Jos masca!

luni, 20 septembrie 2010, 22:06
5 MIN
 Jos masca!

Nebuna vara a avut fotbalul iesean! Retrogradarea si apoi ingroparea FC Politehnica, aparitia CSMU Politehnica si atacarea declarativa a promovarii in Liga I ramin reperele de baza ale unor luni in care stirile importante, minciunile, controversele ori jocurile de culise au fost in linia intii zi de zi, ora de ora.

Cine a ingropat  FC Politehnica ?

Fiind vorba de doua entitati diferite, discutia asupra celor doua echipe amintite trebuie separata. Referindu-ne la FC Politehnica, despre cei care au fost vinovati de retrogradarea echipei s-a mai discutat. Din nefericire, nebunia din ultima perioada a facut ca demersurile pentru identificarea vinovatilor ingroparii celui mai iubit club local sa nu fie asa de intense cum era de asteptat. Lucrurile nu trebuie sa ramina asa! Chiar daca va fi extrem de dificil, chiar daca, foarte probabil, cei vinovati de disparitia FC Politehnica incearca sa se acopere, trebuie spuse lucrurilor pe nume. Autoritatile statului, care au luat la ochi ceea ce s-a intimplat la clubul amintit, oficialii Primariei Iasi, care au girat alocarea a milioane de euro in fostul club si care trebuiau sa fie atente la cheltuirea banului public, ori alti factori care au fost responsabili de supervizarea celor ce se intimplau la clubul din Copou au obligativitatea de a spune clar cine au fost cei care, fie din nepricepere, fie din rea intentie, au dus la ingroparea a 65 de ani de traditie. Indiferent daca sint oameni politici, oameni de afaceri ori fosti conducatori, persoanele vinovate de gaura de 3,3 milioane euro facuta in bugetul statului, a unor societati ori persoane, gaura ce a generat insolventa si retragerea din campionat a FC Politehnica, trebuie aratate cu degetul pentru a raspunde macar moral in fata urbei.

Cine finanteaza noul club?

In ceea ce priveste colacul de salvare al fotbalului local, CSMU Politehnica, lucrurile scirtiie de la inceput.

Daca era crezuta de cineva, povestea romantata spusa de membrii fondatori ai clubului, intre care si fostul jucator Adrian Ambrosie, care a declarat ca noua echipa are un buget independent politic, suficient pentru promovare, si de presedintele Grigore Sichitiu, care sustinea independenta noului club de primarul Gheorghe Nichita, s-a transformat in basm la sfirsitul saptaminii trecute. Asta deoarece viceprimarul Olteanu a anuntat oficial ca Fundatia Sportului Iesean a virat deja 150 000 lei in conturile CSMU Politehnica, iar Nichita nu s-a sinchisit de lumea adunata in fata vestiarelor pentru a-i certa pe antrenori, in cabina lor, imediat dupa meciul cu Slatina. Ca Primaria sustine fotbalul in continuare nu este un lucru de criticat intr-o tara in care, de la Timisoara la Piatra Neamt ori de la Tirgu Mures la Mioveni, acest lucru este o moda. Problema este legata de transparenta promisa de Sichitiu si de onestitatea cu care trebuia sa se plece la noul drum. A spune iesenilor in fata "Deocamdata, pina ne gasim un sponsor puternic, ne bazam pe banii Primariei, pe care ii vom chibzui cu maxima responsabilitate" era mult mai "fair" din partea celor care au preparat noua echipa decit ascunderea dupa deget.

Ce urmaresc cei de la Breaza?

Un alt lucru care trebuie elucidat este responsabilitatea avuta fata de Tricolorul Breaza, formatia cu ajutorul careia Politehnica activeaza in esalonul doi. Daca declaratiile vizavi de jocul echipei date de fostul presedinte al Tricolorului, Constantin Anghelache (general de Securitate in rezerva), pot fi imbracate drept pozitii ale unui membru fondator al clubului, alte intrebari generate de filiera prahovenilor ramin fara raspuns. De ce, in conditii in care se sustine ca nu se fac cheltuieli inutile, fostul antrenor de la Breaza, Stancioiu, a fost impus drept colaborator a lui Ionut Popa, banca tehnica fiind astfel mai numeroasa decit la Liga I? De ce, in ciuda trierii severe facute de Popa, care a anuntat ca nu se bazeaza decit pe trei jucatori din lotul Breaza, in Copou continua sa se pregateasca si, foarte probabil, sa ia salarii si alti jucatori de la Tricolorul? Cum de l-a apucat brusc pe Anghelache dragostea de Iasi, de a venit gratis cu o echipa de B in Copou?

Iar dilemele legate de noua echipa ieseana si, mai ales, de modul in care a fost prezentata ideea nasterii sale, Academia Mircea Lucescu, pot continua daca punem in discutie tacerea absoluta a reputatului tehnician vizavi de subiectul amintit ori neaparitia vreunei caramizi la aceasta Academie.

Cu cine se ataca promovarea?

Nu in ultimul rind ajungem si la managementul clubului, lucru care necesita o scurta introducere. Tinind cont de pirtia existenta, fotbalul din liga secunda suferind mult, o promovare in Liga I nu mai este la fel de dificila ca in anii precedenti. In afara unui antrenor capabil, pentru a urca in elita e nevoie de indeplinirea citorva conditii esentiale: stabilitate financiara, lot valoros si protectie vizavi de turbulentele care pot aparea din exterior, din partea arbitrilor ori a altor echipe care au acelasi obiectiv. Or, desi sustine ca vrea promovarea, CSMU Politehnica nu indeplineste, la ora actuala, nici una dintre aceste conditii! Bugetul nu este stabil, dovada fiind si faptul ca nu se gasesc fonduri pentru achizitionarea unor jucatori de valoare, iar lotul este format din jucatori liberi, nepregatiti, adusi in majoritate covirsitoare din ligile inferioare. In ceea ce priveste protectia echipei, faptul ca Poli a avut cinci eliminati in patru partide, in multe dintre aceste situatii existind controverse serioase pe marginea justetii deciziilor arbitrilor, ca echipa a fost efectiv macelarita la Mioveni, ca Panc a fost suspendat trei etape, ori ca arbitri din acelasi judet cu principala candidata la promovare, Petrolul Ploiesti, au impartit dreptatea in jocurile Iasului in doua etape consecutive spune multe despre puterea lui Alexandru Dobrin, directorul sportiv adus de Sichitiu la Iasi tocmai in ideea de a nu avea probleme la capitolul amintit.

In aceste conditii, daca lucrurile nu se remediaza urgent, pentru a exploata culoarul favorabil existent, persoanele care conduc clubul sa iasa in public si sa-si recunoasca limitele, iesenii nemaiavind nevoie de alte iluzii. Iar in ipoteza in care nu sint posibilitati de atacare a urcarii in elita, schimbarea obiectivului trebuie neaparat urmata si de schimbarea politicii de lot, promovarea talentelor crude din curtea proprie, care nu pot duce greul unei lupte de promovare, dar care se pot bate pentru o mentinere in esalonul doi, trebuind sa devina prioritatea zero a clubului.

 

Popa nu cedeaza!

Plecat acasa, la Arad, imediat dupa meciul cu ALRO Slatina, disputat simbata, antrenorul CSMU Politehnica Iasi, Ionut Popa, a evitat si ieri sa-si prezinte punctul de vedere asupra viitorului colaborarii cu echipa din Copou. Surse apropiate tehnicianului sustin ca acesta nu va veni astazi in Iasi, asa cum anuntase simbata presedintele Politehnicii, Grigore Sichitiu, Popa fiind convins ca echipa nu are sanse de promovare daca promisiunile de intarire a lotului nu sint puse in practica. Seful executivului iesean a recunoscut ieri problemele legate de Popa. "Ionut mi-a spus ca vrea doi atacanti de valoare, pentru ca altfel sansele de atacare a promovarii sint foarte mici. El are dreptate, insa nu prea avem mijloacele necesare pentru a aduce virfuri bune. Totusi, voi incerca sa aduc macar un atacant in aceasta saptamina, lucru cu care sper sa-l conving pe Popica sa revina la Iasi" a declarat Sichitiu, care a mai spus ca intilnirea de ieri cu Ionut Negoita, omul de afaceri curtat pentru a investi in Copou, s-a aminat.

Comentarii