cum de s-au gasit 9.000 de miliarde lei pentru salvarea unei banci, iar COR a primit doar 10 miliarde din cele 60 cerute. "Situatia economica a Romaniei o cunoastem cu totii. Nu sint bani nici pentru sport, dar nici pentru altele. Sportul sta prost in raport cu nevoile sale, dar nu cel mai prost. Probleme mari sint si la sanatate sau invatamint, insa bugetul sportului raportat la PIB a crescut in ultimii doi ani", a spus Crin Antonescu, recunoscind ca exista o legatura intre aceasta crestere si faptul ca e coleg de partid cu ministrul de finante, Traian Remes. Referitor la ceea ce a vazut in Iasi, ministrul sporturilor a declarat: "Am vizitat Baza Hipica, Sala Polivalenta, Patinoarul, sediul DJTS. Situatia materiala intilnita se incadreaza in cea existenta la nivel national. Bazele sportive au ajuns la o anumita virsta, toate necesita cheltuieli pentru reparatii si acesta reprezinta o povara care greveaza asupra bugetului. Este nevoie si de efortul oficialitatilor locale, pentru ca numai DJTS nu poate face mare lucru." S-a atins astfel un punct sensibil, fiind cunoscut faptul ca in urbea noastra sportul este privit ca o cenusareasa. "Autoritatile locale vor avea un rol crucial in perioada care urmeaza", a conchis Crin Antonescu. Aceasta afirmatie are mai degraba darul de a ne speria, data fiind "pasiunea" primarului Simirad pentru sport. "Trebuie sa fie nebun cineva care dupa ce a fost ales sa nu vrea sa mai fie ales inca o data si sa puna piedici fenomenului sportiv", afirma Tiriac sigur pe el. Fara a lua, insa, in calcul posibilitatea ca un primar sa aiba un capital electoral suficient de mare pentru a-si permite sa nu dea prea multe parale pe sport.
Discutiile celor trei oficialitati de la Bucuresti cu liderii locali (primarul, prefectul si presedintele Consiliului Judetean) s-au axat pe niste aspecte de principiu, mai mult despre sportul de strada si mult prea putin despre cel de performanta. "Cind eram eu sportiv de performanta, aveam o diurna de doi dolari si mergem cu trenul la clasa a II-a", isi aminteste Ion Tiriac despre niste vremuri care nu se vor mai intoarce niciodata. Presedintele Comitetului Olimpic Roman a continuat: "Noi am vrut sa luam loteria olimpica, insa am fost opriti in ultima secunda. De ce? Inca nu am un raspuns si mi-e rusine ca s-a intimplat asa ceva. Prin traditie, in domeniul sportului sintem intre primele 10-15 tari din lume. Daca la Sydney va merge bine, atunci eu nu am nici un merit. Daca merge prost, pe mine sa ma judecati. Intrucit sportul mi-a adus atitea satisfactii, consider ca e de datoria mea sa fac ceva pentru sport." Atunci cind antrenorilor romani li se ofera 2500 dolari in strainatate, iar in tara acestia au doar 100 dolari, cum putem noi sa-i oprim, se intreba neputincios Tiriac. S-au mai discutat multe alte aspecte, semnatarul acestor rinduri retinind indeosebi problema birocratiei care sufoca inca sportul, fiind data ca exemplu situatia existenta la Clubul Sportiv Municipal.
Daca ar fi sa caracterizam foarte pe scurt aceasta vizita, am spune doar atit: au venit, au vazut, au plecat. "Nu poate fi vorba de proiecte, pentru ca nu sint bani", ne-a adus cu picioarele pe pamint Crin Antonescu. Realitatea este trista si, pentru noi, sumbra: atita timp cit situatia economica a tarii nu va cunoaste o crestere, nici nu se pune problema unor venituri mai mari de la buget. In aceste conditii, colacul de salvare poate veni doar de la Primarie sau de la eventuali sponsori. (Daniel SIMION)

Comentarii