Intre glorie si dezonoare

vineri, 28 decembrie 2012, 18:55
2 MIN
 Intre glorie si dezonoare

De pe cea mai inalta treapta a podiumului olimpic la bancheta din spate a masinii de politie, handbalul francez a trecut prin toate starile in 2012, se arata intr-un comentariu al agentiei France Presse. 

Nciodata nu s-a vorbit atat de mult de handbal in Franta ca in acest an si nu a fost mereu de bine. Anul a inceput prost, cu un fiasco al echipei Frantei la Campionatul European in Serbia unde, pentru prima oara in opt ani, a ratat semifinalele unui mare turneu si a esuat pe un rusinos loc 11. Dornica de revansa, remontata dupa criticile din presa, echipa lui Claude Onesta, deja dubla campioana mondiala en titre, a devenit, la 12 august, la Londra, prima natiune, exceptand URSS, care isi pastreaza un titlu olimpic.  

Dar apoi au inceput scandalurile. A fost mai intai distrugerea platoului L’Equipe TV in seara titlului olimpic, problema amorsata de Onesta in persoana, alaturi de starul Nikola Karabatic.  Avand in vedere faptul ca era vorba de campioni olimpici, incidentul a trecut aproape neobservat.  Insa asta nu a fost nimic in raport cu uraganul care a ravasit lumea handbalului francez, atat de admirat pentru starea de spirit cat si pentru rezultate: afacerea pariurilor sportive.  Debutul cazului dateaza din 12 mai, de la un meci intre Cesson si Montpellier. Jucatori de la Montpellier au fost banuiti ca au pariat pe scorul de la pauza meciului. Printre ei, Samuel Honrubia, astazi la PSG Handball si mai ales Nikola Karabatic, starul. Retinerea lor, urmata de plasarea in detentie preventiva la 30 septembrie, la Paris, a fost o adevarata "deflagratie", devenind prima stire a jurnalelor TV si ducand lumea handbalului intr-o alta dimensiune, cea a faptului divers. Apoi, furtuna s-a calmat putin. Suspendati timp de o luna, jucatorii vizati au revenit pe teren la finalul lunii octombrie, dupa ridicarea controlului judiciar. Nikola Karabatic a revenit chiar si in echipa Frantei. Insa, la fel ca si alti sase jucatori, el este inca pus sub acuzare si ancheta continua. Luka Karabatic, care a marturisit ca a pariat, spre deosebire de fratele sau, a fost concediat de Montpellier.  Aceeasi soarta ar putea avea si ceilalti protagonisti ai acestui caz care impiedica orice plan pe termen lung, inclusiv pentru echipa Frantei, care vizeaza un al treilea titlu mondial consecutiv in ianuarie, in Spania. "In ziua in care am inteles ca vor veni pariurile sportive, am inteles ca vom descoperi si multa mizerie", a spus Claude Onesta in timpul acestui scandal. (MEDIAFAX)

Comentarii