Cursa din Bahrain, sub semnul intrebarii

luni, 09 aprilie 2012, 21:43
3 MIN
 Cursa din Bahrain, sub semnul intrebarii

Oficialii echipelor de Formula 1 privesc cu ingijorare participarea lor la cursa din Bahrain, tara confruntata cu tulburari sociale si politice, si ar dori ca Marele Premiu al regatului din Orientul Mijlociu sa fie aminat sau chiar anulat de FIA, informeaza motorsport.com. "Nu ma simt confortabil cu ideea de a merge in Bahrain. Toti speram ca FIA sa suspende cursa. Mie mi se pare ca, desi au fost inregistrate unele progrese politice in Bahraian, aceasta tara nu este pregatita inca. Cel mai bine ar fi ca acesta cursa sa fie aminata sau chiar sa fie anulata", a declarat, sub protectia anonimatului, liderul unei echipe, descris de publicatia The Times ca fiind o persoana influenta in "paddock-ul" F1 .  Decizia finala va fi luata de FIA, care, printr-un purtator de cuvint, a anuntat ca monitorizeaza si evalueaza constant situatia din Bahrain. The Times noteaza ca numerosi ingineri, mecanici si alti membri ai echipelor au primit cite doua bilete de avion pentru a parasi orasul Shanghai, unde este programat in acest week-end Marele Premiu al Chinei. Unul dintre bilete este pentru Bahrain, iar celalalt pentru destinatii din Europa, in cazul in care cursa din 22 aprilie nu va avea loc. 

Cu toate acestea, patronul circuitului de la Sakhir, Zayed Alzayani, a declarat, pentru BBC Radio 4, ca in ciuda problemelor cu care se confrunta tara cursa trebuie sa desfasoare. "Tara a suferit, economia a suferit. Tot ce s-a intimplat a fost trist, dar nu ne putem intoarce in trecut. Trebuie sa tragem invatamintele si sa mergem inainte. F1 nu este organizata pentru a face pe plac autoritatilor, ci pentru ca Bahrain este patria automobilismului in Orientul Mijlociu. Am gazduit sapte Grand Prix-uri si majoritatea publicului nu a fost constituita din membri ai familiei regale, ci din fani ai Formulei 1 si ai automobilismului in general. Este un eveniment regional, numerosi spectatori vin din tarile vecine si nu ar fi potrivit sa-i privam de acest eveniment. Nu stiu de ce am fost atrasi in acest context politic. Este un eveniment social si sportiv si asa dorim sa ramina", a declarat Alzayani.

La rindul sau, Salman bin Isa Al Khalifa, directorul executiv al circuitului de la Sakhir, a tinut sa-i linistesca pe cei care se tem sa vina in Bahraian: "FIA si Bernie Ecclestone nu au aratat nici o indoiala cu privire la cursa noastra. Vad ca exista o teama, dar mi-as dori ca lumea sa-i asculte pe cei care au informatii. Poate nu pe noi, pentru ca nu sintem perceputi ca o voce obiectiva. Dar exista persoane care cunosc regiunea si situatia, iar acestea spun ca Grand Prix-ul trebuie sa se desfasoare", a spus el pentru publicatia The National.

Sute de persoane au manifestat, vineri, cerind eliberarea Abdel Hadi al-Khawaja, un militant care face greva foamei in inchisoarede aproape doua luni. Tara este condusa de minoritatea sunita, in timp ce populatia, majoritar siita, cere reforme.

Anul trecut, Marele Premiu al Bahrainului era prima etapa a Campionatului Mondial de Formula 1, dar a fost aminat pentru luna octombrie, din cauza problemelor politice din aceasta tara. Din cauza faptului ca situatia nu s-a imbunatatit, FIA si organizatorii Grand Prix-ului au decis anularea cursei. Marele Premiu de la Sakhir a fost reintrodus in calendarul pe 2012 al Campionatului Mondial de Formula 1, fiind programat la 22 aprilie (etapa a patra). In conditiile in care tulburarile sociale continua din cauza crizei politice, mai multe organzatii pentru apararea drepturilor omului au cerut echipelor sa boicoteze cursa de la Sakhir, insa oficialii team-urilor au lasat la latitudinea FIA luarea unei decizii in acest sens. (MEDIAFAX)

Comentarii