Campioana la 16 ani

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Campioana la 16 ani

Diana Mocanu, eleva in clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv Braila, a cucerit medalia olimpica de aur in concursul de natatie in proba de 100 metri spate, stabilind un nou record olimpic, performanta unica in natatia romaneasca. La numai 16 ani, a reusit sa cucereasca medalii si la campionatele europene de seniori de anul acesta. Profesorii, parintii si colegii erau stapiniti ieri de o mare bucurie si mindrie. Un elev format la Braila a reusit sa dea clasa sportivilor din lumea intreaga. Abia dupa citeva ore de la transmisia in direct a probei la care a participat Diana, mama ei a putut sa-si adune gindurile, insa inca nu realiza ce inseamna titlul cucerit de fiica sa.
Poate visa la aur si cu stafeta
Diana Mocanu este multipla campionana europeana de junioare. Are si o medalie de aur cu stafeta la Campionatul european rezervat seniorilor de anul acesta. Chiar daca nu avea virsta pentru a participa la concursurile seniorilor, peste 18 ani, ea participa de doi ani la competitiile seniorilor pe plan national, unde a cistigat nenumarate titluri de campioana. Cele mai bune rezultate le-a obtinut la probele de 50, 100 si 200 m spate, insa a avut rezultate deosebite si la stilurile liber si fluture, la utimele competitii obtinind rezultate mai bune decit colega ei de club Camelia Potec. Diana Mocanu face parte dintr-o tripleta braileana, alaturi de Camelia Potec si Beatrice Coada Caslaru, care demonstreaza ca scoala de inot de aici este foarte buna, iar copiii talentati.
Camelia Potec este dubla campioana europeana de senioare, performanta obtinuta de natatia romaneasca dupa o pauza de 12 ani. Acest rezultat a venit dupa o perioada in care Camelia a detinut suprematia in natatia continentala juvenila timp de trei ani. Tinca Amza, presedintele Clubului Sportiv Municipal Braila, a declarat ca, pentru astazi, obiectivul stafetei Romaniei, in componenta Potec, Paduraru, Caslaru, Mocanu, este cistigarea medaliei de aur.
Diana Mocanu a demonstrat luni ca munca este secretul reusitei. Inca de la gradinta a inceput sa practice sportul preferat, inotul, mai mult din joaca. Abia dupa citiva ani parintii si antrenoarea, Laura Sachelarie, si-au dat seama de talentul pe care-l avea micuta Diana, insa nimeni nu se gindea atunci ca ea va cistiga un titlu olimpic in anul 2000. La citeva ore dupa stralucita victorie a Dianei, mama ei, Dumitra Mocanu, spunea ca inca nu realizeaza ce inseamna medalia cistigata de fata ei. "Ma asteptam sa cistige o medalie dupa timpul pe care l-a scos in semifinale, dar nu credeam ca va obtine aurul. De fapt, ea este o invingatoare. Chiar de la clasa I a cistigat tot felul de cupe. La ce concurs participa se situa pe locul I. Atunci cind participa cu echipa, la stafete, era spaima celorlalti antrenori. Daca echipa ei nu se detasa net de celelalte, cind intra Diana, ultima, reusea sa recupereze si sa aduca echipa pe locul I. Chiar o poreclisera «motorasul»", a spus mama Dianei, coplesita de emotii.
Toti sint mindri de ea
Ziua de munca a Dianei incepe la sase dimineata, la ora sapte fiind deja in bazin pentru antrenamentul care dureaza pina la ora 10.00. Intr-o ora se intoarce acasa, se schimba si pleaca la scoala. Singura ei zi libera este duminica, dupa-amiaza, si atunci face lectii. "Cind am vazut ca are talent, am sprijinit-o cit am putut, am scutit-o de orice alta activitate cu exceptia invatatului si antrenamentelor. Ne-am dat tot interesul pentru ca ea sa nu-si iroseasca talentul. Sint foarte bucuroasa si mindra pentru ca are si o prezenta foarte buna in timpul interviurilor, nu se bilbiie si vorbeste frumos. Ea stie foarte bine engleza si italiana. Imi este foarte dor de ea. A plecat din aprilie la Bucuresti pentru antrenamente si nu am vazut-o decit patru zile in tot acest timp", a mai povestit Dumitra Mocanu.
Diana acorda o importanta egala si scolii si antrenamentului, astfel ca este apreciata de profesori, de diriginte si de colegi. Directorul Liceului cu Program Sportiv, Jean Preda, unde este eleva in clasa a X-a B, a declarat ca este o eleva foarte buna, care a realizat performante deosebite cu un minim de conditii. Dirigintele fetei, profesoara Marian Popa, apreciaza faptul ca invata foarte bine, daca se tine cont de efortul pe care-l face pentru inot si ca nu are aere de vedeta. Bucuria ii stapinea si pe colegii ei de clasa. Andrei Dragomir si Florin Chijer sint bucurosi de performanta colegei lor pentru ca in acest fel au fost si ei scosi in lume. "Ne-a dat un exemplul sportivei ideale si cred ca ar trebui sa invatam cite ceva din ceea ce s-a intimplat acum la Olimpiada." (Cristina DOSULEANU, Costel FILIP)

Comentarii