Mondialele bat la usa

vineri, 16 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Mondialele bat la usa

Trofeul Carpati a devenit, in ultimii ani, o ultima verificare a nationalei de handbal feminin inaintea unui campionat european sau mondial. Echipa Romaniei, antrenata de Dumitru Musi, si-a stabilit locul de pregatire al apropiatelor Mondiale din decembrie la Cluj Napoca, oras care gazduieste pentru a treia oara consecutiv Trofeul Carpati, in perioada 21-25 noiembrie. In 1999, Romania a cistigat trofeul, dar anul trecut a fost marea dezamagire a competitiei, clasindu-se pe pozitia a cincea, dupa Rusia, Ucraina, Iugoslavia, Macedonia si inaintea lotului B, Croatiei si Olandei. Chiar daca antrenorul federal Remus Draganescu spunea ca Rimnicu Vilcea va organiza Turneul Carpati, dupa o pauza de trei ani, s-a considerat ca orasul ardelean poarta noroc nationalei. In acest an vor participa, alaturi de cele doua loturi ale Romaniei, selectionatele Spaniei, Poloniei, Iugoslaviei si Macedoniei.
Antrenorii Dumitru Musi, Pilica Popescu si Ioan Gherhard au convocat un lot diferit fata de cel cu care au fost la turneul amical din Polonia si cu care au facut stagiul de pregatire de la Poiana Brasov. Au fost convocate Valeria Motogna si Ramona Farcau, de la Silcotub, alaturi deTereza Tamas, sase handbaliste de la Oltchim, Ildiko Kerekes, Steluta Luca, Simona Gogirla, Cristina Varzaru, Marinela Patru, Aurelia Stoica, Florina Nicolescu si Ionela Bobe de la Rulmentul Brasov, Alina Dobrin, Nicoleta Gisca si Gabi Tanase de la Rapid, Luminita Chirilev (Otelul Galati), Geanina Toncean (Remin Deva), Georgeta Virtic ("U" URSUS Cluj). De asemenea, se doreste ca si "stranierele" Luminita Hutupan (Krim Neutro Roberts), Mihaela Ciobanu (Mar Alicante), Carmen Amariei (Besancon), Simona Popa (Hypo Viena) si Carmen Nitescu (Gyor) sa lupte pentru Romania, dar "austriaca" nu a onorat convocarea. Este cunoscut faptul ca handbalistele Matei, Topea si Lefter au fost obligate de gruparea austriaca Hypo Viena sa evolueze in nationala tarii lor, dupa ce au fost naturalizate. Atunci, tapul ispasitor era Gunar Prokop, sponsorul echipei din Viena. Se pare, insa, ca "traditia" romancelor care vor juca impotriva Romaniei va continua cu Simona Popa, ajunsa la Hypo de la Silcotub Zalau. Aproape de fiecare data cind a fost chemata la lot, ea a stat pe banca de rezerve sau a fost trimisa acasa, pe motiv ca nu corespunde si n-a iertat faptul acesta. Mai mult, de cind a lasat Zalaul pentru Viena, despre constanteanca s-a zvonit, justificat sau nu, ca n-ar risca sa joace pentru Romania la Mondialele din Italia, pentru ca austriecii ar avea planuri mari cu ea, dorindu-i naturalizarea, in vederea Jocurile Olimpice din 2004. In cazul in care Popa nu se va prezenta la reunirea lotului pentru Trofeul Carpati, Musi ar putea s-o cheme pe Narcisa Lecusanu, care evolueaza pentru echipa germana Luetzellinden.
Din pacate, se pune in discutie si posibilitatea ca Steluta Luca si Simona Gogirla, doua dintre cele mai bune jucatoare ale noastre, sa piarda Campionatul Mondial, din cauza problemelor medicale. In schimb, Carmen Amariei se pregateste cot la cot cu restul jucatoarelor, pentru prima data dupa accidentarile care au tinut-o departe de terenul de handbal.

Comentarii