De la Pele, la Neymar

vineri, 13 aprilie 2012, 22:23
3 MIN
 De la Pele, la Neymar

 Modesta formatie de cartier fondata la 14 aprilie 1912, intr-un port din statul Sao Paulo, a devenit in anii 1960 si 1970 cunoscuta in intreaga lume: planeta era fascinata de un anume Edson Arantes do Nascimento, zis Pelé. "In istoria fotbalului, rar s-a intimplat ca numele unui club si cel al unui jucator sa fie legate atit de strins. Timp de 20 de ani, Pelé si FC Santos  ne-a facut sa visam prin jocul sau", noteaza FIFA, pe site-ul oficial. Pelé, care are acum 71 de ani, a jucat la Santos in perioda 1956-1974. Brazilianul s-a retras din activitate in 1977, dupa un contract la New York Cosmos, singura sa "infidelitate". Momentele de glorie ale lui Pelé din anii ’60 sint incontestabile, atunci el reusind sa cistige majoritatea titlurilor nationale si internationale, alaturi de alte vedete ca Zito, Pagao, Pepe (al doilea marcator, dupa Pelé) si Coutinho. Printre starurile care au bucurat publicul de pe stadionul Vila Belmiro se mai numara Zé Carlos, Carlos Alberto, Toninho si Edú.

Insa clubul brazilian a intrat in istorie si prin faptul ca a intrerupt doua razboaie, in 1969, cind echipa se afla in turneu in Africa. "In mai putin de zece zile, clubul a intrerupt conflictele dintre RP Congo si RD Congo si razboiul dintre Nigeria si Biafra. Nu era interesant pentru aceste tari sa continue conflictele in perioada cind Santos era acolo", scrie Guilherme Nascimento, specialist in istoria clubului Santos. "Unicul loc unde Santos nu a ajuns, este Luna", glumea Pelé la o ceremonie organizata la Parlament si la prezentarea unei carti cu ocazia centenarului clubului.

Santos isi datoreaza numele unui oras – port cu 500.000 de locuitori, aflat pe malul Oceanului Atlantic, la 70 de kilometri de metropola Sao Paulo. Supranumit "Peixe" (peste) datorita proximitatii de Ocean, clubul are in prezent, conform oficialilor sai, 13 milioane de suporteri. Mai multi decit populatia Portugaliei sau cea a Greciei. Prima echipa din lume care a depasit cifra mitica de 10.000 de goluri, la 20 ianuarie 1988, Santos mai este detinatoarea unui record deosebit: 11.793 de goluri marcate in 100 de ani si este clubul american al secolului XX, conform FIFA. FC Santos, locul 11 in editia 2011 a campionatului brazilian, a cistigat opt titluri nationale (un alt record) si sapte trofee internationale, intre care trei Copa Libertadores si doua Cupe intercontinentale. Gruparea braziliana este locul de unde au aparut citiva tineri fotbalisti remarcabili in anii 2000, Robinho, Leo Bastos sau Elano. Astazi, la Santos se afla tinere vedete ca Neymar si Paulo Henrique Ganso. Neymar, 20 de ani, a atras rapid atentia marilor cluburi europene. Viteza si tehnica sa il plaseaza printre cei mai buni fotbalisti din lume, el fiind deseori comparat cu triplul detinator al Balonului de Aur, argentinianul Lionel Messi, sau cu portughezul Cristiano Ronaldo.

In Brazilia, centenarul clubului este un eveniment important, sarbatorit prin publicarea unei carti si realizarea unui documentar (Santos: 100 de ani de arta a fotbalului), dar si prin festivaluri de muzica, croaziere, dineuri de gala, prezentari de film, de teatru si expozitii.(MEDIAFAX)

Comentarii