Garantia salvarii

marți, 12 mai 2009, 20:22
4 MIN
 Garantia salvarii

Aflata deja in fierbere pe acest final de sezon, Liga I genereaza amatorilor de calcule foarte multe variante, atit la virf cit si in subsolul clasamentului. La ora actuala exista doar doua certitudini, retrogradarea matematica a Otopeniului si Buzaului, lupta pentru titlul de campioana, locurile de cupe europene ori  completarea careului care merge in Liga a II-a fiind deschisa.

In ceea ce priveste concurenta din subsol, capitolul care-i intereseaza direct pe ieseni, prognozele facute in startul returului se adeveresc. Ultimele doua clasate nu au reusit sa-si dezlipeasca eticheta de condamnate in timp ce fuga de celelalte doua locuri care duc in Liga a II-a a avut ca principali actori pe Farul, Medias, Iasi si Bistrita, frisoane existind si pe la Galati si Tirgu Jiu. Ca o paranteza, FC Arges a confirmat ca nu trebuia pusa in calculele subsolului, echipa pitesteana reusind, pina la judecarea cazului sau de catre FRF, sa ramina in Liga I (mai are nevoie doar de un punct pentru a fi salvata matematic) in ciuda problemelor deosebite cu care s-a confruntat in ultima luna.

Acum, cu patru runde inainte de finis, numele celei de-a treia retrogradate este conturat, Farul platind scump politica de intinerire brusca a lotului la care a apelat in iarna. In jurul celui de-al patrulea loc retrogradant este incinsa o hora formata din patru echipe, jarul de sub talpi frigind Mediasul, perpelind Iasul si Bistrita, dogorind Galatiul, la Tirgu Jiu mai simtindu-se doar o usoara adiere.

Uitindu-ne spre programul din ultimele runde, Poli si Bistrita par a fi cele mai avantajate echipe, ambele urmind sa joace cu cele doua echipe deja retrogradate si cu Gaz Metan. Daca scoatem Pandurii din ecuatia retrogradarii (gorjenii au un meci acasa cu Farul), Mediasul si Otelul par a fi echipele cele mai dezavantajate din acest punct de vedere, ambele avind de jucat acasa cu echipe tari, asa cum sint CFR Cluj, respectiv Unirea Urziceni. Tinind cont de aceste aspecte, calculele ramin complicate si chiar daca Gaz Metan, in ciuda jocului bun pe care l-a etalat, ramine echipa cea mai expusa, surprizele sint posibile.

Tocmai pentru a evita surprizele neplacute, Politehnica are sansa faptului ca poate depinde numai de ea pe acest final, gruparea din Copou avind o varianta accesibila de a scapa de emotii, ba, mai mult, de a privi relaxata ultima runda. Trei victorii consecutive in urmatoarele etape (in care joaca acasa cu Medias si cu "lanterna" din Buzau si are o deplasare la o alta condamnata, CS Otopeni) este "reteta" pentru ca Iasul sa fie salvat matematic inaintea ultimei runde, indiferent de ce fac celelalte echipe.

Ca o coincidenta, obtinerea a noua puncte in acest final de campionat ar pune indigoul perfect peste sezonul trecut in care, dupa un tur modest, echipa din Copou reusea o a doua jumatate de an buna, in care si-a trecut in cont un onorant "^1" in clasamentul adevarului.

Echipe cu minus in clasamentul adevarului

10. Arges                30        11        8          11        36-39 41 (-4)

11. Pandurii           30        10        8          12        25-34 38 (-7)

12. Otelul               30        10        6          14        34-44 36 (-9)

13. Bistrita              30        9          5          16        26-38 32 (-13)

14. Iasi                    30        9          5          16        26-40 32 (-13)

15. Medias             30        8          6          16        31-46 30 (-15)

16. Farul                 30        6          5          19        23-50 23 (-22)

17. Otopeni            30        3          7          20        21-48 16 (-29)

18. Buzau               30        2          3          25        15-58 9 (-36)

Programul meciurilor de foc

Pandurii: Bistrita (d), Farul (a), CFR (d), Otelul (a).

Otelul: Urziceni (a), Brasov (d), Arges (a), Pandurii (d).

Bistrita: Pandurii (a), Medias (d), Otopeni (a), Buzau (d).

Iasi: Medias (a), Otopeni (d), Buzau (a), Rapid (d).

Medias: Iasi (d), Bistrita (a), Farul (d), CFR (a).

Farul: Arges (a), Pandurii (d), Medias (a), Otopeni (d).

Comentarii