Mineriada lui Onofras

luni, 07 noiembrie 2005, 00:00
5 MIN
 Mineriada lui Onofras

Jiul: Hotoboc 6 – Badoiu 5.5, Mihart 5, Kalai 4, Boiciuc 4 – I. Voicu 4 (’46 Vezan 5), M. Gheorghe 5, Piclesan 5, C. Petre 5 – Drida 6 (’65 Dulcea 5), Cl. Dragan 5 (’65 Istinie 5). Antrenor: Ionut Chirila.
Poli: Branet 7 – Toma 6.5, Onut 7, Bernard 6.5, Bordeanu 5 – Onofras 7 (’90^1 Tincu), Mitruc 6 (’65 Arhire 5,5), Gavatorta 5.5, Ilie 6.5, Rednic 6 – Bilba 6.5 (’73 Vrajitoarea 6). Antrenor: Ionut Popa.
Cartonase galbene: Boiciuc (’14), M. Gheorghe (’42) – Bordeanu (’17, ’75), Ad. Ilie (’22), Bilba (’45).
Eliminat: Bordeanu (’75).
Arbitri: Robert Dumitru (Brasov) – Nicolae Marodin, Dumitru Bargaoanu (ambii din Bucuresti).
Spectatori: 5 000.
0-1, min. 14: Onofras a fost faultat in careu de Boiciuc iar Bilba a transformat cu siguranta penaltiul acordat.
0-2, min. 88: Kalai pierde in fata lui Onofras, ce-i transmite lui Vrajitoarea, acesta ii repaseaza lui Onofras, care, din 14 metri lateral stinga, inscrie pe linga Hotoboc.
Mingiiati fiecare cu cite 400 $ (prima cuvenita remizei de la Cluj) exact inainte de deplasarea la Petrosani, fotbalistii ieseni au mai uitat de necazurile financiare ce au generat puiul de scandal de martea trecuta. Biciuiti si de antrenorul Popa, dornic sa inchida potopul de injuraturi pravalit asupra sa din partea suporterilor petroseneni – ce i-au reprosat atit ratarea promovarii din urma cu doi ani cit si plecarea intempestiva spre Iasi, in sezonul trecut – moldovenii au inceput determinat jocul, taind cu calm asaltul unor mineri injectati cu o doza importanta de optimism dupa remiza din curtea lui Dinamo, din etapa trecuta. Si cum si norocul a fost de partea oaspetilor, Bilba deschizind scorul la doar doua minute distanta de bara lui Drida, balanta s-a inclinat repede spre moldoveni, in ciuda faptului ca Jiul avea initiativa. La ocazii mari au aparut apoi doar Onofras (’22 – sut in Hotoboc, din pozitie ideala) si Drida (’42 – sut de la 35 de metri, din lovitura libera, scos din vinclu de Branet).
Imediat dupa reluare, gazdele au reinceput sa semene cu minerii ce abia incep ziua in sut, insa Drida (’50) a fost blocat in ultima instanta de Toma iar Branet (’58) a respins cu pieptul la sutul lui Dragan, scapat singur. Poli se repune pe picioare, Onofras trage in portar (’62), Bilba se complica in careu (’65), dramatismul crescind pe masura scurgerii timpului. Si chiar daca petrosenenii au jucat in superioritate numerica in ultimul sfert de ora, victoria a ramas a oaspetilor, dupa un final de meci in care norocul a fost iarasi de partea iesenilor: Onofras a spart sirul ghinioanelor si a marcat pentru prima oara in campionat, in acest sezon, cu citeva secunde inainte ca la poarta cealalta Branet sa fie salvat iarasi de bara, la sutul lui Badoiu.
Asadar, 2-0 la bare pentru Jiul si 2-0 la goluri pentru Poli, maturitatea trupei moldovene fiind decisiva.
Mazilire cu noroc
^ La doua zile dupa debarcarea lui Ion Craciunescu din fruntea CCA, Poli – care a fost penalizata cu cinci lovituri de pedeapsa intr-un sezon in care a invocat ca a pierdut 7 puncte pe mina arbitrilor – a primit primul penalty. ^ Startul partidei a fost aminat cu citeva minute, Toma fiind trimis sa-si schimbe colantii. ^ Citiva spectatori au scandat numele lui Gica Popescu. ^ Patronul gazdelor, Alin Simota i-a cerut demisia de onoare antrenorului Ionut Chirila, laudindu-l in schimb pe Ionut Popa. „Azi am primit o lectie de fotbal de la Ionut Popa si Poli Iasi” a spus Simota, care a anuntat aseara ca va lua „masuri impotriva antrenorului petrosenean. ^ Ionut Chirila a replicat ca nici nu se gindeste la demisie: „Primul meci acasa il vom cistiga atunci cind jucatorii vor reusi sa marcheze din 5 metri cu poarta goala! Sint nemultumit de randamentul lor. Pe domnul Simota il respect pentru ca el finanteaza echipa, insa eu nu demisionez”. ^ Ionut Popa a declarat ca se bucura pentru victorie insa regreta situatia Jiului, „echipa la constructia careia am participat”. Popa a afirmat ca daca Onofras nu rata la 1-0, Poli cistiga mai lejer si a apreciat devotamentul jucatorilor sai, care au cistigat a doua oara in ultima perioada in inferioritate numerica. ^ Pauza competitionala a generat un troc intre jucatorii ieseni si Popa inainte de meci. „Le-am spus ca daca pierd, au liber pina miercuri, daca fac egal, pina joi iar daca bat, pina vineri. Mi-au raspuns sa iau in considerare ultimele doua variante si asa a fost” a povestit Popa, care a glumit pe seama neajunsurilor financiare ale Politehnicii: „Sintem echipa ce jucam pe zile libere prima nu pe bani!”.
„Arbitrii stiu mai bine ce-i in curtea lor”
Ieseanul Paul Costas, reprezentantul sectorului de copii si juniori in Comitetul Executiv al FRF, explica de ce a votat impotriva lui Craciunescu
Debarcarea lui Ion Craciunescu din fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor a stirnit o uriasa controversa in ultima perioada. Una dintre persoanele care a votat pentru demiterea vilceanului din fruntea CCA a fost ieseanul Paul Costas, reprezentantul sectorului juvenil in Comitetul Executiv al FRF. Fostul portar al Politehnicii si Farului Constanta a explicat gestul sau. „Puteam sa ma si abtin, deoarece, dupa mine, la vot mai era doar Dinu Gheorghe si, indiferent de voturile noastre, Craciunescu era demis. Totusi, stenograma intilnirii intre fostii mari arbitri m-a facut sa consider ca trebuie sa votez impotriva lui Craciunescu. Principalul repros care i s-a adus a fost faptul ca el conducea de unul singur, neluind pe nimeni in seama. Faptul ca scorul la votul arbitrilor a fost de 10-1 impotriva lui Craciunescu si ca Nicolae Rainea, cel mai mare arbitru pe care Romania l-a avut, cu trei participari la Mondiale si doua finale de cupe europene arbitrate, s-a numarat printre contestatari m-au determinat sa votez intr-o asemenea maniera. Arbitrii stiu cel mai bine ce e in curtea lor. Vreau sa mai precizez ca masura demiterii s-a derulat pe aceleasi coordonate pe care s-a derulat si instalarea lui Craciunescu, cu un vot consultativ al fostilor mari arbitri, ratificat de Comitetul Executiv”. Ieseanul din Comitetul Executiv a mai spus ca hotarirea sa „nu a fost influentata de presedintele Mircea Sandu, care nu mi-a cerut niciodata sa votez intr-un anume mod, inca de cind am fost ales in Comitetul Executiv”. Despre cearta dintre Mircea Sandu si Craciunescu, Costas a declarat: „A aparut exact la final, cind paraseam sala. Craciunescu i-a spus lui Mircea Sandu o ironie legata de Ceausescu iar presedintele i-a raspuns cu un cuvint gen «rahatule». Nu stiu ce a mai fost in continuare, insa au fost multi nervi acolo intr-o sedinta in care si Ioan Becali, de pilda, a avut o interventie vehementa”. (Ovidiu MINEA)

Comentarii