Intre noi, vecine!

Subtitlu

vineri, 07 iulie 2006, 20:56
3 MIN
 Intre noi, vecine!

Citi dintre specialistii, analistii, jurnalistii sau microbistii de rind ar fi pronosticat, inainte de 9 iunie 2006 o finala europeana, Italia – Franta la „Weltmeisterschaft 2006”? Prin puzderia de pronosticuri gen Brazilia – Argentina, isi facea loc, bineinteles, fortoasa nationala germana, in calitate de gazda nepoliticoasa, Anglia, inventatoarea jocului, poate Olanda, in timp ce „gli azzuri” si „les bleu” erau trecuti la categoria „nu trebuie neglijati”. Asta in ciuda faptului ca Franta si Italia acumuleza, impreuna patru titluri mondiale si trei europene. Iata insa ca „seleçao” s-a frecat bine la ochi si s-a trezit dimineata in bar eliminata, iata ca Argentina a dat de cel mai puternic adversar posibil, Germania la penaltiuri, Anglia a platit tribut anchilozarii psihice a lui Eriksson si spleen-ului in care s-au cufundat Beckham, Lampard si Gerrard, Olanda s-a ales cu o caruta de cartonase, iar finala se joaca intre cele doua echipe doar neneglijabile. Nici la incheierea grupelor o asemenea finala nu era luata in calcule: Franta aia care se chinuie cu Elvetia si Coreea? Imposibila Italie care da un gol norocos si intinde retele de sirma ghimpata? Pina la urma, sfertul Franta – Brazilia si semifinala Italia – Germania au dovedit ca vecinele si rivalele de la marginile Alpilor pot juca fotbal de calitate si – scuzati blasfemia – sint la ora actuala cele mai bune doua echipe din lume.
Un echilibru perfect
Am incercat sa dam note fiecarui jucator din formulele de baza ale finalistelor (vezi tabelul), conform aprecierii subiective a semnatarului acestei avancronice. Sumind aceste note (fara nici o intentie preconceputa) a reiesit un echilbru perfect. La acestea putem adauga si faptul ca Italia si Franta se cunosc foarte bine, ca au stiluri de joc oarecum asemanatoare (desi centrul de greutate a italienilor sta in aparatori, iar a francezilor, in zona mediana si atac), ca ambele au o unitate de grup impresionanta si o rigoare a jocului matematica. Sintem tentati sa credem ca Italia are ca atu valoarea bancii tehnice, Marcello Lippi aratindu-se de departe tehnicianul numarul 1 al Cupei Mondiale, dar trebuie sa subliniem ca Raymond Domenech nu este singur, el fiind sfatuit in permanenta de un puternic grup tehnic de sustinere al FRF, ca in cazul unui sahist de mare valoare, pe linga care zeci de analisti studiaza sute de variante. Apoi, nu putem uita ca Italia a trecut dupa 120 de minute cumplite, de Germania, in semifinale, fata de Franta, care a stiut sa-si menajeze fortele dupa golul marcat de Zidane, din penalty, in meciul cu Portugalia. Contraponderea rezida in aceea ca italienii au avut o zi in plus de recuperare.
Privind rezultatele de pina acum, ambele echipe au aparari excelente (Italia n-a primit decit un gol, Franta, doua), Italia avind un plus de trei goluri marcate. Aceasta contrazice putin ceea ce am scris mai sus, ca francezii sint superiori in zona de mijloc si atac, dar trebuie sa precizam ca din cele 11 goluri marcate de „azzuri”, patru apartin fundasilor si inchizatorilor, nici un atacant nereusind mai mult de doua goluri (Toni).
Si atunci? Va fi 0-0 si loviturile de la 11 m vor decide campioana mondiala? Posibilitatea nu este exclusa, dar totul va depinde de forma de moment a celor minimum 22 de jucatori, de schimbarile pe care le vor face tehnicienii, de gafele care apar, inerent intr-o partida de o asemenea intensitate mentala. Nu putem exclude nici modificari-surpriza in formulele de start, devenite traditionale, pentru a da peste cap planurile tactice ale adversarilor. Scenariul care se vintura cel mai mult este acela ca una dintre echipe va gresi capital, adversara va inscrie si va conserva minimul avantaj pina la capat. Dati-ne voie sa credem ca nu va fi asa, datorita mentalului excelent al celor doua echipe. Oricum, ne asteptam la o finala apriga, miine seara, in inima Germaniei.
Italia – Franta, jucator cu jucator
post Italia Franta
portar Buffon 9 Barthez 7
fundas dreapta Zambrotta 9 Sagnol 8
fundas central dr. Materazzi 6 Thuram 7
fundas central st. Cannavaro 9 Gallas 7
fundas stinga Grosso 7 Abidal 6
inchizator dr. Pirlo 8 Viéira 9
inchizator st. Gattuso 8 Makélélé 7
mijlocas dreapta Camoranesi 7 Ribéry 8
mijlocas centru Totti 6 Zidane 9
mijlocas stinga Perrotta 7 Malouda 6
virf Toni 6 Henry 8
Total 82 82
Formatiile standard
Italia: Buffon – Zambrotta, Materazzi, Cannavaro,Grosso – Pirlo, Gattuso – Camoranesi, Totti, Perrotta – Toni. Antrenor: Marcello Lippi.
Franta: Barthez – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Viéira, Makélélé – Ribéry, Zidane, Malouda – Henry. Antrenor: Raymond Domenech.
Arbitri: Horacio Elizondo (centru) – Dario Garcia, Rodolfo Otero (Argentina)

Comentarii