Clantaneala intre vecini

marți, 26 iunie 2012, 22:47
4 MIN
 Clantaneala intre vecini

Desi in prima faza s-au inregistrat surprize la Euro 2012 (eliminarea penibila a Olandei si Rusiei), in sferturi competitia a fost cuminte in sensul ca principalele favorite au obtinut calificarea in penultimul act. Se astepta mai mult de la Franta si Anglia, dar, la ora actuala, selectionerii celor doua echipe sunt inca in cautari. Cert este, ca dincolo de orice simpatii si antipatii, nimeni nu poate contesta componenta careului de asi ai Euro 2012, competitia din Polonia si Ucraina ajunsa in ultima faza. Mai sunt trei meciuri de jucat, doua semifinale si marea finala de duminica, aceasta pentru ca la Campionatul European nu se disputa finala mica din 1980.

Deocamdata, avem astazi o semifinala latina, intre Portugalia, insa la acest turneu, latinitatea nu inseamna o garantie pentru spectacol. Portugalia, de pilda,  a practicat un joc defensiv la debutul cu Germania (0-1), s-a intrecut in ratari in meciul cu Danemarca, cu Cristiano Ronaldo in prim-planul esecurilor ofensive, a invins Olanda cu 2-1 si, apoi, Cehia cu 1-0, faimosul "CR7" fiind, de data aceasta, decisiv. De partea cealalta, nici Spania n-a rupt gura targului: 1-1 cu Italia la debut, apoi un 4-0 nesemnificativ cu modesta Irlanda si doua victorii micute, 1-0 cu Croatia si 2-0 cu Franta. In aceste meciuri, temuta campioana mondiala si europeana, a reusit mai mult sa enerveze publicul, aratand fata urata a fenomenului "Tiki-Taka". Va continua pe aceasta linie si in semifinala cu lusitanii? Cam asa ar gandi Vicente del Bosque, sub conducerea caruia Spania a castigat turneul mondial din Africa de Sud cu patru victorii consecutive la 1-0. Insa aceasta depinde si de tupeul portughezilor, de capacitatea recuperatorilor si, nu in ultimul rand, de Cristiano Ronaldo, care doreste enorm sa castige un trofeu cu nationala sa si poate se mai gandeste ca, intr-un an in care Barcelona a clacat, ar putea sa-i fure "Balonul de Aur" lui Messi, in cazul unui succes major.

Goluri putine in meciuri importante

Nici traditia meciurilor la nivel inalt intre cele doua nationale vecine nu prefigureaza o ploaie de goluri pe stadionul lui Lucescu si Rat. Firesc, palmaresul general este dominat de Spania (15-2-7), poate prea putin clar, daca ne gandim ca Spania si Portugalia s-au intalnit inca din 1923 incoace, iar fotbalul lusitan conteaza in "high life" doar din anii ’60. Insa in turneele finale, palmaresul este "oglinda": primul meci s-a disputat la Euro 1984, in Franta, intr-o grupa din care a facut parte si Romania. A fost 1-1, dupa ce Souza a deschis scorul pentru Portugalia, iar legendarul Santillana a egalat. Apoi, la faimosul Euro 2004, pe pamant portughez, Nuno Gomes a semnat unicul gol al unei victorii istorice a tarii gazda, care a trimis Spania acasa din grupe. Revansa a venit la Cupa Mondiala din 2010, in optimi: 1-0 pentru Spania prin golul marcat de Villa dupa o minunatie de faza: pasa filtranta (Iniesta), o alta pasa cu calcaiul (Xavi), sut respins (Villa) si reluare in bara transversala si apoi in gol. Numai ca imediat dupa triumful suprem al "furiei roja", spaniolii au fost invitati la un meci ca intre vecini la Lisabona si Portugalia a castigat cu 4-0, inscriind din minutul 45 prin Martins, Helder Postiga 2 si Hugo Almeida. Din echipa Spaniei n-a lipsit nicio vedeta, in plus au fost pe teren si Puyol si David Villa.

Doi dintre marcatorii de atunci ai Lusitaniei nu vor fi prezenti pe teren in aceasta seara din motive de accidentari: Carlos Martins a ramas acasa, iar Helder Postiga s-a "rupt" in meciul cu Cehia. Raman responsabili cu golul cei doi Almeida (Hugo si Nani) si, bineinteles, Cristiano Ronaldo. Cat despre Spania, nu are nici un jucator indisponibil in lot, singura dilema a antrenorului fiind aceeasi de la inceputul turneului: Fabregas sau Torres?

 

Portugalia: 12. Rui Patricio – 21. J. Pereira, 3. Pepe, 2. Br. Alves, 3. Coentrao – 16. Meireles, 4. Veloso, 8. Moutinho – 17. Nani, 7. Cr. Ronaldo – 9. H. Almeida. Antrenor: Paulo Bento.

Spania: 1. Casillas – 17. Arbeloa, 3. Piqué, 5. Ramos, 18. Alba – 8. Xavi, 16. Busquets, 14. Xabi Alonso – 21. Silva, 10. Fabregas, 6. Iniesta. Antrenor: Vicente del Bosque,

Arbitru: Çüneyt Çakir (Turcia).

Arbitrul este contestat de portughezi

Presa portugheza este alarmata de desemnarea arbitrului turc Çüneyt Çakir pentru meciul cu reprezentativa Spaniei. "Portugalia indignata: desemnarea turcului Çakir este alarmanta", a titrat A Bola, care a scris ca presedintele si vicepresedintele Comitetului de Arbitri al UEFA, spaniolul Angel Villar si turcul Senes Erzik, sunt buni prieteni. Sursa citata noteaza ca Erzik este membru Unicef si a participat la negocierile pe care aceasta organizatie le-a purtat pentru a deveni sponsorul clubului FC Barcelona. "Desemnarea arbitrului turc este cel putin ciudata", a notat cotidianul Record, care a precizat ca Federatia Portugheza de Fotbal intentioneaza sa ia o pozitie publica "de teama jocurilor de culise a marii influente pe care o are Angel Villar".

Comentarii