Argentina – Romania 2-0, dupa prima zi in Cupa Davis

vineri, 04 martie 2011, 23:50
5 MIN
 Argentina – Romania 2-0, dupa prima zi in Cupa Davis

Asta scrie, cu litere imense, pe toate portile de intrare in Estadio Parque Roca. Sub strigatul de lupta, troneaza fotografii cu Davide si Pico, in plina actiune. Adica David Nalbandian si Juan Monaco, oamenii care, argentinienii nici nu se gindesc la alta varianta, vor deschide drumul sud-americanilor spre un succes final, pe care intreaga Argentina il asteapta din 1921

• Pentru ca, paradoxal, in ciuda faptului ca a avut intotdeauna tenismeni de mare valoare, Argentina nu a cistigat niciodata Cupa Davis. A disputat trei finale in 1981(in fata Statelor Unite, cind John Mc Enroe l-a dominat pe Guillermo Villas), 2006 (infringere cu 2-3 in Rusia, dupa un mci dramatic) si 2008(invinsa de Spania, chiar pe teren propriu). Acum, la Buenos Aires, nimeni nu admite nici macar pentru o singura clipa ca Argentina s-ar putea impiedica de Romania in ceea ce gazdele noastre considera a fi primul pas spre mult dorita victorie finala.

• Absolut impresionanta ceremonia de deschidere a partidei. Cele doua imnuri nationale au fost interpretate de Fanfara Garzii Nationale Argentiniene, imnul gazdelor fiind cintat de spectatorii prezenti in tribune.

David Nalbandian – Adrian Ungur 6-3, 6-2, 5-7, 6-4

Asa cum era de asteptat, marele favorit a inceput in forta, valorificind din plin avantajul celor 170 de locuri care il desparateau de Ungur in clasamentul mondial. In primul set, Ungur a lasat sa ii scape mai multe mingi de break, lucru de neiertat in fata unui jucator de valoarea argentinianului. Ocazii de care nici nu a mai beneficiat in setul secund. In setul trei, Ungur a gresit ceva mai putin, Nalbandian a parut a se pierde cu firea, si, cumva, setul a mers spre roman. Setul patru a fost cel mai dramatic al intilnirii. La 1-1, cu un sublim efort dupa un sprint spre fileu, Nalbandian a facut un break care avea sa se dovedeasca decisiv dar, in acelasi timp, si-a agravat accidentarea.

Juan Monaco – Victor Hanescu 7-6 (5), 1-6, 6-1, 6-1

Greu de inteles ce s-a putut intampla cu Hanescu in acest meci! Primul set a confirmat asteptarile echilibrului prezumat dintre cei doi jucatori, si doar citeva mingi au inclinat balanta spre argentinian. In setul II, lucrurile au aratat altfel, cu Hanescu jucand variat, mult slice, asa cum nu ii place lui Monaco. Balanta parea sa se incline spre roman, care a inceput cu un as si al treilea set al intilnirii. Apoi a urmat prabusirea, si acest neverosimil 12-2 in ultimele doua seturi de cosmar. Victor a jucat din ce in ce mai rau, a servit fara vlaga si a gresit exasperant cu dreapta. Pentru a fi obiectivi, trebuie sa admitem ca Monaco s-a miscat perfect, a lovit necrutator cu drepata si a asteptat momentul favorabil pe rever, incheind in uralele publicului un meci aproape perfect pentru el.

Ce spun protagonistii

David Nalbandian: „Recunosc ca sint putin confuz intre bucuria victoriei si tristetea accidentarii. Nici nu stiu cit este de grav, la sfirsitul meciului cu Ungur am spus ca nu voi juca duminica, acum m-am consultat in vestiar cu doctorii, si s-ar putea sa nu fie chiar atit de grav. Poate nici nu va mai fi nevoie sa joc duminica, eu cred ca vom conduce cu 3-0 atunci. Ungur a jucat bine, a incercat sa profite de accidentarea mea, dar eu am scurtat punctele, am dat tare in minge si, in ansamblu, mi-a iesit. Indiferent cine va juca duminica, sintem o echipa puternica, am foarta multa incredere in toti. Caldura insuportabila e un adversar dificil pentru toata lumea."

Adrian Ungur: „Imi pare extrem de rau pentru ocaziile ratate in setul I, pentru ca, ati vazut, in setul II nu mi-a mai dat nici o sansa. Am reusit sa cistig un set, dar apoi experienta si valoarea si-au spus cuvintul. Poate ca s-a accidentat, dar a reusit sa ajunga mingea si sa cistige toate punctele importante. Mi-am dorit sa tin mai mult mingea in teren, sa ii pun scurte, sa il fac sa alerge, dar a reusit sa se mobilizeze extraordinar. E pentru prima oara in cariera mea cind joc in fata unui public atit de numeros, si trebuie sa recunosc ca publicul argentinian stie sa puna presiune pe adversari. Sint pregatit sa joc duminica intr-o partida decisiva, sper sa fie cazul".

Juan Monaco: „Scenariu ideal pentru noi, cu 2-0 dupa prima zi. Sunt foarte multumit pentru aceasta victorie, chiar cred ca am jucat foarte bine. In ciuda scorului, nu a fost un meci usor, pentru ca Hanescu ramane un jucator periculos, indiferent de scor. Poate ca maine va fi ziua unui 3-0 pe care il dorim cu totii. Tin sa multumesc in mod special publicului, absolut minunat!"

Adrian Ungur si fantasticul sau progres

La sfirsitul lunii mai 2005, Adrian Ungur a jucat in semifinalele turneului futures de la Iasi. A pierdut, culmea, in fata unui alt argentinian, Martin Alund. (in cealalta semifinala, astazi celebrul uruguayan pablo Cuevas il invingea pe ieseanul Cosmin Cotet). Astazi, Adrian Ungur a jucat in fata a 10.000 de oameni, in deplasare, infruntind unul din cei mai buni jucatori din lume. Acum 10 zile, in turneul ATP de la Acapulco, a jucat cu un alt tenisman din primii 20 ai lumii, spaniolul David Ferrer. Ce spune Adrian despre aceasta evolutie din cariera sa? „Sigur ca ma bucur ca am ajuns sa joc la acest nivel, pentru asta ma pregatesc. Ferrer, Nalbandian, toti cei din fata de obliga sa te depasesti, sa dai ce e mai bun din tine ca sa te ridici la nivelul lor." In opinia noastra, Adrian Ungur a ratat astazi imensa sansa de a-l invinge pe un David Nalbandian care a jucat intr-un singur picior in partea a doua a intilnirii.

Nota: Corespondentele speciale de la Buenos Aires pentru „Ziarul de Iasi" au fost realizate cu sprijinul companiei Iulius Group.

 

India pune sirbii pe jar

Celelalte rezultate inregistrate dupa prima zi in turul I al Cupei Davis: Serbia – India 1-1 (Viktor Troicki – Rohan Bopanna 6-3, 6-3, 5-7, 3-6, 6-3; Somdev Devvarman – Janko Tipsarevic 7-5, 7-5, 6-7!); Suedia – Rusia 2-0 (Robin Söderling – Igor Andreev 6-3, 6-3, 6-1; Joachim Johansson – Teimuraz Gabasvili 6-3, 7-6, 6-4); Cehia – Kazahstan 1-1 (Andrei Golubev – Jan Hajek 7-6, 6-7, 1-6, 7-6, 6-3; Tomas – Berdych – Mihail Kukuskin 7-5, 6-2, 6-3); Spania – Belgia 2-0 (Fernando Verdasco – Xavier Malisse 6-4, 6-3, 6-1; Rafael Nadal – Ruben Bemelmans 6-2, 6-4, 6-2); Croatia – Germania 1-1 (Marin Cilic – Florian Mayer 4-6, 6-0, 4-6, 6-3, 6-1; Philipp Kohlschreiber – Ivan Dodig 4-6, 6-3, 6-4, 7-6, 6-4); Franta – Austria 2-0 (Jérémy Chardy – Jürgen Melzer 7-5, 6-4, 7-5; Gilles Simon – Stefan Koubek 6-0, 6-2, 6-3); Chile – SUA 1-1 (Andy Roddick – Nicolas Massu 6-2, 4-6, 6-3, 6-4; Paul Capdeville – John Isner 6-7, 6-7 7-6, 7-6, 6-4).

 

Comentarii