Miza pe sport

joi, 18 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Miza pe sport

Prin nascare, romanul pare a fi un gen de "jucator", pasiunea pentru orice joc care l-ar putea imbogati peste noapte fiind imensa. Succesul la public a cazinourilor, a "pacanelelor" (masinile electronice de poker), jocurilor de bingo sau tip loto, ba chiar a jocurilor de intrajutorare, pun umarul la sustinerea afirmatiei de mai sus. In acest peisaj, dupa citiva pasi timizi, a inceput deja sa dea din coate pentru a-si cistiga locul si lumea nebuna a pariurilor sportive. Daca in alte orase reteta succesului a fost probata de mai mult timp, Iasul s-a racordat recent la aceasta noua provocare, dupa ce perioada de pionierat de prin 1997 s-a stins repede.
Grecii sint principalii jucatori la "Satelite Hipodrom"
La ora actuala, "jucatorii" ce traiesc in Iasi au la dispozitie doua case de pariuri sportive carora le pot calca pragul. Gheata a fost sparta in cadrul cafenelei "Ad-hoc", de pe strada Lapusneanu, unde si-a deschis un punct de lucru societatea bucuresteana "Satelite Hipodrom". Petru Tomuta, seful agentiei inaugurata la sfirsitul lunii septembrie, ne-a descris citeva din mecanismele de lucru: "Programul nostru este non-stop si se poate paria intr-o gama larga de sporturi, personalul dind orice detalii necesare celor neinitiati. Lumea poate sta la masa, unde se gasesc partidele pe care se poate miza in acea zi, si sa se gindeasca la pariurile pe care vrea sa le faca, pariuri ce se primesc pina cu jumatate de ora inainte de startul competitiei. Se poate miza pe o varietate larga de meciuri de fotbal din campionate interne, cupe europene sau partide internationale, meciuri de baschet din campionate tari ale Europei, curse de Formula 1, etc. In privinta cistigurilor, ele se onoreaza de obicei a doua zi, iar in cazul unor sume de peste 10 milioane de lei in doua, trei zile".
In privinta pulsului agentiei, Tomuta a spus ca este multumit: "Grecii sint jucatorii nostri fideli insa si romanii au inceput sa prinda gustul. Cel mai mare cistig de pina acum l-a realizat un grec care a mizat aproape 5 milioane de lei pe mai multe meciuri relativ usoare din preliminariile Mondiale la fotbal si a luat 29" . Aceasta agentie nu are in program partide din campionatul intern, explicatia oficiala, spusa cu un zimbet plin de subineteles fiind ca "exista un sistem dificil de evaluare a sanselor".
La "Horizont" fotbalul este la loc de cinste
Si cealalta agentie existenta in Iasi, "Horizont" (aflata aproape de statia de tramvai din Piata Unirii, vizavi de Complexul Select) priveste cu rezerve partidele din divizia A, pentru a putea cistiga de pe urma acestor meciuri trebuind sa "ghicesti" minimum 7 rezultate dintr-o etapa. O blonda volubila, cu puternic accent ardelenesc, care se recomanda "Mihaela si-atit" prezinta citeva din particularitatile agentiei: "In Iasi nu exista sef de filiala, eu ii voi instrui citeva zile pe colegii mei care vor fi coordonati, ca la toate agentiile din intreaga tara, de la Cluj, sediul firmei fiind la Tirgu Mures. Se poate juca orice suma, pe unul sau mai multe tichete, cistigurile fiind platite a doua zi" . Desi s-a deschis de nici o saptamina,fluxul de clienti este peste asteptarile Mihaelei: "Se joaca serios!" La "Horizont" (care are program intre orele 10 si 19 in timpul saptaminii si pina la 14,30 simbata si duminica) se poate paria pe aproape orice meci de fotbal iti trece prin cap (de exemplu, pe linga meciurile tari, in program exista si partide din ligile a doua europene sau din Cupa Croatiei!), pe meciuri din NBA si NHL, de box precum si curse de motociclism sau partide de tenis.
In ambele locatii cloul este dat de meciurile de fotbal, pentru care exista o gama variata de joc.
Pariind pe Liverpool, se putea cistiga mai bine ca la Caritas
La "Horizont", exista meciuri pentru care se poate paria separat sau exista posibilitatea de a miza pe acelasi buletin pe 3 pina la 20 de meciuri. Se poate miza pe pronostic simplu, pe pronostic dublu (1, X de exemplu) si chiar pe evolutia scorului (de pilda, o echipa este condusa si apoi cistiga), rezultatul la pauza sau rezultatul final. Cine miza pe rezultatul partidei Dinamo Kiev – Liverpool 1-2 isi inmultea de 8,5 ori suma investita (mai bine ca la "Caritas") datorita cotei stabilita de casa de pariuri. Mai nou, s-a introdus si asa numitul "pariu sansa" ce asigura un oarecare cistig chiar si in ipoteza in care s-a gresit unul din cele cel putin 11 evenimente care trebuie sa fie, in acest caz, prezente pe un buletin.
La "Satelite Hipodrom" in afara pronosticului simplu si a "sansei duble" (gen 1, X) se poate miza si pe numarul de goluri marcate intr-un meci. De exemplu, pentru partida Manchester United – Deportivo La Coruña cota pentru inscrierea de "mai putin de 2,5 goluri" (0, 1, 2 goluri) era de 2,05 iar pentru "mai mult de 2,5 goluri" (3, 4, s.a.) era de 1,60. Acestea sint doar citeva dintre posibilitatile pe care le au iesenii pasionati de acest gen de pariuri care isi freaca miinile de bucurie pentru ca acum au unde sa-si "practice" pasiunea. (Ovidiu MINEA)

Comentarii